Top 10: Μάσκες στο Σινεμά

Top-10 | 27-4-2016 |
Τη σήμερον ημέρα, με την πλειάδα από ταινίες υπερηρώων, οι οθόνες μας έχουν κατακλυστεί από μάσκες. Πάντα όμως στον κινηματογράφο οι μάσκες έπαιζαν σημαντικό ρόλο: έκρυβαν την πραγματική όψη ενός ήρωα, προσέδιδαν μυστήριο, έβγαζαν γέλιο ή έκαναν τον κακό… ακόμα χειρότερο. Παρακάτω συγκεντρώσαμε 10 ταινίες που έμειναν στην ιστορία για τις μάσκες που φορούσαν χαρακτήρες της, πολλές φορές κλέβοντας την παράσταση!
MAD MAX: FURY ROAD
Η πιο πρόσφατη ταινία της λίστας, περιλαμβάνει δύο χαρακτήρες που εμφανίζονται με μάσκα: τον ίδιο τον Max (Tom Hardy) και τον «κακό» Immortan Joe (Hugh Keays-Byrne). Η 4η ταινία του μοναχικού ήρωα αποδείχθηκε η μεγαλύτερη επιτυχία του 2015 και κυριάρχησε στα Όσκαρ με 6 αγαλματίδια. Ο George Miller κέρδισε το στοίχημα και δημιούργησε μια ταινία που διαθέτει φρενήρεις ρυθμούς: γύρισε 480 ώρες φιλμ, το οποίο μόνταρε με 2.700 cuts πλάνων. Με συνολική διάρκεια 120’ υπολογίστε ότι κάθε πλάνο στην ταινία κρατάει κάτι λιγότερο από 3’’. Πραγματική οπτική απόλαυση!
THE DARK KNIGHT RISES
Ό,τι και να πούμε, η μάσκα του Tom Hardy ως Bane στο Dark Knight έχει μείνει πιο χαρακτηριστική, τόσο από αυτήν που φορούσε στο Mad Max, όσο και από του ίδιου του Batman στη συγκεκριμένη ταινία. Όχι πάντα για καλό όμως. Πολλοί αναρωτιούνται ακόμα τι είχε στο μυαλό του ο Christopher Nolan όταν έβαζε τον αρχικακό της ταινίας να μιλάει πίσω από τη μάσκα του με τρόπο που ακόμα και ομόγλωσσοί του θεατές δυσκολεύονταν να καταλάβουν!
SILENCE OF THE LAMBS
Η μάσκα που φορά ο Hannibal Lecter είναι από τις πλέον χαραγμένες στη μνήμη μας. Αν και λιτή, είναι εκεί για να εκπληρώσει τον έναν και μοναδικό σκοπό της: να αποτρέψει τις κανιβαλικές τάσεις του. Ο Anthony Hopkins ερμηνεύει με μαεστρία έναν ιδιοφυή ψυχοπαθή, και κερδίζει το Όσκαρ, αν και εμφανίζεται για λιγότερο από 20 λεπτά στην οθόνη. Για την ακρίβεια, η Σιωπή των Αμνών είναι η Τρίτη και τελευταία ως σήμερα ταινία που κερδίζει και τα 5 μεγάλα βραβεία της Ακαδημίας (ταινία, σκηνοθεσία, σενάριο, Α’ ρόλοι).
EYES WIDE SHUT
Η τελευταία ταινία του Stanley Kubrick, κυκλοφόρησε μετά τον θάνατό του, το 1999, ενώ βρίσκεται στο βιβλίο Γκίνες αφού χρειάστηκε 400 μέρες γυρισμάτων –περισσότερες από κάθε άλλη. Βασίζεται στο βιβλίο του αστριακού Arthur Schnitzler «Traumnovelle» που κυκλοφόρησε το 1926 και που ο Kubrick ενδιαφερόταν για πάνω από 30 χρόνια να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη. Πρόκειται για μια ταινία που ο καθένας «διαβάζει» διαφορετικά· το μόνο σίγουρο είναι ότι η ατμόσφαιρά της και ο ρυθμός της είναι μοναδικοί. Όσο για τις μάσκες, υποθέτουμε ότι ο λόγος που συγκαταλέγουμε την ταινία στη λίστα είναι αυτονόητος…
THE PHANTOM OF THE OPERA
Πάνω από μια ντουζίνα ταινίες έχουν γυριστεί βασισμένες στο βιβλίο του Gaston Leroux, «Φάντασμα της Όπερας», τον μύθο του Φαντάσματος που «στοιχειώνει» την Όπερα στο Παρίσι και κρύβει το δύσμορφο πρόσωπό του πίσω από μια μάσκα. Ίσως η πιο διάσημη είναι η βωβή, κινηματογραφική μεταφορά του 1925, για την οποία η Universal έχτισε ένα σκηνικό-ακριβές αντίγραφο της Όπερας του Παρισιού. Από κοντά και το remake του 1943 (γυρίστηκε στα ίδια σκηνικά) που όμως διαφοροποιεί λιγάκι τον μύθο ως προς την αιτία της παραμόρφωσης του Φαντάσματος. Λιγότερο άξια αναφοράς η πιο πρόσφατη εκδοχή του 2004 του Joel Schumacher(!) που δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια ανέμπνευστη μεταφορά του μιούζικαλ που έγραψε ο Andrew Lloyd Webber.
