Φάκελος Johnny Depp: Γιατί οι ταινίες του κατρακυλούν στο Box Office; – Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Φάκελος Johnny Depp: Γιατί οι ταινίες του κατρακυλούν στο Box Office;

Αφιερώματα, Πρόσωπα | 30-5-2016 |

Ας αφήσουμε τα περιττά. Η πραγματικότητα είναι ότι ο Johnny Depp ξεκίνησε την πορεία προς την δόξα, από την εποχή του “Platoon”. Από εκεί στο τηλεοπτικό “21 Jump Street,” και στα “Ed Wood” και “Ψαλιδοχέρη”, δεν νομίζω ότι υπήρχε κάποιος που να μην έχει μάθει το όνομά του, και όχι μόνο αυτό. Δε νομίζω κάποιος να μην αρεσκόταν στα υποκριτικά ταλέντα.

Η κινηματογραφική βιομηχανία ήταν πεπεισμένη σε ό,τι αφορούσε το ταλέντο και το χάρισμα του ηθοποιού, με την σιγουριά ότι μιλούσαμε για ένα μεγάλο σταρ, χωρίς όμως να έχει υπάρξει η box-office επιτυχία για να δικαιολογήσει έναν τέτοιο ισχυρισμό. 2003 και “Πειρατές της Καραϊβικής” και πέρα από το ταλέντο, η ταινία γίνεται άκρως επιτυχημένο blockbuster, και ο ηθοποιός δέχεται και υποψηφιότητα για Oscar. Οπότε μιλάμε για μία κινηματογραφική μηχανή που έχει χάρισμα, ταλέντο, αλλά μπορεί και να εκτοξεύσει μία ταινία στην απόλυτη εισπρακτική επιτυχία.

Ανέβηκε στη λίστα των “μεγάλων” του Hollywood. Μαζί με άλλες επιτυχίες όπως τα “Alice in Wonderland” και “Charlie and the Chocolate Factory,” ήταν ένα καλό θέμα για τους δημοσιογραφικούς κύκλους.

Το “Alice Through the Looking Glass” από την άλλη θεωρείται ήδη εισπρακτική αποτυχία, σε ό,τι αφορά την αμερικανική αγορά. Και σε συνδυασμό με το διαζύγιό του από την Amber Heard, το ερώτημα είναι: μήπως ο κινηματογραφικός κόσμος έχει αρχίζει να κουράζεται; Ο συντάκτης του κινηματογραφικού site “Deadline”, Anthony D’Alessandro, σημειώνει ότι 35% του κοινού θεώρησε τον Depp τον κύριο λόγο για να δουν το “Through the Looking Glass.” Πέντε χρόνια πριν, το ποσοστό αυτό ήταν στο 51% των θεατών που είδαν το “Alice in Wonderland.” Και καταλήγει στο ότι αυτό είναι ένα σημάδι ότι η αυτοκρατορία του Depp μάλλον έχει αρχίσει να χάνει την δυναμική της.

Και να ήταν μόνη η “Αλίκη” θα ήταν καλά. “Transcendence” και “Mortdecai” είναι δύο παραδείγματα όχι μόνο εισπρακτικών αποτυχιών, αλλά και καλλιτεχνικών ατοπημάτων. Ας θυμηθούμε και το “Lone Ranger,” το οποίο πλέον συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες κινηματογραφικές αποτυχίες όλων των εποχών. Από την άλλη το “Black Mass,” μας θύμισε ότι ο Depp είναι στην πραγματικότητα ένας χαμαιλέοντας, αλλά η ταινία δεν κατάφερε να προκαλέσει τίποτα το θετικό. Στα αρνητικά (;), σχετικά με το τελευταίο παράδειγμα, είναι ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί να συμμετέχει σε καμπάνιες προώθησης, και έτσι η ταινία δεν απέκτησε την Oscarική δυναμική που περιμέναμε.

Το “Into the Woods” από την άλλη ήταν επιτυχία, αλλά ο ρόλος του Depp, μάλλον ως guest-star μπορεί να χαρακτηριστεί.

Αντικειμενικά, πέρα από το ταλέντο του, αυτό που τον έχει κάνει γνώριμη φιγούρα είναι το στυλ, ο αέρας, η φωνή, και ότι ακόμα και τώρα, μετά από τόσα χρόνια μπορεί να απασχολεί την επικαιρότητα. Ωστόσο τον τελευταίο καιρό τα πράγματα δεν πάνε καλά. Το βίντεο από την Αυστραλία στο οποίο ζητήσου συγνώμη για τα σκυλιά, (δες εδώ) έκανε τον κόσμο να γελάσει. Όχι με αυτόν, αλλά εναντίον του.

Το όλο θέμα με την Heard ίσως να έχει αντίκτυπο αλλά είναι ακόμα νωρίς.

Όπως και το είδωλό του, το οποίο δεν ήταν άλλο από τον Marlon Brando, ο Depp μπορεί να επιστρέψει. Στις αρχές του 70 ο Brando φαινόταν να το έχει χάσει, αφού ακόμα και για τον ρόλο του Don Corleone, πέρασε από casting. Η ερμηνεία του τον οδήγησε στο Oscar, και μετά από αυτό ήρθε και η υποψηφιότητα για το “Last Tango in Paris”.

Ο κινηματογραφικός αναλυτής σε θέματα box office για λογαριασμό του Exhibitor Relations, Jeff Bock, σημειώνει: “Ο Depp είναι ένας φανταστικός ηθοποιός, ο οποίος φαίνεται πάντα στο κατάλληλο project. Πρέπει να κάνει αυτό που κάνει πάντα. Ακόμα μία πειρατική περιπέτεια ή μια συνεργασία με το καλλιτεχνικό του δίδυμο, τον Tim Burton.” 

Ίσως ο Bock να δικαιωθεί, καθώς ο Depp θα επιστρέψει στους επόμενους “Πειρατές”.

Το σαφέστερο σχόλιο έγινε από τον Paul Dergarabedian, αναλυτή του Rentrak:”Το κοινό θέλει να δει τον Depp του ‘Blow’. To κοινό τον θέλει να ερμηνεύει έναν αληθινό χαρακτήρα.”

Διαβάστε περισσότερα για: