Οι λευκοί άνδρες σκηνοθέτες συνιστούν την πλειονότητα των συμμετεχόντων στο φετινό Φεστιβάλ Καννών - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Οι λευκοί άνδρες σκηνοθέτες συνιστούν την πλειονότητα των συμμετεχόντων στο φετινό Φεστιβάλ Καννών

Ειδήσεις | 16-4-2016 |

Μετά την ανακοίνωση τόσων πολλών νέων σκηνοθετικών ταλέντων που θα συμμετάσχουν στο Διεθνές Φεστιβάλ των Καννών 2016 (7 ταινίες από όλες όσες ανακοινώθηκαν είναι οι πρώτες μεγάλου μήκους ταινίες των σκηνοθετών τους), υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός εκ μέρους των απανταχού σινεφίλ. Αλλά πέραν της πληθώρας και της ποικιλίας των νέων project, που χαρακτηρίζουν τη φετινή διοργάνωση, κάτι φαίνεται να απουσιάζει: η ισότητα. Φέτος το φεστιβάλ βρίθει νέων λευκών ανδρών σκηνοθετών, ενώ το διαγωνιστικό σκέλος δεν περιλαμβάνει ούτε μία μη λευκή γυναίκα σκηνοθέτη.

Οι είκοσι ταινίες του διαγωνιστικού σκέλους του Φεστιβάλ περιλαμβάνουν μόνο τρεις γυναίκες σκηνοθέτες: την Andrea Arnold με το “American Honey,” τη Nicole Garcia με την ταινία “From the Land of the Moon” και τη Maren Ade με το “Toni Erdman”. Αυτό μεταφράζεται στο 15% των διαγωνιζόμενων σκηνοθετών. Αυτό φαίνεται καλύτερο ποσοστό από το περσινό, όπου οι διαγωνιζόμενες γυναίκες σκηνοθέτες ήταν μόλις δύο, αλλά σε σχέση με το φεστιβάλ του 2012 φαίνεται μάλλον χειρότερο, καθώς τότε διαγωνίζονταν τέσσερις γυναίκες σκηνοθέτες.

Κοιτώντας και τις άλλες κατηγορίες του φεστιβάλ δε θα διαπιστώσουμε διαφορές. Μόνο τέσσερις ταινίες είναι από γυναικεία σκηνοθετικά χέρια στην κατηγορία “Un Certain Regard”, ενώ καμία στην Midnight section (μολονότι μπορεί να προστεθούν αργότερα κι άλλοι τίτλοι ταινιών, που ελπίζουμε να έχουν σκηνοθετήσει γυναίκες), τη στιγμή που στο μη διαγωνιστικό μέρος του φεστιβάλ βλέπουμε μόνο μία ταινία από γυναίκα σκηνοθέτη (το “Money Monster” της Jodie Foster).

O Peter Yeung ανήρτησε στο λογαριασμό του στο Twitter την παρακάτω εικόνα, που ξεκαθαρίζει τα πράγματα σχετικά με την ανισότητα των φύλων ως προς τους συμμετέχοντες στο φεστιβάλ:

Χωρίς τίτλο

Το Διεθνές Φεστιβάλ Καννών θα τρέχει από 11 ως 22 Μαΐου.

Διαβάστε περισσότερα για: