Ο Peter Greenaway ζητά έναν κινηματογράφο βασισμένο αποκλειστικά στην εικόνα

Inside Cinema | 17-4-2016 |
Ο βρετανός σκηνοθέτης Peter Greenaway, γνωστός για τις συχνά προκλητικές και τολμηρές του δηλώσεις , σε ομιλία του πριν από μερικές μέρες σε εκδήλωση για τον εορτασμό της μέχρι σήμερα καριέρας του, που διοργάνωνε ο BAFTA, τάραξε για άλλη μια φορά τα νερά.
Βασικό του θέμα ήταν η τάση του κινηματογράφου να στηρίζεται στα βιβλία και εν γένει στα γραπτά κείμενα για να αντλήσει θεματικές. «Ο κινηματογράφος πηγαίνει συνεχώς πίσω στο βιβλιοπωλείο για περιεχόμενο. Προφανές παράδειγμα, είναι ο Harry Potter και ο Άρχοντας των δαχτυλιδιών, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι από τον Almodóvar στον Godard και στον Eisenstein, έχουμε δημιουργήσει έναν κινηματογράφο όπου ένας παραγωγός πρέπει να είναι ικανοποιημένος με ένα γραπτό κείμενο πρώτα πριν δώσει τα λεφτά».
Και συνεχίζει δηλώνοντας ότι «πάντα πίστευα, και είναι αρκετά αντιδημοφιλές αυτό που θα πω, αλλά οι σεναριογράφοι πρέπει να πυροβοληθούν. Δεν έχουμε ανάγκη έναν κινηματογράφο βασισμένο στο γραπτό κείμενο αλλά ένα κινηματογράφο βασισμένο στην εικόνα».
Ο Greenway πιστεύει ότι τα κείμενα είχαν την ευκαιρία τους εδώ και χιλιάδες χρόνια. Τώρα πρέπει να βρεθεί ένα μέσο που ο μοναδικός του σκοπός θα είναι να προβάλει τον κόσμο ως μια μορφή οπτικής νοημοσύνης. Φυσικά αυτό το μέσο είναι ο κινηματογράφος.
Επίσης ένα άλλο συνεχιζόμενο πρόβλημα του είναι το τηλεκοντρόλ. Κάνει λοιπόν, το άκρως ενδιαφέρον σχόλιο ότι «ο κινηματογράφος πέθανε στις 31 Σεπτεμβρίου του 1983 όταν το τηλεκοντρόλ εισχώρησε σε κάθε σαλόνι στον κόσμο. Ο κινηματογράφος γίνεται από ένα παθητικό μέσο σε ένα ενεργό, καθώς το κοινό γίνεται υπό κάποια έννοια υπεύθυνο για την διαδικασία παραγωγής ενός φιλμ. Υπάρχουν όλα αυτά τα κινητά, οι κάμερες, τα λάπτοπ, έτσι είναι όλοι παραγωγοί ταινιών».
Οι ταινίες του Peter Greenaway πάντα προκαλούν αντιδράσεις και ξεσηκώνουν έντονες συζητήσεις. Για άλλους αριστουργήματα για άλλους υπερβολικά δήθεν έργα. Από τις πιο γνωστές του ταινίες είναι το The Draughtsman’s Contract (1982), The Cook, the Thief, His Wife & Her Lover (1989), The Pillow Book (1996).
Η τελευταία του ταινία Eisenstein in Guanajuato αφηγείται την ιστορία του μεγάλου Ρώσου σκηνοθέτη Sergei Eisenstein όταν βρέθηκε στο Μεξικό και την πόλη Guanajuato για να γυρίσει την ταινία Que viva México. Εκεί θα αναπτύξει μια 10ημερη σχέση με τον άντρα που τον μεταφέρει στα διάφορα μέρη της πόλης.
Διαβάστε : Η κριτική μας για το Eisenstein in Guanajuato
Επίσης αυτές τις ημέρες μπορούμε να δούμε την ταινία του Greenaway στο 10ο Outview Film Festival.
Διαβάστε επίσης : Οι 20 ταινίες που αξίζει να δεις στο Outview Film Festival 2016