Τοπ 8: Μια αναδρομή - έκπληξη σε ταινίες remakes που θεωρούσες μέχρι σήμερα original - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Τοπ 8: Μια αναδρομή – έκπληξη σε ταινίες remakes που θεωρούσες μέχρι σήμερα original

Top-10, Στήλες | 4-5-2016 |

Η λέξη remake μόνο γνώριμη μπορεί να μας είναι αφού πέρα από τις μεταφορές βιβλίων στον κινηματογράφο, έχουμε και τις μεταφορές ταινιών από τις ίδιες ταινίες.

Με μια μικρή έρευνα, μπορεί να διαπιστώσει κανείς, πως πέρα από τις – των τελευταίων εποχών – υστερικές ταινίες ριμέικ, έχουμε δει όλοι μας λίγο ή πολύ, ταινίες που νομίζαμε πως είναι στην πρωταρχική τους μεταφορά.

Το παρόν κείμενο έρχεται να μας βγάλει λίγο από τα νερά μας και γιατί όχι να μας παρακινήσει να δούμε και κάτι άγνωστο ή oldies.

Πριν ξεκινήσω αρκεί να αναφέρω, ότι αναμένουμε πλέον το remake των «The Magnificent Seven», όπου πιστέψτε μας… κρατάει από πολύ μακριά!

8. Ben Hur

ben-hur

Από το αγροτικό βιβλίο του 1900, στην κινηματογραφική απόδοση του 1959, προτίστως όμως ένα remake από την αρχική ταινία «Ben-Hur: A Tale Of The Christ (1925)»

Ο Μπεν Χουρ που ήταν έμπορος γόνος πλούσιας εβραϊκής οικογένειας, συναντά μετά από πολλά χρόνια τον παιδικό του φίλο Μεσάλα που τυγχάνει πλέον αξιωματούχος στον ρωμαϊκό στρατό να είναι διοικητής της φρουράς της Ιερουσαλήμ. Παρά τη χαρά που ένιωσαν και οι δύο από τη συνάντησή τους αυτή δεν αργούν ν΄ αντιληφθούν ότι βρίσκονται σε αντίπαλα πολιτικά στρατόπεδα. Έτσι ή άλλοτε φιλία ανάμεσα τώρα σε έναν πλούσιο Ιουδαίο και ένα Ρωμαίο αξιωματούχο μετατρέπεται σε μίσος, όταν ο πρώτος κατηγορείται άδικα για απόπειρα δολοφονίας του διερχόμενου κυβερνήτη της Ιερουσαλήμ, όπου και συλλαμβάνεται και ρίχνεται στα κάτεργα, ενώ η περιουσία του δημεύεται και οι οικείοι του κλείνονται στη φυλακή. Η υπόθεση στη συνέχεια περιπλέκεται με τον Ιησού Χριστό, τον Πόντιο Πιλάτο κ.ά.

Note to self: Βγαίνει και άλλο remake μέσα στο 2016.

7. The Magnificent Seven

magnificent-seven

Η συγκεκριμένη ταινία είναι ένα τρανό παράδειγμα των αμερικανικών κτλ remake από ασιατικές παραγωγές. Εν προκειμένω, ο πρώτος που «μίλησε» για τους φανταστικούς 7, ήταν ο Akira Kurosawa με την ταινία «Seven Samurai» του 1954 και μετά ακολούθησε το πρώτο remake, έξι χρόνια αργότερα, ως «The Magnificent Seven» το 1960.

Έχοντας αγανακτήσει από τις συνεχείς επισκέψεις ληστών, οι οποίοι τους στερούν όλα σχεδόν τα αγαθά, οι κάτοικοι ενός μεξικανικού χωριού αποφασίζουν να ζητήσουν προστασία. Τρεις από αυτούς ταξιδεύουν σε κοντινή πόλη των συνόρων και επιστρέφουν με επτά πιστολέρο, που δέχονται να τους βοηθήσουν.

