Outview Film Festival - Ξεχώρισε το Parting του Δημήτρη Τούλια στο Greek Film Shorts Part 1 - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Outview Film Festival – Ξεχώρισε το Parting του Δημήτρη Τούλια στο Greek Film Shorts Part 1

Απόψεις, Φεστιβάλ | 17-4-2016 |

Χθές Σάββατο, 16 Απριλίου, προβλήθηκε στα πλαίσια του 10ου Outview Film Festival το πρώτο μέρος ελληνικών ταινιών μικρού μήκους στο οποίο παρακολουθήσαμε συνολικά 6 ταινίες, εκ των οποίων 2 ντοκιμαντέρ και 4 κοινωνικές. Στο σύνολό τους οι δουλειές ήταν αρκετά ερασιτεχνικές με έκδηλο το αποτύπωμα της low budget παραγωγής επάνω τους και αρκετά ανεπαρκή εως προβληματική ηθοποιία.

Η δουλειά που ξεχώρισε στο πρώτο αυτό αφιέρωμα ήταν με διαφορά το “Parting” του Δημήτρη Τούλια, μια  παραγωγή του Ηνωμένου Βασιλείου με άγγλους συντελεστές, η οποία πραγματευόταν τη συνθήκη ενός ομόφυλου ηλικιωμένου ζευγαριού που ετοιμάζεται να πει το τελευταίο αντίο, μετά από μια ολόκληρη ζωή μαζί. Στην τρομερά σύντομη διάρκειά της, η ταινία του Δημήτρη Τούλια καταφέρνει να επικοινωνήσει το βαθύτερο, εσωτερικό δεσμό δύο ανδρών που ξεπερνά τα γήινα, όπως την αρρώστια, τη σωματική φθορά, το χρήμα ακόμα και τον θάνατο, ενώνοντας τους με το λεπτό, αδιόρατο νήμα της αληθινής αγάπης στο διηνεκές. Ανεπιτήδευτο, τρυφερό, αληθινό το “Parting” προσεγγίζει την ομόφυλη αγάπη με τον τρόπο που της αξίζει, όχι σαν μια συναλλαγή οργισμένων ή καταπιεσμένων ατόμων αλλά σαν το γλυκόπικρο ταξίδι της συντροφικότητας.

Σαν σύνολο οι υπόλοιπες ταινίες του αφιερώματος αναφέρθηκαν στην σκληρή, ρεαλιστική πλευρά της δύσκολης καθημερινότητας των ατόμων που ανήκουν στην LGBT κοινότητα και για την οποία ευθύνεται ο ρατσισμός και η ομοφοβία που συστηματικά καλλιεργεί απέναντι τους το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο. Αρκετά γλαφυρά περιέγραψαν την παραπάνω κατάσταση τα δύο ντοκιμαντέρ της βραδιάς, “Spectrum” και “Σκόρπιες Σκέψεις ενός Νεαρού Sex Worker”. Το “Spectrum” είναι αφιερωμένο στα 226 τρανς άτομα που δολοφονήθηκαν παγκοσμίως το 2014 και εξιστορεί μέσα από τις εντελώς διαφορετικές μαρτυρίες τριών προσωπικοτήτων του τρανς χώρου τις προβληματικές αποδοχής της ταυτότητας φύλου από την ελληνική κοινωνία και νομοθεσία. Σοκαριστικό, διαφωτιστικό αλλά ταυτόχρονα λίγο χοντροκομμένο και χειριστικό της ψυχολογίας του θεατή, το “Spectrum” περιορίζεται στην καταγγελία που καταντά στείρα χωρίς την πρόταση. Οι “Σκόρπιες Σκέψεις ενός Νεαρού Sex Worker” από την άλλη μεριά είναι μια 15λεπτη συνέντευξη που πραγματεύεται το θέμα της πορνείας στην Αθήνα του σήμερα μέσα από τη ματιά ενός gay sex worker. Άκρως ερασιτεχνικό με έναν πρωταγωνιστή που φλερτάρει με την κάμερα σε επίπεδο ναρκισσισμού που ενοχλεί, το φιλμ δεν κατορθώνει να επικοινωνήσει την αλήθεια ενός ανθρώπου που εκδίδεται για οικονομικούς σκοπούς, αλλά την μάλλον κακομαθημένη μαρτυρία ενός ατόμου που θέλει συνειδητά να σοκάρει για να κάνει εντύπωση χωρίς όμως να έχει στην πραγματικότητα κάτι ουσιαστικό να μεταδώσει.

Οι υπόλοιπες ταινίες, με εξαίρεση το “Keep the hood on” της Μαριάννας Παπαγεωργίου, έχουν κοινωνικό περιεχόμενο. Το “Keep the hood on” αποτελεί μια αρκετά εικαστική προσέγγιση της σχέσης δύο ανθρώπων με μια φοβερά σύντομη διάρκεια (2′ 30”) που μάλλον δεν το βοηθά να αναδείξει τις όποιες ποιότητες του και το καθιστά αρκετά φευγαλέο σε βαθμό ακατανόητο. Από την άλλη η “Προσευχή” και το “Tattoo” των Θανάση Νεοφώτιστου και Εύης Μίνου αντίστοιχα περιγράφουν δυο ιδιαίτερα coming out δύο διαφορετικών εφήβων που αντιμετωπίζουν ο καθένας στο δικό του κομμάτι, ενδοσχολικά και ενδοοικογενειακά, το δυστυχώς αναπόφευκτο και στερεοτυπικό bullying που επιφυλάσσει η ελληνική κοινωνία στα διαφορετικά μέλη της. Αν και σεναριακά οι ταινίες έχουν κάτι σημαντικό να πουν και σκηνοθετικά πλαισιώνονται από μια κάποια ενδιαφέρουσα θεώρηση και τεχνική χειρισμού συγκεκριμένων κάδρων στο σύνολο πάσχουν από έλλειψη αξιοπρεπούς υποκριτικής ερμηνείας που εν τέλει μπλοκάρει την νοηματική μετάδοση προς τον θεατή και τις καταδικάζει στο επίπεδο της συμπαθητικής, έκδηλα ερασιτεχνικής απόπειρας.

Το Greek Film Shorts Part 2 θα προβληθεί στα πλαίσια του Outview Film Festival την Δευτέρα 18 Απριλίου από τις 16.30 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας μαζί με την ταινία μεγάλου μήκους “SMAC” του Ηλία Δημητρίου που χάρισε στην πρωταγωνίστριά της, Ευαγγελία Ανδρεαδάκη, το βραβείο Καλύτερου Γυναικείου Ρόλου στα Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Διαβάστε περισσότερα για: ,