Λογοκρισία λόγω Putin από το Φεστιβάλ των Καννών καταγγέλει ο Emir Kusturica - ή μήπως όχι; - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Λογοκρισία λόγω Putin από το Φεστιβάλ των Καννών καταγγέλει ο Emir Kusturica – ή μήπως όχι;

Ειδήσεις | 21-4-2016 |

Ήταν μεγάλη έκπληξη που ο Emir Kusturica απουσίαζε από το πρόγραμμα του Φεστιβάλ των Καννών φέτος. Ο Kusturica έχει ετοιμάζει φέτος νέα ταινία, με τίτλο On the Milky Road, και με θέμα έναν έρωτα σε καιρό πολέμου. Στην ταινία πρωταγωνιστούν ο ίδιος και η Monica Belluci, που έμαθε λίγα Σέρβικα για τον ρόλο.

Μη χάσετε: Αφιέρωμα: Οι ταινίες του Επίσημου προγράμματος του Φεστιβάλ των Καννών 2016 – Περισσότεροι stars από ποτέ

O βραβευμένος δύο φορές με Χρυσό Φοίνικα σκηνοθέτης, υποστήριξε σύμφωνα με ένα Ρώσικο πρακτορείο (είδηση που αναμεταδώθηκε από το Hollywood Reporter) ότι η ταινία του κόπηκε από το επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, λόγω λογοκρισίας, εξαιτίας θερμών σχολίων που έχει κάνει ο ίδιος για τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.

Τελευταία η πολιτική παρεμβαίνει όλο και πιο πολύ στις Κάννες“, είπε ο σκηνοθέτης. “Έχω υποψήφιες ότι κάποιος έδωσε εντολή ώστε η ταινία μου να μη γίνει αποδεκτή από το Φεστιβάλ.” είπε ο Kusturica, που τόνισε ότι υπέβαλε την ταινία του στο Φεστιβάλ με μία μέρα καθυστέρηση, κάτι που σίγουρα δεν μπορεί να αποτελεί λόγο για τον αποκλεισμό του από τις Κάννες, καθώς το Φεστιβάλ πάντα περιμένει μέχρι τελευταία στιγμή τους μεγάλους σκηνοθέτες. O Kusturica είναι από τους συνήθεις σκηνοθέτες με ταινίες στις Κάννες, καθώς όλες οι τελευταίες του ταινίες έχουν κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ, ενώ ο ίδιος έχει διατελέσει πρόεδρος της επιτροπής το 2005 και του “Ένα Κάποιο Βλέμμα” το 2011.

Λίγο αργότερα ωστόσο, και ενώ η είδηση είχε δημοσιευτεί ήδη σε Hollywood Reporter, Guardian και άλλα sites, το περιοδικό Screen επικοινώνησε με τον σκηνοθέτη. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του στο Screen ο Kusturica, δεν έχει ιδέα για το ότι γράφηκε καθώς όπως είπε “Δεν μίλησα σε κανέναν, πραγματικά δε ξέρω τι έχει συμβεί. Οι Κάννες ήθελαν την ταινία, όμως αυτή δεν ήταν έτοιμη“. Σύμφωνα λοιπόν με το Screen ο σκηνοθέτης έκανε μια δοκιμαστική προβολή της ταινίας, για τους ανθρώπους του Φεστιβάλ των Καννών, τον περασμένο μήνα στο Παρίσι, με τον ίδιο και την Belluci να παρακολουθούν, όμως αποφάσισε ότι η ταινία θέλει ακόμη δουλειά, καθώς όπως ο ίδιος είπε συνεργάστηκε με 15 διαφορετικές εταιρίες για τα γραφικά της ταινίας που δεν είναι όλα έτοιμα, ενώ η ταινία χρειάζεται ακόμα μοντάζ με κάποια κομμάτια να φεύγουν για να μικρύνει σε διάρκεια.

Αυτά είναι νουθεσίες και όχι πραγματικότητα γιατί πολύ απλά η ταινία δεν έχει τελειώσει ακόμη.” είπε ο Kusturica στο Screen κλείνοντας. Η αλήθεια βρίσκεται εκεί έξω.

Διαβάστε περισσότερα για: