Game of Thrones S06E09: Ένα βίαιο κι αιματοβαμμένο ρεσιτάλ γυναικών - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Game of Thrones S06E09: Ένα βίαιο κι αιματοβαμμένο ρεσιτάλ γυναικών

TV | 20-6-2016 |

Μπορεί το επεισόδιο να είχε τίτλο “Η Μάχη των Μπάσταρδων” και ο Jon Snow και ο Ramsay Bolton να… “πλασάρονταν” ως πρωταγωνιστές του, άλλα παραφράζοντας την ατάκα της γνωστής διαφήμισης θα έπρεπε να αναφωνήσουμε: “Ποιοιιι μπάσταρδοι;;;”. Γιατί οι πραγματικοί πρωταγωνιστές ή για την ακρίβεια πρωταγωνίστριες του προτελευταίου επεισοδίου της σεζόν ήταν γυναίκες. Sansa και Daenerys πρωτίστως και η Yara δευτερευόντως ήταν που είχαν τον πρώτο ρόλο. Ας τα δούμε από την αρχή.

Θυμηθείτε τι είδαμε στο προηγούμενο επεισόδιο

Ακολουθούν spoilers

Το 9ο επεισόδιο της 6ης σεζόν μας πήγε μόλις σε δυο γωνιές του σύμπαντος του Game of Thrones, άλλα με τρόπο, που δεν θα ήθελες και τίποτα άλλο. Η αρχή έγινε στην Meereen, που όπως θα θυμάστε ίσως οι άρχοντες των γειτονικών πόλεων ύστερα από την δράση των Sons of the Harpy ξεκίνησαν την πολιορκία της πόλης, απαιτώντας – τι άλλο; – την φυγή της Daenerys και την επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς, που τους ήθελε αυτούς κυρίους και κάποιες χιλιάδες άλλων ανθρώπων δούλους. Η Daenerys, όμως, έχοντας επιστρέψει στην Meereen είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει με δραστικά μέτρα την κατάσταση, σε μια αντίδραση που θύμιζε κάτι από τον πατέρα της Mad King. Ο Tyrion την αποτρέπει κι έτσι η νεαρή Targaryen βάζει σε εφαρμογή ένα σχέδιο, που συνδυάζει την διπλωματία με την επίδειξη της στρατιωτικής ισχύος, όπου επιστρατεύονται οι δράκοι της και ο στρατός των Dothraki.

Όταν η φασαρία στην Meereen κοπάσει τότε θα εμφανιστούν εκεί και τα αδέρφια Greyjoy. Ζητούν αυτό, που ξέραμε ήδη πως θα ζητήσουν: την υποστήριξη της Daenerys για να πάρουν πίσω τον θρόνο στα Iron Islands. Εκεί βλέπουμε αφενός την Daenerys ενθουσιασμένη με το ενδεχόμενο μια ακόμη γυναίκα – εκτός από αυτή – να έχει τόσες υψηλές βλέψεις και αφετέρου την Yara να είναι ενθουσιασμένη με… την ίδια την Βασίλισσα. Για να μην το κουράζουμε, οι δυο τους δίνουν τα χέρια στο ξεκίνημα μιας συμμαχίας γυναικών, που αλλάζει τις ισορροπίες και πιθανότατα θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην επόμενη – πλέον – σεζόν.

20160602_ep609_publicity_still_028-001296341

 

Ας πάμε τώρα στο Winterfell, όπου επικεντρώνεται και το ενδιαφέρον του επεισοδίου, αν όχι ολόκληρης της σεζόν. Ο Ramsay και ο Jon βρίσκονται αντιμέτωποι διασταυρώνοντας – αρχικά τουλάχιστον – τα ξίφη τους σε “διπλωματικό” επίπεδο. Ο μεν Bolton προτείνει το αναμενόμενο, δηλαδή να πέσει στα γόνατα ο Jon δηλώνοντας υποταγή και να επιστρέψει η Sansa στο κρεβάτι του, ο δε Snow του προτείνει να μονομαχήσουν οι δυο τους χωρίς να χρειαστεί να χάσουν τις ζωές τους τόσες χιλιάδες άνθρωποι. Προφανώς γνωρίζουμε, πως αυτή η συζήτηση δεν έχει κανένα απολύτως νόημα, καθώς η έκβαση της είναι προδιαγεγραμμένη, ωστόσο έχει ενδιαφέρον το που επικεντρώνεται ο κάθε χαρακτήρας καθώς ξεδιπλώνεται μπροστά μας η ηγετική – αν και με αδυναμίες – φυσιογνωμία του Snow και ο κλασσικός… κωλοπαιδαρισμός και θρασυδειλία του Ramsay, που επενδύει στον τρόμο, με αποκορύφωμα το πως χρησιμοποίησε του Rickon.

got609_092415_hs_dsc_84301

 

Η μάχη ανάμεσα στους δύο είναι μια από τις πιο επικές στιγμές, που μας έχει προσφέρει η σειρά, αρκετά βίαιη και αιματοβαμμένη, με την έκβασή της να είναι κάθε άλλο παρά βέβαιη. Nα σημειώσουμε εδώ την υποδειγματική σκηνοθεσία από τον Miguel Sapochnik (θα είναι ο σκηνοθέτης και του επόμενου επεισοδίου) για όλα αυτά τα “κλειστοφοβικά” συναισθήματα και την αγωνία, που μας μετέδωσε, άλλα και τα σημεία αναφοράς σε μια άλλη κλασσική κινηματογραφική μεταφορά του φανταστικού: εκεί, που το παιχνίδι φαίνεται χαμένο για τον Snow και τους συμμάχους του, κάνει την εμφάνισή του σαν από μηχανής θεός ο στρατός του Robin Arryn, την συνδρομή του οποίου είχε από καιρό ζητήσει η Sansa, στην οποία πιστώνεται και το αποτέλεσμα. Θα μου πείτε πως θα τρίζουν τα κόκκαλα του Τόλκιν με αυτό, που θα γράψω, άλλα η συγκεκριμένη μίνι ανατροπή θύμισε έντονα την αντίστοιχη στην μάχη του Φαραγγιού του Χελμ στο 2ο μέρος του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών (θυμήσου το εδώ).

Η πολυαναμενόμενη μάχη των μπάσταρδων είχε έκβαση, χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις για τους θεατές και μας επιφύλασσε και το ιδανικό τέλος για έναν από τους πιο αχώνευτους χαρακτήρες της σειράς. Το σημαντικότερο, όμως, είναι πως άλλαξε τον “χάρτη” του Westeros, με την σημαία με το σύμβολο των Stark να ανεμίζει ξανά στο Winterfell μετά από πολύ-πολύ καιρό…

Διαβάστε περισσότερα για: