Hollywood και sequels: Η κρίση είναι εδώ…

Αφιερώματα | 7-6-2016 |
Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο στον Hollywood-ιανών sequels.
Υπάρχει πλέον νέος όρος για να εκφράσει την αποτυχία των sequels. “Sequelitis,” ονομάζεται ο ιός των αποτυχημένων sequels, όρος που δεν προϋπήρχε να ξέρετε. Δημιουργήθηκε πρόσφατα. Για την ακρίβεια την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς 4 sequels είδαν τον δρόμο της αποτυχίας στο box-office. Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows, X-Men: Apocalypse, Alice Through the Looking Glass και Neighbors 2: Sorority Rising.
“Το κοινό μας προκαλεί να δημιουργούμε εξαιρετικές ταινίες,” δηλώνει ο Rob Moore, ο αντιπρόεδρος της Paramount Pictures, το στούντιο πίσω από το “Teenage Mutant Ninja Turtles.” “Το γεγονός ότι η ταινία είναι μέρος ενός franchise ή sequel δεν σημαίνει ότι θα γλυτώσεις. Πρέπει να ανεβάζεις τον πήχη και να κάνεις την ιστορία συναρπαστική και διασκεδαστική.”
Αν είναι αλήθεια ότι το κοινό απορρίπτει τα μεγάλα franchises, το κοντινό μέλλον των blockbusters φαντάζει δυσοίωνο. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι τα sequels θα σταματήσουν. Στις επόμενες εβδομάδες έχουμε να περιμένουμε Ghostbusters, Independence Day, Finding Dory, Star Trek, Jason Bourne και Ice Age. Στην πραγματικότητα σχεδόν κάθε εβδομάδα του καλοκαιριού θα έχουμε στις αίθουσες τουλάχιστον ένα sequel, reboot ή spinoff.
Ο λόγος; Για τα λεφτά τα κάνουν όλα. Φαίνεται πως αυτή η πρακτική είναι η κινητήριος χρηματική δύναμη των παραγωγών. Οι Η.Π.Α. το έχουν καταλάβει, και εξαιτίας αυτού ξέρουν ότι τα λεφτά θα έρθουν από συνέχειες που μπορούν να ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο, και θα βρουν ευκολότερα διανομή σε διάφορες χώρες.
Οι ταινίες των franchise, δίνουν επίσης ευκαιρίες εμπορευματοποίησης των ταινιών. Χαρακτήρες από sequels έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανιστούν σε διαφημίσεις. Αποτελούν έμπνευση για παιχνίδια, μπλουζάκια, ακόμα και για θεάματα σε θεματικά πάρκα.
Η μανία των franchise δεν είναι καινούρια. Αλλά εντάθηκε όταν η Disney εξαγόρασε την Marvel. Ο συνδυασμός των υπερηρώων δημιούργησε κινηματογραφική δίψα για κινηματογραφικά σύμπαντα. Και όλοι θέλουν να μπουν στο παιχνίδι. Μετά το Marvel Cinematic Universe, ακολουθεί η DC, με πλειάδα ταινιών να ετοιμάζονται, βλέπε Αύγουστο και Suicide Squad. Μετά η σειρά της Universal, η οποία σκοπεύει να δημιουργήσει το δικό της σύμπαν, με τέρατα, δηλαδή Mummy, Invisible Man και Dracula. Με δεδομένο ότι οι πάντες θέλουν την επιτυχία της Disney, η ζήλια καλά κρατεί. Και εδώ υπάρχει κίνδυνος: Καθώς τα studios αρχίζουν να πηγαινοέρχονται στην κινηματογραφική τροφική αλυσίδα, η πρακτική ίσως γυρίσει boomerang.
Ίσως είναι λίγο νωρίς για να μιλήσουμε για καταστροφή των sequels. Αλλά τα δεδομένα λένε άλλα. Πχ: Το τελευταίο “Teenage Mutant Ninja Turtles”, απέσπασε ένα 37% στο Rotten Tomatoes, και μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το ποσοστό του πρώτου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει και ελπίδες για παραπάνω προσθήκες. Τα φετινά sequels δεν ήταν το ίδιο τυχερά, βλέπε Alice Through the Looking Glass, Zoolander 2, Ride Along 2, The Huntsman: Winter’s War, X-Men: Apocalypse και The Divergent Series: Insurgent, τα οποία ήταν χειρότερα από τους προκατόχους τους.
Μήπως η λύση είναι η αναμονή; Σίγουρα λειτούργησε για τα Star Wars: The Force Awakens και Jurassic World, και από ό,τι φαίνεται θα λειτουργήσει και για τα Ghostbusters και Independence Day: Resurgence, με μέσο όρο επανεμφάνισης τα 15 χρόνια. Αλλά και πάλι ίσως δεν ισχύει στα πάντα. Όπως στο Zoolander 2, το οποίο οι κριτικές “έθαψαν” και ίσως δικαίως.
Πάμε όμως να δούμε και κάτι πρακτικό:
Τα μέρη των franchises, που τα πήγαν καλύτερα από το τους προκατόχους τους, από το Ιανουάριο του 2015 μέχρι σήμερα (κυρίως από πλευράς box-office):
Batman v Superman: Dawn of Justice
Τα Sequels που δεν ξεπέρασαν τις προηγούμενες ταινίες της σειράς τους (κυρίως από πλευράς ποιότητας των ταινιών):
Alice Through the Looking Glass
Paul Blart: Mall Cop 2
God’s Not Dead 2
Ride Along 2
Mission Impossible: Rogue Nation
Alvin and the Chipmunks: The Road Chip