Τοπ 10 : Οι καλύτερες γυναίκες ανδροειδή του κινηματογράφου - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Τοπ 10 : Οι καλύτερες γυναίκες ανδροειδή του κινηματογράφου

Top-10 | 27-5-2016 |

Στο παρόν κείμενο θα ασχοληθούμε με έναν πολύ ιδιαίτερο τομέα της κινηματογραφίας που εστιάζεται στην γυναικεία θηλυκότητα και ύπαρξη.

Όταν η «ιδανική» Εύα πρωταγωνιστεί ως κατασκευασμένο ον από τον άνθρωπο, δηλαδή ρομποτικά και δείχνει την αιώνια αλήθεια μας: να υπάρχουμε σε έναν κόσμο που θα μας καταλάβει και θα μας στηρίξει.

Γυναίκες –ρομπότ με τσακισμένα όνειρα από «πλαστικές» αναμνήσεις

Ιδού μερικές από τις πιο καλές ερμηνείες σε γυναικείες περσόνες του sci-fi ρυθμού.

10 Ex Machina (2015), Alex Garland

artificial-women-in-film

Ας ξεκινήσουμε με κάτι πιο πρόσφατο από ποτέ. Την ταινία του 2015 που ανέδειξε περίτρανα την πρωταγωνίστρια Alicia Vikander ως την Εύα, το τέλειο ρομποτικό «μοντέλο» ενός τρελού επιστήμονα, που δοκίμαζε την «τέλεια» νοημοσύνη της γυναίκας διοχετευμένη σε ρομπότ.

Η ατμόσφαιρα της ταινίας, τα σκιρτήματα, οι εξαπατήσεις και τελικά η επιστημονική δικαίωση του επιστήμονα, φέρνοντας καταστροφικές συνέπειες, είναι η μικρογραφία της ταινίας «Ex Machina».

9. Her (2013), Spike Jonze

her-2013

Τρία χρόνια πριν είδαμε με μεγάλη αγωνία την συγκεκριμένη ταινία στις αίθουσες και πραγματικά δεν πιστεύαμε στα μάτια μας. Το ότι ο Joaquin Phoenix πρωταγωνιστεί σε άριστες ταινίες είναι γνωστό και τον ευχαριστούμε, αλλά στο «Her» το συνολικό αποτέλεσμα είναι τουλάχιστον εκθαμβωτικό. Σε έναν παράλληλο κόσμο, οι άνθρωποι δυσκολεύονται να κάνουν σχέσεις, ή θρηνούν τους αγαπημένους τους, με ένα cyber πρόγραμμα που σου βρίσκει σύντροφο, που μπορείς να τον «κυκλοφορείς» παντού μαζί σου. Μα αυτό φυσικά γιατί δεν είναι τίποτα άλλο από μια προγραμματισμένη «ψυχή» με τεχνητή νοημοσύνη που κρατάει συντροφιά σε όποιον το έχει ανάγκη. Στο παρόν, η ταινία επικεντρώνεται στην αγάπη του .. για την …
Και σε περίπτωση που δεν το έχετε ΗΔΗ δει, απλά.. σπεύσατε!

8. Ruby Sparks (2012), Jonathon Dayton και Valerie Faris

Ruby-Sparks

Στην εν λόγω συναισθηματική ταινία, ο πρωταγωνιστής που είναι συγγραφέας φαντάζεται και γράφει σε βιβλίο για την ιδανική γυναίκα, όταν τελικά την βρίσκει στο πρόσωπο της Ruby. Τα πράγματα όμως δυσκολεύουν γλυκά, αφού η Ruby είναι στα αλήθεια το κατασκεύασμα του συγγραφέα, αλλά ακόμα και όταν θα το μάθει, θα κινηθεί πάλι, χαρωπά και αισιόδοξα, όπως θα ήθελε άλλωστε ο καλός της να γίνει.

7. Splice (2009), Vincenzo Natali

Splice-2009-1024x548

Στο όχι και τόσο πετυχημένο, αλλά σίγουρο έντονο φιλμ, Splice, βιώνουμε την γέννηση ενός ανθρωποειδούς, γένους θηλυκού. Το πείραμα είναι ένα αποτέλεσμα θηλαστικού και ερπετού υπό το φως της βιοτεχνολογίας και της έχει δοθεί το όνομα, Dren. Η γνωριμία της Dren με τον ανθρώπινο κόσμο, την δημιουργό της, οι μετέπειτα τσακωμοί τους και η προσπάθεια της να καταλάβει τον λόγο που έχει ήδη δημιουργηθεί φωτίζει πολύ σκοτεινά ψυχολογικά θέματα και σίγουρα, η ερμηνεία είναι αρκετά έντονη.

6 Lars and the Real Girl (2007), Craig Gillespie

Lars-and-the-Real-Girl-2007

Ειδική περίπτωση η συγκεκριμένη ταινία. Ο Ryan Gosling που πρωταγωνιστεί είναι ένας μοναχικός τύπος που δεν έχει κοπέλα ούτε φίλους. Μια μέρα θα αγοράσει μια κούκλα του σεξ και από τότε θα την «βαπτίσει» κοπέλα του και μάλιστα θα την κυκλοφορεί και παντού. Η κούκλα φυσικά δεν μπορεί να κινηθεί ούτε να συμπεριφερθεί όπως ένας φυσιολογικός άνθρωπος, αλλά για τον νεαρό της ταινίας, είναι όλος ο κόσμος!

