Όμορφα Soundtrack: Ο Υπέροχος Μουσικά Κύριος Gatsby - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Όμορφα Soundtrack: Ο Υπέροχος Μουσικά Κύριος Gatsby

Soundtracks | 13-6-2016 |

O Nick Carraway, γίνεται φίλος με τον γείτονά του Jay Gatsby, του οποίου το παρελθόν είναι συγκλονιστικό αλλά όχι ξεκάθαρο. Και αρχίζει να ζει τη ζωή του, μαζί με αυτόν. Σύντομα ανακαλύπτει ότι η ζωή του Gatsby χαρακτηρίζεται από τρέλα, εμμονές και τραγωδία. Αλλά οι σκοποί του Gatsby, είναι τόσο αναπάντεχοι, όσο και η ίδια η ζωή.  

Όταν πριν από κάποια χρόνια ανακοίνωσε ο Buz Luhrmann ότι ετοιμάζει remake του κλασικού “Great Gatsby”, τότε οι μισοί αποδοκίμασαν, οι άλλοι μισοί θυμήθηκαν το “Moulin Rouge”, και ανυπομονούσαν. Εγώ συγκαταλέγομαι στους δεύτερους. Ανυπομονούσα για το cast. Μαθαίνω Leonardo DiCaprio, Carey Mulligann, Tobey Maguire. Και ενθουσιάζομαι ακόμα περισσότερο. Μαθαίνω επίσης ότι το soundtrack θα είναι σε παραγωγή του Jay-Z. Και εκεί ο ενθουσιασμός μου κόπηκε.

Η δυσπιστία μου ήταν μεγάλη. Δεν μπορούσα να καταλάβω  πως θα μπορέσει να συνδυαστεί το ύφος του ράπερ, με κάτι τόσο κλασικό. Αλλά είχα πίστη στον Buz Luhrmann.  Και ευτυχώς δικαιώθηκα.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ο Jay-Z μαζί με τον Buz Luhrmann, αλλά και τον μουσικό παραγωγό Anton Monsted, κράτησαν και την παραγωγή της ταινίας. Αυτό που προσπάθησαν να κάνουν, ήταν να συνδυάσουν jazz ήχους, κατάλληλους για την εποχή, με την μοντέρνα οπτική.

Έτσι έχουμε μία μουσική επένδυση, η οποία συμπεριλαμβάνει, Beyonce και Andre 3000, να διασκευάζουν Amy Winehouse, The XX, Fergie και will.i.am., Q-Tip, Lana Del Ray, Florence and the Machine και πολλούς ακόμα.

Όπως και στο Moulin Rouge, όπως και στο Romeo and Juliet, η μουσική δεν υπάρχει απλά για να γεμίζει τα κενά. Μπορεί να θεωρηθεί χαρακτήρας από μόνη της.

Άκουσα το soundtrack, πριν δω την ταινία. Και ενώ μου άρεσαν τα κομμάτια και θεωρούσα ότι είναι από τα πιο εύηχα ακούσματα, κάτι δεν μου κολλούσε. Είτε στις επιλογές, είτε στη μουσική, είτε ακόμα και στους στίχους. Αυτό συνέβη γιατί τα μουσικά κομμάτια είναι τόσο συνυφασμένα με την ιστορία, που παίζουν το δικό τους ρόλο. Λένε πράγματα που δεν λένε οι χαρακτήρες, και δένουν τόσο πολύ με το εγχείρημα, που δεν μπορείς να φανταστείς την ταινία απουσία τους.

Και εξηγούμαι με τα πιο τρανταχτά παραδείγματα.

