Εκτός Θέματος 69: Ναι, δεν βλέπω Game of Thrones - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Εκτός Θέματος 69: Ναι, δεν βλέπω Game of Thrones

Eκτός Θέματος | 26-4-2016 |

Άρχισε λοιπόν και φέτος το Game of Thrones, και για ακόμα μια χρονιά ένα μικρό μαρτύριο για όσους από μας δε βλέπουμε την σειρά. Ναι λοιπόν, δεν βλέπω Game of Thrones και δεν μετανιώνω καθόλου. Υπάρχουν και άλλες σειρές πέρα από το Game of Thrones, υπάρχουν και άλλες τέχνες πέρα από τις σειρές σε επεισόδια, υπάρχει και άλλη ζωή πέρα από το κάθεσαι μπροστά σε μια οθόνη και να βλέπεις εικόνες.

Βλέπω αρκετούτσικες σειρές, σίγουρα πιο λίγες από τους περισσότερους γύρω μου, από όσο μπορώ να ξέρω. Προτιμώ τις ταινίες, όμως εκτιμώ τις καλές σειρές. Για παράδειγμα τον τελευταίο χρόνο έχω δει Orange is the new Black, Sense 8, Sherlock, Limitless, How to Get Away with murder, You’re the Worst, Love, The man in the high castle,  ενώ αρκετές ήταν αυτές που σταμάτησα φέτος, όπως το Scandal και το Strain. Σε καμία περίπτωση δεν λέω ότι αυτές είναι οι καλύτερες σειρές που έπαιξαν φέτος, ίσα ίσα αρκετές από αυτές τις βαρέθηκα και είμαι στο κλασσικό απλά βλέπεις από συνήθεια. Πολλές ήταν επίσης οι σειρές που σταμάτησα να βλέπω μετά από κάποια επεισόδια με χαρακτηριστικό παράδειγμα το απαράδεκτο Blindspot.

Επίσης: Εκτός Θέματος 53: H τηλεοπτική ιστορία έγραψε 20 Νοεμβρίου και Man In the High Castle VS Jessica Jones

Τα έχουμε πει αρκετές φορές από αυτήν εδώ την στήλη, για παράδειγμα εδώ, για τις διαφορές ταινιών και σειρών στην χρυσή εποχή της τηλεόρασης. Το θέμα είναι ότι πλέον περνάμε το σημείο εκείνο που οι περισσότεροι γύρω μας βλέπουν σειρές παρά, ταινίες, και μάλιστα με έναν τέτοιο μανιακό τρόπο που κάνει όλους τους άλλους περίεργους στο μυαλό τους. Το “βλέπω ταινία”, αν δε βλέπεις κάτι σε σουπερήρωες τείνει να γίνει είδος υπό εξαφάνιση ακόμα και στους σινεφίλ και τα πράγματα γίνονται όλο και πιο δραματικά στο box-office. Και κάπου εκεί μπαίνει το φαινόμενο Game of Thrones το οποίο αποτελεί μια περίπτωση από μόνο του. Είναι η περίπτωση που πρέπει να λογοδοτήσεις περισσότερο από κάθε άλλη για το ότι δεν το βλέπεις, είναι η περίπτωση που έχεις κάτσει ώρες να ακούς για τις θεωρίες του τι γίνεται ή τι θα γίνει στην σειρά, είναι η περίπτωση που fan της σειράς – φίλοι δεν δέχονται να σου μιλήσουν επειδή δε βλέπεις GOT, είναι η περίπτωση σειράς για την οποία μιλούν όλοι στα social media όταν την δουν, αλλά ταυτόχρονα απειλούν με διαγραφές και δολοφονίες αν δουν κάποιο spoiler πριν δουν το τελευταίο επεισόδιο.

Ναι λοιπόν δε βλέπω GOT!

“Μα γιατί, πως είναι δυνατόν να μη βλέπεις Game of Thrones. Δε μπορώ να το δεχτώ, και καλά ασχολείσαι και με σινεμά” μία από τις απαντήσεις που έχω πάρει αρκετές φορές.