Note to self: Πρόσφατα μάθαμε και είδαμε τις πρώτες αφίσες από το επερχόμενο remake της ταινίας!

6. Texas Chainsaw

texas-chainsaw

Ή αλλιώς με τον ελληνικό τίτλο, «Ο σχιζοφρενής δολοφόνος με το πριόνι», είναι μια από τις πιο δημοφιλείς ιστορίες που έχει περάσει πάμπολες φορές στον κινηματογράφο και σε τηλεοπτικές σειρές.

Remake του με διαφορετικούς τίτλους συναντάμε και ως: Friday The 13th, Halloween and A Nightmare On Elm Street, ενώ στα σκαριά είναι και η ταινία «Leatherface» πάλι για τον ίδιον.

Μια νεαρή κοπέλα κληρονομεί ένα σπίτι στο Τέξας και αποφασίζει να πάει με τους φίλους της το Σαββατοκύριακο να το δει. Φυσικά τα πράγματα περιπλέκονται αφού μαζί με το σπίτι παίρνει σαν «αμοιβή» και τον Leatherface.

Η πρώτη ταινία παρουσιάστηκε το 1974 από τον Tobe Hooper, με τίτλο «The Texas Chain Saw Massacre», ενώ ακολούθησε το remake του με τον ίδιο τίτλο το 2003, για να διαδεχθεί το 3D φιλμ του 2013 που δεν πήγε καθόλου καλά.

5. Love Affair

love-affair

Και αλλάζοντας θέμα σε κάτι ρομαντικό και καθόλου τρομακτικό.

Πολύ πριν μας μιλήσει ο Woody Allen για μπερδέματα στις προσωπικές σχέσεις, είχε βγει το 1939, μια ταινία για έναν νέο και ωραίο που έχει μια σχέση με την αγαπημένη του, αλλά διχάζεται για το αν πρέπει να σοβαρευτεί ή όχι. Βέβαια τα πράγματα στην πορεία θα είναι ακόμα πιο μπερδεμένα από την μεριά της νεαρής του.

Μπορεί τα τελευταία χρόνια η ιδέα ενός remake να είναι σωτήρια, για την αποκόμιση χρημάτων κτλ. Όμως παλιά, στις ένδοξες στιγμές του παλαιού καλού κινηματογράφου, εν προκειμένω, του Hollywood, οι δημιουργοί ξαναέφτιαχναν τις ταινίες, ήταν για να τις μετατρέψουν από ασπρόμαυρες σε έγχρωμες, είτε πέρα από αυτό να τις τελειοποιήσουν και σε όλα τα άλλα σημεία της.

Τρανό παράδειγμα είναι το «Love Affair» ¨η αλλιώς «Ένας μεγάλος έρωτας» που αρχικά το είδαμε όπως είπαμε το 1939, από τον Leo McCarey με τους Charles Boyer, Irene Dunne και αργότερα, στην καλύτερη του μορφή το 1957 με τον ίδιο σκηνοθέτη, με αλλαγή τίτλου σε «An Affair To Remember» και τους Cary Grant και Deborah Kerr. Η τελευταία και όχι τόσο πετυχημένη απόπειρα, ήταν το 1994 με τους Warren Beatty, Annette Bening, Katharine Hepburn, αλλά τουλάχιστον είχε μουσική από τον Ένιο Μορικόνε.

4. Star Wars

star-wars-7

Μπορεί το φαντασιακό, υπεροχότατο, ονειρικό και δραματικό έπος του Πολέμου των Άστρων, να ξεκίνησε επίσημα το 1977, όμως οφείλουμε να σας πούμε ότι αυτή ήταν δεύτερη ταινία για αυτή την ιστορία.

Η πρώτη ταινία ονομάζεται «The Hidden Fortress» και γυρίστηκε μόλις το 1958 από τον Akira Kurosawa. Από αυτό τον ομολογουμένως άγιο άνθρωπο, ξεπήδησε σχεδόν δυο δεκαετίες αργότερα το πρώτο δείγμα του έπους.