Florence and the Machine – Over the Love

Το καλύτερο παράδειγμα που έχω να σας δώσω. Οι στίχοι λένε: “Now there’s green light in my eyes, and my lover on my mind. And I sing from the piano. Tear my yellow dress and cry and cry and cry, over the love of you… ‘Cause your’re a hard soul to save, with an ocean in the way… But I’ll get around it”

Προσπαθώντας να καταλάβω το νόημα αυτών των στίχων δεν μπόρεσα. Και έδινα δικές μου ερμηνείες, εν μέρει σωστές, αλλά ελλιπής. Τι συμβολίζει το Πράσινο Φως; Σε ποιον ωκεανό αναφέρεται; Μέχρι που είδα την ταινία, και οι δύο μου αυτές απορίες λύθηκαν σχεδόν αμέσως. Αν την έχετε δει, καταλαβαίνεται ότι το Πράσινο φως αναφέρεται στον φάρο που βρίσκεται απέναντι από το σπίτι του Gatsby, τον φάρο που ανάβει κοντά στο σπίτι της Daisy, στην απέναντι πλευρά της λίμνης. Το κομμάτι λειτούργησε σαν το κεντρικό τραγούδι στα trailer της ταινίας.

Lana Del Ray – Young and Beautiful

“I’ve seen the world, lit it up as my stage now. Channeling angels in, the new age now. Hot summer days, rock and roll, the way you’d play for me at your show. And all the ways I got to know your pretty face and electric soul. Will you still love me when I’m no longer young and beautiful? Will you still love me when I got nothing but my aching soul? I know you will, I know you will,  I know that you will. Will you still love me when I’m no longer beautiful?”

Η βελούδινη φωνή της Del Ray, έρχεται να προσδώσει ένα μεγάλο ερώτημα, το οποίο θα μπορούσε να κάνει είτε ο Gatsby στην Daisy, είτε το αντίστροφο:”Will you still love me when I’m no longer young and beautiful?” Μία ερώτηση σημαντική, πικρή, που την απάντηση την ξέρουν, αλλά δεν θέλουν να απαντηθεί. Ένα κομμάτι που περικλείει όλη τους την σχέση, και που κανείς από τους δύο, δεν ρωτάει.

A Little Party Never Killed Nobody (All We Got) – Fergie + Q Tip + GoonRock

Το πιο up-beat κομμάτι της συλλογής. Αν προσπαθήσουμε να το κατηγοριοποιήσουμε θα λέγαμε ότι είναι ένα electro-pop-jazz κομμάτι. Τα φωνητικά της Fregie, είναι ευκόλως αναγνωρίσιμα, και δίνουν στην σκηνή που εμφανίζονται το κατάλληλο ύφος. Το σπίτι του Gatsby φαίνεται για πρώτη φορά, και η ζωή του μας παρουσιάζεται σε ένα πάρτι που κάνει στην έπαυλή του. Πλούσια, με την σαμπάνια να ρέει, αλλά για τον Gatsby, δεν τρέχει και τίποτα, γιατί ενώ ο Carraway τον ρωτάει προς τι η όλη χλιδή, εκείνος απαντά… “a little party never killed nobody.” Η απάντηση βέβαια είναι πολύ, πολύ διαφορετική.

Hearts A Mess – Gotye

“Your heart’s a mess. You won’t admit to it. It makes no sense. But I’m desperate to connect and you can’t live like this”

Τα μάτια του DiCaprio είναι σαν να φωνάζουν αυτούς τους στίχους στη Mulligan. Και δεν υπάρχει καλύτερη φωνή από αυτή για να μπορέσει να εκφράσει κάτι τέτοιο.

Το υπόλοιπο soundtrack, το οποίο θα πρέπει να ακούσετε, περιέχει τα εξής:

-100$ Bill – JAY Z

-Back To Black – Beyoncé x André 3000

-Bang Bang – will.i.am

-Love Is The Drug – Bryan Ferry with The Bryan Ferry Orchestra

-Where The Wind Blows – Coco O. of Quadron

-Crazy in Love – Emeli Sandé and The Bryan Ferry Orchestra

-Together – The xx

-Love Is Blindness – Jack White

-Into the Past – Nero

-Kill and Run – Sia

Ίσως θα είναι η πρώτη φορά που ακούτε κάτι τόσο ολοκληρωμένο και κατάλληλα συνδυασμένο με την ταινία. Μέχρι την επόμενη ταινία του Luhrmann, θα το ακούμε.

Διαβάστε περισσότερα για: , , , ,