5. Weird Science (1985), John Hughes

Weird-Science-1985

Καταγεγραμμένο ως το λιγότερο – με σεξουαλικά υπονοούμενα / επίκεντρο – φιλμ της λίστας και γενικώς. Στο weird science, η ρομποτική ύπαρξη, θα φέρει τα πάνω κάτω στην ζωή δυο αγοριών και όχι με την πονηρή έννοια. Η «Lisa» θα τους μάθει πράγματα σχετικά με την τεχνολογία και την ταχύτητα, σαν μια κολλητή τους φίλη, φέρνοντας τους όλο και πιο κοντά στα extreme sports και τον.. κίνδυνο!

Η ταινία κάνει μπαμ ότι είναι ένα γλυκό αποτέλεσμα των ‘80ς και θα δείτε και τον Anthony Michael Hall και τον Robert Downey Jr. Σε μικρή ηλικία.

4. Blade Runner (1982), Ridley Scott

blade-runner

Τώρα που γνωρίζουμε ότι θα έρθει και το sequel συγκινούμαστε ακόμα πιο πολύ, αφού αυτή η ταινία είχε μοναδική ατμόσφαιρα στα ιδανικά των επιστημονικών ταινιών.

Πως μπορεί να ξεχάσει στο φιλμ του ’82, την femme fatal, το ρομπότ πρωταγωνίστρια Rachel που ήρθε στον κόσμο για να μπορεί να σαγηνεύει τους άνδρες και έπαιξε έναν από τους σημαντικότατους ρόλους ως προς την αντίδραση ενός ολόκληρου καθεστώτος. Μαζί και με το υπόλοιπο καστ μας πρόσφερε μια από τις καλύτερες ερμηνείες του σινεμά και θα το θυμόμαστε για πάντα!

3. The Stepford Wives 1975, Bryan Forbes 

The-Stepford-Wives

Φανταστείτε μια πόλη στην οποία οι γυναίκες είναι πάντα τόσο υπάκουες στους άνδρες τους και δεν παραπονιούνται ποτέ, μείτε «τσαλακώνονται».

Την αλήθεια πίσω από αυτή την τελειότητα, θα ανακαλύψει μια γυναίκα, ερχόμενη στην πόλη με τα πολλά μυστικά που δεν ξέρεις αν μπορείς να αντέξεις..!

Και όταν θα αποφασίσει να κάνει κάτι γι΄αυτό θα έρθουν στην επιφάνεια όλες οι θεωρίες περί διεκδίκησης των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων των γυναικών.

2. Bride of Frankenstein (1935), James Whale

BrideOfFrankenstein

Και λίγο από oldies. Γιατί αν δεν τιμήσεις τον πρωτο-κλασσικό κινηματογράφο δεν μπορείς να εκτιμήσεις τίποτα πέρα αυτού. Ο Φρανκενστάιν, ο κλασσικός μύθος του τρόμου και της διαφορετικότητας βρίσκεται στην δεύτερη κατά σειρά ταινία του, όπου ο δημιουργός του, τον αναγκάζει να βρει την «ανθρωπιά» του. Και πως θα γίνει αυτό; Μα όπως και στο ιδεατό όλων των σχέσεων, να έχει σύντροφο. Η «νύφη» λοιπόν που εμφανίζεται αραιά και που και περισσότερο προς το τέλος της ταινίας, υποδεικνύει, όλους τους κανόνες, όλες τις νοοτροπίες και της απογοητεύσεις που μπορεί να δέχεται ένας άνθρωπος, όταν δεν τον αποδέχονται για αυτό που είναι. Ένα μοναδικό ψυχογράφημα από τα παλιά που ταιριάζει και στα νέα και στα μελλοντικά!

1 Metropolis (1927), Fritz Lang

metropolis

Ίσως το απόλυτο φεμινιστικό έργο, έρχεται από πολύ μακριά. Μόλις το 1927 έρχεται στον κόσμο της κινηματογραφίας, το «Metropolis» που αγαπιέται μέχρι τις μέρες μας. Εδώ θα δούμε, σε ένα άλλο φρανκεστάιν σύμπαν, την γένεση της Maria, ενός ρομπότ, που μοιάζει πανομοιότυπα με την γυναίκα του δημιουργού και έχει μοναδικό αισθησιασμό και δύναμη. Η Maria θα προξενήσει ως η πρώτη Εύα, ως η πρώτη femme fatal ζημίες και καταστροφές, μέχρι να απογοητεύσει εντελώς τον δημιουργό της και εν τέλει.. να φύγει για πάντα από δίπλα του!

Ένας ύμνος για την ελευθερία της σκέψης και την στενή σκέψη, όσων βάζουν κανόνες και προκαταλήψεις στις ζωές των άλλων.

Διαβάστε περισσότερα για: , , , , , , , , ,