TEXAS CHAINSAW MASSACRE
Βγαλμένη τόσο από εφιάλτες, όσο και εμπνευσμένη από τον κατά συρροή δολοφόνο Ed Gein που έδρασε στις ΗΠΑ, η μορφή του Leatherface να κραδαίνει το ηλεκτρικό πριόνι έκανε πολλούς να χάσουν τον ύπνο τους τη δεκαετία του ’70. Μάλλον όμως έχει απωλέσει τη δυνατότητα να τρομάζει τα πλήθη, αφού μετά από αρκετά σίκουελ η φτιαγμένη από ανθρώπινο πρόσωπο μάσκα αφήνει τους περισσότερους αδιάφορους. Χαρακτηριστικό είναι ότι γυρίστηκε νέα ταινία Leatherface, με στόχο να προβληθεί μέσα στο 2016 κι ακόμα δεν έχει πάρει οριστική ημερομηνία εξόδου στους κινηματογράφους…
V FOR VENDETTA
Η 5η Νοεμβρίου, μέρα που ο Guy Fawkes συνελήφθη στην προσπάθειά του να ανατινάξει τη βρετανική Βουλή, έγινε ευρέως γνωστή με τα κόμικ του Alan Moore και πολύ περισσότερο με την κινηματογραφική τους μεταφορά. Σε σενάριο και παραγωγή των αδελφών Watchowski, o Hugo Weaving ως V προσπαθεί να γκρεμίσει το ολοκληρωτικό καθεστώς μιας δυστοπικής Αγγλίας, φορώντας την μάσκα του Guy Fawkes. Έκτοτε η συγκεκριμένη μάσκα έχει γίνει ταυτόσημη με πολλά ριζοσπαστικά κινήματα, μεταξύ των οποίων και οι Anonymous.
HALLOWEEN
Το θρυλικό φιλμ του John Carpenter ξεκινά με έναν φόνο τον οποίον βλέπουμε από την οπτική του δολοφόνου, πίσω από μια μάσκα. Στο τέλος της εντυπωσιακής αυτής σεκάνς, μαθαίνουμε ότι ο δολοφόνος είναι ο εξάχρονος Michael Myers και για το υπόλοιπο της ταινίας προσπαθούμε, μαζί με την υπέροχη Jamie Lee Curtis, να μείνουμε ζωντανοί. Δεν χρειάζονται να γράψουμε περισσότερα, αρκεί να πούμε ότι πρόκειται για ένα φιλμ που επηρέασε όσο λίγα το είδος του slasher τρόμου.
THE MASK
Προτού ο Jim Carrey μας πείσει ότι είναι ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του, μας απέδειξε ότι είναι από τους καλύτερους κωμικούς που έχουμε γνωρίσει. Η Μάσκα είναι μάλλον μια παραγνωρισμένη ταινία για πολλούς, ενώ έκανε πολλά: έδωσε νέα πνοή στο είδος της σουρεαλιστικής κωμωδίας, έκανε πρωταγωνίστρια την Cameron Diaz, είχε εντυπωσιακά οπτικά εφέ (έχασε το Όσκαρ από τον επίσης άξιο Forrest Gump). Πάνω από όλα, είχε ένα δυνατό μήνυμα: όπως έλεγε ο Dr. Arthur Neuman στην αρχή της ταινίας, “we all wear masks… metaphorically speaking”.
SCREAM
Ο πιο αναγνωρίσιμος δολοφόνος στην ιστορία του σινεμά, η πιο ανατρεπτική αναγέννηση του είδους και η ταινία που επιβεβαίωσε το ταλέντο του Wes Craven και στην οποία οφείλονται τα αμέτρητα –καλά και κακά– slasher films που μας πλημμύρησαν από το 1996 και ύστερα. Όλα αυτά είναι το Scream και δεν είναι τυχαίο ότι 20 χρόνια μετά έχει διατηρήσει –αν όχι ενισχύσει– την αξία του. Απόδειξη; Η μάσκα του Ghostface είναι απαραίτητο αξεσουάρ για κάθε τρομακτική εμφάνιση ακόμα και σήμερα.