Outview Festival 2016 : Αφιέρωμα στον σύγχρονο Χορό - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Outview Festival 2016 : Αφιέρωμα στον σύγχρονο Χορό

Φεστιβάλ | 3-4-2016 |

Στο πλούσιο πρόγραμμα του φετινού Outview Festival που φέτος κλείνει 10 χρόνια, θα υπάρχει μεταξύ άλλων και αφιέρωμα στον σύγχρονο χορό.

Το αφιέρωμα αυτό θα επιχειρήσει τη διερεύνηση των πιο πρωτοποριακών τάσεων στη σύνδεση χορού – κίνησης – βίντεο – gender και θα είναι εστιασμένο στην Αμερική, από το 1950 μέχρι σήμερα.

Στο επίκεντρο θα βρίσκονται 6 καλλιτέχνες που έχουν πειραματιστεί πάνω στην έκφραση της κίνησης και της σωματικότητας. Merce Cunningham, Charles Atlas,  Yvonne Rainer, Wu Tsang,  Boychild,  Patrick Belaga και Leigh Bowery είναι τα ονόματα που θα απασχολήσουν.

Στην Αθήνα επίσης θα βρεθεί ως καλεσμένος του φεστιβάλ και ο Charles Atlas, ένας από τους πιο σημαντικούς video artists και σκηνοθέτες, πρωτοπόρος  του media-dance και συνεργάτης  του Αμερικανού χορευτή και χορογράφου Merce Cunningham.

Επιπλέον στα πλαίσια του αφιερώματος θα πραγματοποιηθεί και μια αρκετά ενδιαφέρουσα  performance με τίτλο “Moved by the Motion” των Wu Chang και Boychild και με τη συμμετοχή του τσελίστα Patrick Belaga. Η performance θα εξερευνά τους διαφορετικούς τρόπους αφήγησης μέσα από μια αυτοσχεδιαστική δομή της φωνής, της κίνησης και της παρτιτούρας.

Οι  ταινίες του Αφιερώματος:

Merce Cunningham  – “Locale” , Charles Atlas (1978)

O Mercier Philip – “Merce” – Cunningham (1919-2009), ο Αμερικανός χορευτής και χορογράφος που καθόρισε το μοντέρνο (contemporary) χορό, έχει επηρεάσει βαθιά πολλά και διαφορετικά καλλιτεχνικά πεδία, μέσα από τη στενή του συνεργασία με visual artists, αρχιτέκτονες, σχεδιαστές και μουσικούς. Στο «Locale», η σκηνοθεσία του Charles Atlas ακολουθεί τη χορογραφία του Cunningham. Με τρεις διαφορετικούς τύπους κάμερας –ό,τι πιο πρωτοπόρο για την εποχή του – και την ενδυματολογική επιμέλεια των χορευτών από τον Leigh Bowery, ο Atlas συνθέτει εκ νέου την τέχνη του Cunningham, σε μια πρωτοποριακή για το στυλ και την τεχνική έγχρωμη ταινία.

Yvonne Rainer  – “Feelings Are Facts: The Life of Yvonne Rainer”, Jack Walsh (2014)

H Yvonne Rainer (1934-σήμερα), Αμερικανίδα χορεύτρια, χορογράφος και σκηνοθέτης, άσκησε τεράστια επιρροή στο σύγχρονο χορό –ή αλλιώς το μεταμοντέρνο (post-modern) χορό, όπως τον αποκαλούσε. Στο ντοκυμαντέρ «Feelings Are Facts» ακολουθούμε τη Rainer, 80 χρονών σήμερα, καθώς συνεχίζει να δημιουργεί ζωντανούς και απροσδόκητους χορούς που προκαλούν το κοινό να αμφισβητήσει τις βασικές του υποθέσεις σε σχέση με την τέχνη και την performance. Η ταινία εμπλουτίζεται με αρχειακό υλικό και συνεντεύξεις από ανθρώπους του χώρου και του κοντινού της περιβάλλοντος.

Charles Atlas  –  “Hail the New Puritan”, Charles Atlas (1985)

Το «Hail the New Puritan» είναι ένα πληθωρικό και πνευματώδες ψευδο-ντοκυμαντέρ φαντασίας για τον Σκωτσέζο χορευτή και χορογράφο Michael Clark. Ο Michael Clark υπήρξε η επαναστατική κραυγή του μπαλέτου, έκπτωτος άγγελος και άσωτος υιός μαζί, συχνά αναφέρεται ως ο Απολλωνας ή ο Διόνυσος του χορού. Όλα τα σκηνικά και το design της ταινίας επιμελήθηκε ο Leigh Bowery, ο οποίος εμφανίζεται και στην ταινία. Ο Atlas χρησιμοποιεί το πορτραίτο του Clark σαν όχημα, για να περιγράψει τη σταδιακή φθίνουσα πορεία της λονδρέζικης υποκουλτούρας της post-punk club σκηνής.

Wu Tsang –  “Wildness”,Wu Tsang (2012)

Τα «Wildness» ήταν αρχικά τα εβδομαδιαία, καλλιτεχνικά πάρτι, με χορό και performances, στο Silver Platter, ιστορικό LGBT μπαρ του Λος Άντζελες και στέκι κυρίως Λατίνων τρανς* και queer ατόμων. Τα πάρτι οργάνωναν ο Tsang και οι φίλοι του, μεταξύ 2008-2009. Το ομώνυμο ντοκυμαντέρ απεικονίζει με απενοχοποιημένη ματιά τις διασταυρώσεις όλων των διαφορετικών κουλτουρών μέσα στο μπαρ και τις εντάσεις που προκύπτουν εντός της κοινότητας. Οι κεντρικοί του ήρωες είναι ο ίδιος ο Tsang και το μπαρ (που έχει φωνή!) – σύμφωνα με τον Tsang, η ταινία «είναι μια ερωτική ιστορία, ανάμεσα σε ‘μένα και το μπαρ».


To Cinefreaks.gr είναι χορηγός επικοινωνίας του Outview Film Festival 2016 

Διαβάστε περισσότερα για: