Είναι αυτοί οι «χειρότεροι» ηθοποιοί του Hollywood; - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Είναι αυτοί οι «χειρότεροι» ηθοποιοί του Hollywood;

Αφιερώματα | 13-5-2016 |

Μπορείτε να το παραδεχτείτε: όταν ακούτε ότι σε μια ταινία παίζει ο Nicholas Cage ή o Keanu Reeves, σκέφτεστε ότι μάλλον πρόκειται περί «πατάτας». Δεν είναι κακό και δεν πρέπει να αισθάνεστε άσχημα. Πόσο κοντά στην πραγματικότητα όμως είναι η αυτή η εντύπωση που λίγο-πολύ όλοι μοιραζόμαστε;

Η αμερικάνικη ιστοσελίδα Vox έκανε μια ενδιαφέρουσα δουλειά: πήρε τις βαθμολογίες ταινιών του Metacritic (η γνωστή ιστοσελίδα που υπολογίζει τον μέσο όρο από τις κριτικές των ταινιών) και, με βάση τους πρωταγωνιστές τους, κατέταξε τους ηθοποιούς σε μια λίστα με βάση το πόσο κακές είναι οι ταινίες που παίζουν· όχι απαραίτητα με το επίπεδο της ηθοποιίας τους δηλαδή.

Για να κάνουν την κατάταξη όσο πιο αντικειμενική γίνεται, έθεσαν ως κριτήριο ο κάθε ηθοποιός να έχει παίξει σε τουλάχιστον 10 ταινίες, εκ των οποίων τουλάχιστον μία να γυρίστηκε τα τελευταία 5 χρόνια και τουλάχιστον μία να έκανε πάνω από 30 εκ. δολάρια στο αμερικάνικο box office (δεν είναι και κανένα μεγάλο όριο –περίπου τόσα έπιασε το Zoolander 2 ή το Hail Ceasar).

Τα αποτελέσματα, άλλοτε θα σας ξαφνιάσουν και άλλοτε θα σας βρουν σύμφωνους. Θυμηθείτε ότι με 0% βαθμολογείται η χειρότερη ταινία και με 100% το αριστούργημα και δείτε την κατάταξη, αρχικά για τους άνδρες σταρ:

1. Rob Schneider 30%
2. Adam Sandler 36%
3. Ashton Kutcher 37%
4. Kevin James 38%
5. Taylor Lautner 39%
6. Cuba Gooding Jr. 42%
7. Hayden Christensen 44%
8. Gerard Butler 44%
9. Charlie Sheen 45%
10. Jason Statham 45%

Στην πρώτη δεκάδα λοιπόν δεν βρίσκουμε ούτε τον Cage (είναι 15ος), ούτε τον Reeves, όπως ίσως θα περιμένατε. Τα σκήπτρα του ηθοποιού των χειρότερων ταινιών κρατά ο πρωταγωνιστής του Deuce Bigalow (Αρσενικός Ζιγκολό, 1999), Rob Schneider. Έχοντας στο ενεργητικό του μια ντουζίνα από ταινίες που έχουν βαθμολογηθεί κατά μέσο όρο με 30% (ή κατ’ αντιστοιχία 1,5/5) κατέχει δικαιωματικά την πρώτη θέση.

Από κοντά, αν και σε απόσταση ασφαλείας ο Adam Sandler (αν νομίζετε ότι το αποτέλεσμα είναι άδικο, μάλλον έχετε μπερδευτεί κι έχετε στο νου σας τον Ben Stiller). Ο Sandler έχει στο ενεργητικό του τα Jack & Jill, Blended, Grown-Ups και Grown-Ups 2. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Schneider και ο Sandler παίζουν συχνά μαζί (ο Schneider εμφανίζεται ως guest σε πολλές ταινίες του Sandler), ενώ τελευταία συμπρωταγωνίστησαν στην άξια απορίας παραγωγή του Netflix «The Ridiculous 6», που πήρε μερικές από τις χειρότερες κριτικές στην ιστορία: στο RottenTomatoes έχει σκορ ένα ολοστρόγγυλο μηδενικό.

 

AshtonKutcher

 

Στη συνέχεια της λίστας βρίσκουμε τον Ashton Kutcher: λογικό αν αναλογιστούμε ότι έχει παίξει στο What Happens in Vegas (Τζακ Ποτ στον Έρωτα) και Just Married (Παντρευτείτε, Χωρίστε, Τελειώσατε). Ακολουθεί ο Kevin James (τα Mall Cop & Mall Cop 2 αρκούν), ο Taylor Lautner (Abduction) και ο Cuba Gooding Jr. που περνά οριακά το 40% πληρώνοντας μερικές κακές επιλογές του, κυρίως από την προηγούμενη δεκαετία. Τη δεκάδα συμπληρώνουν οι Hayden Christensen (υπάρχει λόγος που δεν ξέρουμε καμία άλλη ταινία που έχει παίξει πέραν των Star Wars II & II) , Gerard Butler, Charlie Sheen (μην ξεχνάτε τα Scary Movie) και Jason Statham.

Βέβαια, πρέπει να σημειώσουμε το εξής: Οι περισσότεροι από τους προαναφερθέντες πρωταγωνιστούν σε ταινίες συγκεκριμένων ειδών: κωμωδίες (σκέτες ή ρομαντικές) και περιπέτειες, και μάλιστα από αυτές που είναι γεμάτες κλισέ. Δύο είδη που άλλωστε οι κριτικοί δεν πολυσυμπαθούν.

Το ίδιο ισχύει και στις γυναίκες, για τις οποίες η δεκάδα διαμορφώνεται ως εξής:

1. Jennifer Love Hewitt 32%
2. Jessica Alba 38%
3. Katherine Heigl 39%
4. Denise Richards 41%
5. Alicia Silverstone 42%
6. Megan Fox 42%
7. Jessica Biel 43%
8. Jennifer Lopez 43%
9. Lindsay Lohan 43%
10. Sarah Jessica Parker 45%

H Jennifer Love Hewitt έχει να παίξει σε καλή ταινία από το Heartbreakers και μάλλον γι’ αυτό στράφηκε στην τηλεόραση. Για την 2η θέση η Jessica Alba εξαργυρώνει «επιτυχίες» όπως το Little Fockers ή το The Love Guru, ενώ η Katherine Heigl στην 3η θέση εμπίπτει στην κατηγορία «ρομαντικές κωμωδίες», για την οποία τιμωρείται συχνά από τους κριτικούς. Ξεχωρίζουν ακόμα η Alicia Silverstone, που μετά το Clueless δεν έχει παίξει σε κάτι αξιόλογο, η Jennifer Lopez και η Sarah Jessica Parker που επίσης κάνουν συχνά μέτριες επιλογές.

Πάντως, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως οι επιλογές αυτές δεν είναι πάντα ενδεικτικές του ταλέντου τους. Είναι γνωστό ότι πολλοί ηθοποιοί ξεπέφτουν σε «αρπαχτές» για να εισπράξουν τον μισθό τους, απλώς χρειάζεται να το κάνουν με προσοχή και όχι συστηματικά. Ο Adam Sandler πχ, πριν από λίγα χρόνια ανακηρύχθηκε ως ο πιο «υπερβολικά αμειβόμενος» (overpaid) ηθοποιός αυτή τη στιγμή, καθώς φαίνεται ότι πείθει τα στούντιο να εμφανιστεί σε ταινίες με παχυλό μισθό, οι οποίες όμως στη συνέχεια «πατώνουν». To ερώτημα είναι: γιατί τα στούντιο εξακολουθούν να επενδύουν πάνω τους; Μάλλον θα παραμείνει αναπάντητο.

Διαβάστε ακόμα: 8 ηθοποιοί του Hollywood που δεν έχουν παίξει καλά ούτε μια φορά