Τελικά τι ρόλο παίζουν τα trailer στην κινηματογραφική ζωή μας; - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Τελικά τι ρόλο παίζουν τα trailer στην κινηματογραφική ζωή μας;

Απόψεις, Ειδήσεις | 20-5-2016 |

Προσπάθησε να θυμηθείς πότε ήταν η τελευταία φορά που παρακολούθησες μια ταινία χωρίς να έχεις δει πρώτα τρέιλερ.. ναι πρέπει να γυρίσεις το ημερολόγιο πολλά χρόνια πίσω. Τότε που ο Steve Jobs και ο Bill Gates δεν είχαν βάλει στην καθημερινότητα σου τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα smartphones. Διότι στην σύγχρονη εποχή η πρόσβαση που έχει ο καθείς από εμάς στο διαδίκτυο, συνεπάγεται με στοιχεία και πληροφορίες για την εκάστοτε ταινία και ανά πάσα στιγμή. Συνεπώς ο θεατής μπορεί εύκολα να γνωρίσει καλά τι επρόκειτο να δει στην σκοτεινή αίθουσα πριν ακόμη κόψει το εισιτήριο του.

Παρόλα αυτά υπάρχουν και οι σινεφίλ που ηθελημένα αποφεύγουν κάθε είδους spoiler. Κι όταν μιλάμε για spoiler δεν εννοούμε τις συζητήσεις και τις αναλύσεις που ξεσπούν στα sites σχετικά με τις εξελίξεις του χθεσινού επεισοδίου του Game of Thrones(εκείνες για να τις αποφύγεις πρέπει να μην ανοίξεις υπολογιστή μέχρι να δεις το επεισόδιο). Εννοούμε εκείνους που δεν βλέπουν ούτε τρέιλερ από την ταινία που θα παρακολουθήσουν. Αντίθετα τους αρκεί να διαβάσουν δυο σειρές -στο cinefreaks.gr – σχετικά με την πλοκή του φιλμ, και όλα τα υπόλοιπα εναποθέτονται στο πανί.

Για του λόγου το αληθές, και κατά κοινή ομολογία, τούτος είναι ο πιο αξιόπιστος τρόπος να καταλάβει κανείς αν η ιστορία που αφηγείται ο σκηνοθέτης διαμέσου της ταινίας, είναι αρκετά δυνατή ώστε να κερδίσει τον θεατή. Διότι μόνο τότε θα ξέρεις αληθινά αν σε άγγιξε αυτό που παρακολούθησες. Αν κατάφερε ο δημιουργός να σε σπρώξει στον άγνωστο φιλμικό κόσμο του.

epic-movie-scenes-screenshots-43__880

Φανταστείτε να βλέπατε το επόμενο “Star Wars” επεισόδιο χωρίς να έχετε δει ούτε ένα καρέ του φιλμ. Χωρίς να έχετε διαβάσει ούτε μια γραμμή για την πλοκή. Η εντυπώσεις και οι εκπλήξεις θα διαδέχονταν η μία την άλλη και μάλιστα υπό το φως των κινηματογραφικών αστεριών της σκοτεινής αίθουσας.
Να βλέπεις μια ιστορία ολότελα καινούρια. Να γνωρίσεις χαρακτήρες μέσα από τις πράξεις τους, των οποίων γίνεσαι μάρτυρας από την θέση σου εκείνη τη στιγμή. Να γελάς με χιουμοριστικές ατάκες που ακούς πρώτη φορά και ν’ ανατριχιάζεις με σκηνές τρόμου τις οποίες δεν έχεις δει προηγουμένως σε τρέιλερ.
Υπάρχει άραγε κάτι πιο γοητευτικό από τις παραπάνω γραμμές για έναν λάτρη του σινεμά..;

Έπειτα όμως υπάρχει και η άλλη συνθήκη. Ποιος μπορεί να κλείσει τα μάτια στην μαγεία που προσφέρουν απλόχερα τα -“προσεχώς”- τρέιλερ που προβάλλονται στο σινεμά μερικά λεπτά πριν την έναρξη του έργου..; Ένα τρέιλερ από μια ταινία Fast and Furious κυριολεκτικά μπορεί να ανοίξει την όρεξη στους θεατές και να τους γεννήσει συναισθήματα ανυπομονησίας και προσμονής.
Ουσιαστικά το όλο ζήτημα με τη παρακολούθηση ή μη των τρέιλερ, μοιάζει με ένα ακόμη νόμισμα που- όπως όλα στην ζωή- έχει δύο όψεις. Η κάθε μια έχει τα θετικά και τα αρνητικά της όπως διαβάσατε στις παραπάνω γραμμές.

original-19759-1438607089-3

Το χειρότερο που μπορεί να βρει κανείς στο κεφάλαιο “Τρέιλερ” της κινηματογραφικής Βίβλου, είναι αναμφίβολα όταν πολυαναμενόμενες ταινίες παραδίδουν στα φώτα του YouTube 1.529.432 τρέιλερ. Όπως παραδείγματος χάρη το “Suicide Squad“. Μπορεί όλο το κινηματογραφικό στερέωμα να περίμενε με κομμένη την ανάσα την ταινία του David Ayer να ανοίξει αυλαία το προσεχές καλοκαίρι. Αυτό ίσχυε για μερικούς μήνες μέχρι που η DC άρχισε να δημοσιοποιεί το ένα τρέιλερ μετά το άλλο. Δεν νομίζω ότι έχουν μείνει και πολλά που δεν γνωρίζω για την ιστορία. Για να είμαι ειλικρινής χωρίς να έχω δει την ταινία μπορώ να άνετα να εκφράσω γνώμη γι’ αυτήν με τόσες σκηνές που έχω δει..

Κι αφού το επιφανές στούντιο της DC έριξε την τελευταία σταγόνα που ξεχείλισε ένα ποτήρι γεμάτο τρέιλερ.. έρχομαι εγώ αγαπητέ cinefreak να σε προκαλέσω στις γραμμές που ακολουθούν..

1. επέλεξε μία ταινία αποκλειστικά και μόνο από τον τίτλο/είδος της.
2. Μη δεις σε καμία περίπτωση το τρέιλερ
3. Δες την ταινία
4. Αφού δεις το έργο, σκέψου πως εξελίχθηκε η ιστορία. Εστίασε στους χαρακτήρες, στις πληροφορίες που δίνονται και σε εκείνες που κρατούνται κρυφές, και φυσικά στις ανατροπές και στις κορυφώσεις

Έπειτα προσπάθησε να απαντήσεις τις παρακάτω ερωτήσεις:
1. Μπόρεσες να ακολουθήσεις την ιστορία άνετα;
2. Αφού έχεις δει την ταινία, δες το τρέιλερ! Πόσα ανατρεπτικά, χιουμοριστικά, και άλλα στοιχεία έκπληξης θα σου πρόδιδε;
3. Πλέον θεωρείς και συ ότι τα τρέιλερ δεν πρέπει να ξεπερνούν το ένα λεπτό έτσι ώστε να παίρνεις μόνον μια μικρή γεύση του φιλμ(και αυτό μόνο αν δεν αντέχεις χωρίς τρέιλερ);

original-23378-1438603463-9

Διαβάστε περισσότερα για: , , ,