H ξεχωριστή κινηματογράφηση του Aronofsky - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

H ξεχωριστή κινηματογράφηση του Aronofsky

Inside Cinema | 2-4-2016 |

Ο Darren Aronofsky είναι γνωστός περφεξιονιστής δημιουργός. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που έχει κατηγορηθεί από ηθοποιούς με τους οποίους έχει συνεργαστεί, για τις ακραίες σκηνοθετικές μεθόδους του. Τελευταίο και πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η Emma Watson. Η ταλαντούχα ηθοποιός πρωταγωνίστησε στο “Noah”(2014) υπό τις οδηγίες του ιδιότροπου κινηματογραφιστή. Σε συνέντευξη της μετά το τέλος των γυρισμάτων, δήλωσε πως δέχτηκε έντονες πιέσεις ώστε να παίξει τις σκηνές της, την ώρα που αυτή ήταν άρρωστη και με πολύ υψηλό πυρετό. “Θέλησε να χρησιμοποιήσει την κατάπτωση και την κούραση που μου είχε προκαλέσει η αρρώστια μέσα στο έργο γιατί ήταν χαρακτηριστικά που συγκέντρωναν οι ήρωες του φιλμ” είπε κατά λέξη η 25χρονη σταρ.

requiem_for_a_dream_by_nondani-d58w9s0

Πέραν τούτου όμως, ο Aronofsky έχει καταφέρει να περάσει στο φιλοθεάμον κοινό στο δικό του ξεχωριστό ύφος. Φυσικά οι σέξι σπείρες και οι τρομακτικές συμμετρίες αποτελούν σήμα κατατεθέν των εκάστοτε δημιουργιών του.
Μια ταινία του εν λόγω σκηνοθέτη, μπορεί να κάνει τον δέκτη να νιώσει ποντικάκι εργαστηρίου που τρέχει αδιάκοπα μέσα στο λαβύρινθο αναζητώντας το γλυκό τυράκι του. Με τον ίδιο τρόπο ψάχνει στο σινεμά το νόημα που κρύβεται πίσω από τις λέξεις και τις εικόνες. Έπειτα έρχεται αντιμέτωπος με τις πολλές και διαφορετικές ιδέες που περιστρέφονται γύρω από τον πυρήνα του έργου, και τελικά μόλις πέσει η αυλαία αναρωτιέται διαρκώς καταλήγοντας σε αναρίθμητα συμπεράσματα.

Πόσο μεγάλο ρόλο παίζει η σκοτεινή θεματική ύλη που αποτελεί μόνιμη πυγή στις ιστορίες που αφηγείται ο Aronofsky; και πόσο επηρεάζει τελικά η σύνθεση του κάδρου τα μηνύματα που θέλει να περάσει ο σκηνοθέτης;

Ένα δοκιμιακό βίντεο από το STUDIO LITTLE απεικονίζει τον τρόπο με τον οποίο η κίνηση της κάμερας, το κλείδωμα, η διαμόρφωση του κάδρου, ακόμη και το σχήμα των αντικειμένων.. συμβάλλουν συλλογικά στην σχεδόν διαταραγμένη φύση των ταινιών του επιφανούς κινηματογραφιστή.

Κι όμως ο 47χρονος δημιουργός αξιοποιεί άριστα τούτες τις τεχνικές έχοντας έναν και μοναδικό στόχο. Να αυξήσει την ένταση και να τονώσει το ύφος του έργου. Όπως θα παρατηρήσετε στο παρακάτω βίντεο, τοποθετεί τον πρωταγωνιστή του στο κέντρο του κάδρου, πραγματοποιεί λήψεις μεσαίων πλάνων και μας σερβίρει παρόμοιες σκηνές ως στιγμές ηρεμίας, ακριβώς πριν ξεσπάσει η “καταιγίδα”. Με αυτήν την μέθοδο ο μεγάλος κινηματογραφιστής καθοδηγεί τον θεατή άλλοτε σε στιγμές έντασης κι άλλοτε σε λεπτά ηρεμίας. Τα σπειροειδή κάδρα και οι διαχωρισμένες οθόνες έχουν την δυναμική να εισχωρούν στο μυαλό του θεατή και να αφήνουν έντονα ίχνη στο πέρασμα τους σαν άλλοι εφιάλτες..
[vimeo 89833398 w=500 h=281]

Darren Aronofsky – Spirals & Symmetry from STUDIO LITTLE on Vimeo.

Διαβάστε περισσότερα για: , , , , , ,