Στον Jean-Pierre Léaud ο τιμητικός Χρυσός Φοίνικας - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Στον Jean-Pierre Léaud ο τιμητικός Χρυσός Φοίνικας

Ειδήσεις | 11-5-2016 |

Μετά την περσινή βράβευση της Agnès Varda αλλά και τις πρόσφατες των Clint Eastwood, Manoel de Oliveira, Woody Allen και Bernardo Bertolucci, ο τιμητικός Χρυσός Φοίνικας επιστρέφει και φέτος στο Φεστιβάλ των Καννών. Φέτος τιμώμενο πρόσωπο θα είναι ο Γάλλος ηθοποιός Jean-Pierre Léaud ο οποίος θα παραλάβει τον Χρυσό Φοίνικα στην τελετή λήξης του Φεστιβάλ στις 22 Μαίου, εκεί που θα ανακοινωθούν και τα βραβεία του Διαγωνιστικού τμήματος του Φεστιβάλ.

Ο Jean-Pierre Léaud είναι ένας μύθος για το Φεστιβάλ των Καννών. Τον ανακάλυψε ο François Truffaut, στου οποίου το Les 400 Coups (The 400 Blows) πρωταγωνίστησε κάνοντας την πρώτη του εμφάνιση στην Croisette το 1959σε ηλικία μόλις 14 χρονών. Από τότε εμφανίστηκε σε πολλές άλλες ταινίες όπως τα Antoine et Colette (Antoine and Colette) (1962), Baisers volés (Stolen Kisses) (1968), Domicile conjugal (Bed and Board) (1970) και L’Amour en fuite (Love on the Run) (1979). Το 1965 άρχισε η μεγάλη του συνεργασία με τον Jean-Luc Godard στου οποίου έπαιξε στις ταινίες Masculin féminin (1966) και La Chinoise (1967) αφήνοντας εποχή. Τελευταία του εμφάνιση στις Κάννες ήταν για το Visage (Face), που διαγωνίστηκε το 2009.

Φέτος ο Jean-Pierre Léaud παίζει στο La Mort de Louis XIV (The Death of Louis XIV), του Albert Serra που παίζεται εκτός συναγωνισμού.