Ενώ κάποιες φορές οι αντιδράσεις φτάνουν ακόμα και στο:

nsmAAS14ddTx

Ε γίνεται! Πριν από έξι χρόνια όταν άρχισε η σειρά, δεν υπήρχε αυτό το frenzy, οπότε η πρώτη σεζόν είχε για μένα περάσει στα ψιλά. Έτσι όταν μία σειρά έχει ξεκινήσει και έχει τρέξει δύο σεζόν είναι δύσκολο να βρεις τον χρόνο και την διάθεση να την ξεκινήσεις. Πόσο μάλλον όταν είναι μια σειρά με ωριαία επεισόδια. Παρ’ όλα αυτά κάπου πριν την τρίτη σεζόν της σειράς, είπα να την δοκιμάσω. Είδα λοιπόν τα δύο πρώτα επεισόδια, έφαγα δηλαδή δυο ώρες από την ζωή μου και η σειρά δεν μου άρεσε καθόλου. Πολύ χαρακτήρες, αργή ανάπτυξη, καμία απολύτως στόχευση σε κάποιο θέμα. Το σεξ και το αίμα δεν ήταν αρκετά για να με κρατήσουν, όπως τους περισσότερους και έτσι όντας απασχολημένος με άλλα χίλια δυο πράγματα και βλέποντας ήδη εκείνη την περίοδο άλλες 3-4 σειρές με ωριαία επεισόδια, είπα να μην συνεχίσω μια σειρά που παίζει ήδη δυο χρόνια και μου φάνηκε μέτρια. Τόσο απλό. Μετά από συζητήσεις βέβαια έμαθα ότι η σειρά βελτιώνεται πολύ στα επόμενα επεισόδια και όσο προχωράει, όμως αυτή η υπόσχεση δεν ήταν αρκετή για μια τόσο μεγάλη επένδυση χρόνου.

game-of-thrones-s06-e01

Βέβαια από το GOT δεν είχα ξεμπλέξει όπως φαίνεται, η αγάπη του κοινού για την σειρά, οδήγησε σε όλο και περισσότερα νέα για το παραμικρό που θα είχε σχέση με την σειρά, νέα που καλύπτουμε και εδώ στο Cinefreaks, που ελάχιστη σημασία έχουν όμως. Οι περισσότεροι συνάδελφοι δε, που γράφουν για το Game of Thrones, σε άλλα μέσα, δεν έχουν την καλύτερη γνώμη για την σειρά, απλά γράφουν γι’αυτήν αφού το θέλει ο κόσμος και ελάχιστες φορές μιλάνε στα κείμενά τους για την πραγματική αξία της σειράς. Επαναλαμβάνω, δεν βλέπω Game of Thrones, συνεπώς δεν έχω άποψη για την αξία και της σειράς, πέρα των δύο πρώτων επεισοδίων που είδα. Από όσο ξέρω η σειρά έχει αρκετά καλά στοιχεία, αλλά και αρκετά αρνητικά.

Το πρόβλημα λοιπόν με το GOT είναι ότι οι fans όχι απλά δεν βλέπουν κάποια από τα αρνητικά της σειράς, αλλά προσβάλλονται κιόλας όταν τους τα επισημαίνουν, όπως προσβάλλονται ακόμα και με το ότι εσύ δεν βλέπεις την σειρά. Φτάσαμε στο επίπεδο οι fans σειρών και ταινιών να απειλούν κριτικούς για τις απόψεις τους, όπως έγινε με το Batman V Superman. Φτάσαμε στο σημείο του bulling. Δε καταλάβαμε όμως πως με τις σειρές και την μανία μας κοντεύουμε να φτάσουμε στο επίπεδο των γιαγιάδων μας που στήνονταν μπροστά από την τηλεόραση για να δουν Λάμψη, Καλημέρα Ζωή ή δε ξέρω και γω τι άλλη σαπουνόπερα. Απλά αντί για να ξέρουμε εμείς που δεν βλέπουμε τι κάνει ο Γιάγκος Δράκος, ξέρουμε τι κάνει ο John Snow, η Μελισανδρη, ο Tyrion και δεν ξέρω και γω άλλος ποιος.

Διαβάστε περισσότερα για: ,