Μάλιστα, τόσο καλά πήγε όλα αυτά τα χρόνια το ταξίδι του Πολέμου των άστρων, όπου μόλις πέρυσι είδαμε το πρώτο remake από την ταινία που όπως είχε πει ο δημιουργός, θα μοιάζει σε εκείνη του 1977, πετυχημένη μεν, αλλά για τους oldies fanatics, δεν μπορεί να συγκριθεί με τα παλιά..!

3. Ο μάγος του Οζ

wizard-of-oz

Φθάνοντας κοντά στην κορυφή της λίστας, δεν θα μπορούσε να λείπει η μαγευτική χώρα του Οζ, η Dorothy και ο μάγος που είχε τόσα πολλά να της μάθει.

Η φανταστική παιδική ιστορία που διοχετεύεται πλέον πολύ συχνά σε αρκετές ιστορίες, ταινίες, αναφορές κτλ., ξεκίνησε το πρώτο του βήμα στην λίστα της κινηματογραφίας, το 1925. Ως ασπρόμαυρη ( εννοείται ) βωβή ταινία έκανε την πρώτη θετική έκρηξη συναισθημάτων, αλλά σίγουρα οι περισσότεροι θυμάστε τι έγινε στην χώρα του Οζ, αργότερα, το 1939 με την μαγευτική Judy Garland σε παιδική τότε ηλικία να τραγουδάει το κλασσικό «somewhere over the rainbow».

Αργότερα το 1978 ήρθε άλλο ένα remake με το όνομα «The Wiz», ενώ αναφορές βλέπουμε συνεχώς, είτε σε μορφή remakes, είτε σε prequels. Ενδεικτικά αναφέρουμε την τηλεοπτική σειρά Supernatural και το άνοιγμα της πόρτας για να περάσει η χάκερ της παρέας στην χώρα του Οζ, καθώς και την χαριτωμένη ταινία «Oz The Great And Powerful» με την Mila Kunis.

2. Για μια χούφτα δολάρια – A Fistful Of Dollars

a-fistful-of-dollar

Όλοι θυμόμαστε την western ταινία του Sergio Leone με τον Clint Eastwood και την μουσική σύνθεση του Morricone.

Σε μια μικρή πόλη του Γουέστ, κάπου στα σύνορα με το Μεξικό, φτάνει ένας άγνωστος πιστολέρο. Μαθαίνει ότι οι οικογένειες των Μπάξτερ και των Ρόχο βρίσκονται σε πόλεμο και εμπλέκεται στη σύρραξη, παίρνοντας πότε το μέρος των μεν και πότε των δε.

Και αυτό το κινηματογραφικό διαμάντι του 1964 δεν είναι το αρχικό φιλμ. Πάλι τα συγχαρητήρια οφείλουμε να δώσουμε στον Akira Kurosawa που έδωσε την ιδέα τρια χρόνια πριν με το εγχείρημα του «Yojimbo».

Και αφού η αμερικανική ταινία είχε αρκετή επιτυχία, ήρθε και ένα τρίτο remake, με τον τίτλο «Last Man Standing» το 1996.

1. The Thing

the-thing

Η κορυφαία ταινία «Η απειλή» του 1982 ήταν το remake και όχι η πρωταρχική ταινία. Η πρώτη εμφάνιση της ενδιαφέρουσας αυτής sci-fi ενότητας, ήρθε πολύ πριν, το 1951, με τίτλο «The Thing From Another World». Η ιστορία έχει ως εξής: «Σε μια απομονωμένη βάση στην Ανταρκτική εμφανίζεται ένας μυστηριώδης σκύλος με τρομακτικές ικανότητες που σκορπίζει τον τρόμο και πανικό.»

Σκηνοθέτης της ταινίας του 1982, ήταν ο John Carpenter, ενώ πολύ αργότερα, το 2011 έγινε το remake της ιστορίας με πολύ κακές κριτικές.

Διαβάστε περισσότερα για: , ,