Η μαγεία του slow motion και η σημασία του - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Η μαγεία του slow motion και η σημασία του

Inside Cinema | 16-6-2016 |

Ένας σκηνοθέτης έχει στην διάθεση του δεκάδες τεχνικές για να καθορίσει την έκβαση της ιστορίας του και να περάσει στον θεατή τον νόημα που εκείνος θέλει. Κάποιες φορές βλέπουμε τα πρόσωπα στην οθόνη να κινούνται πολύ ταχύτερα από το φυσιολογικό (accéléré) ενώ άλλες στιγμές κινούνται πιο αργά απ’ ότι θα έπρεπε(slow motion). Μπορεί να πει κανείς ότι πρόκειται για δυο από τις πιο συνηθισμένες τεχνικές. Όσον αφορά την πρώτη, αξιοποιείται κυρίως για την επιτάχυνση της πλοκής και την εξοικονόμηση χρόνου. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για την δεύτερη..

Watch-the-Final-Trailer-for-The-Amazing-Spider-Man-2-00

Η τεχνική του slow motion χρησιμοποιείται κατά κόρον από μεγάλο μέρος της σκηνοθετικής αγέλης με αποτέλεσμα να έχει χάσει λίγο την σημασία και την ουσία του. Εκείνοι όμως που χειρίζονται τούτη την τεχνική με φειδώ καταφέρνουν να υφαίνουν εύγλωττα και συνετά τον ρυθμό του κάδρου τους με αποτέλεσμα να επιτυγχάνουν μεγαλύτερη συναισθηματική φόρτιση στον δέκτη.

Το βίντεο που θα παρακολουθήσετε παρακάτω ξετυλίγει το κουβάρι της λειτουργικότητας του slow motion στο πέρασμα των χρόνων. Φυσικά σημείο αναφοράς αποτελεί ο Sam Peckinpah αλλά και οι John Woo, Quentin Tarantino και David Fincher.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=u2o4hLQDWX8]
Πιο συγκεκριμένα παραδείγματα μαρτυρούν την δεξιοτεχνία του Scorsese στο να αξιοποιεί την αργή κίνηση με έναν τόσο ξεχωριστό τρόπο που σε βάζει κατευθείαν στο μυαλό των πρωταγωνιστών. Ο Stanley Kubrick από την άλλη στοχεύει στην αύξηση του κινδύνου(βλ.”Full Metal Jacket) την ώρα που ο Brian De Palma τρομάζει και τον πλέον “σκληροτράχηλο” θεατή στο “Carrie”. Όλα χάρη σε μια τεχνική που καλείται slow motion και μπορεί να αποτελέσει, με συνετή χρήση, αξιόπιστο βέλος στην φιλμική φαρέτρα του κάθε κινηματογραφιστή..
[vimeo 121329319 w=640 h=272]
Δύο ακόμη βίντεο στα οποία μπορείτε να θαυμάσετε την μαγεία του slow motion είναι εδώ..
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=rLgmfSGQAkE]

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=-7NcQ2MI5gc]

Διαβάστε περισσότερα για: , , , , ,