Από τα "ολόλευκα" Όσκαρ... στις "φαλλοκρατικές" Κάννες! - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Από τα “ολόλευκα” Όσκαρ… στις “φαλλοκρατικές” Κάννες!

Ειδήσεις, Φεστιβάλ | 29-4-2016 |

14 του Απρίλη ήταν όταν έγινε η ανακοίνωση του επίσημου προγράμματος του Φεστιβάλ των Καννών. Μερικές ώρες αργότερα ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων για την -σχεδόν παντελή- έλλειψη του “ασθενούς φύλου” από την σκηνοθετική καρέκλα. Πιο συγκεκριμένα από τις 20 ταινίες που επιλέχθηκαν για να συμμετάσχουν στο επίσημο πρόγραμμα, μόλις οι 3 έχουν κινηματογραφηθεί από γυναίκες σκηνοθέτιδες.

Τα πάντα για το Φεστιβάλ των Καννών σε μια σελίδα

Η Andrea Arnold με το πολυαναμενόμενο “American Honey”, η Nicole Garcia με το δραματικό “From the Land of the Moon” και η Maren Ade με το αισθαντικό “Toni Erdmann”. Στις παραπάνω γραμμές διαβάσατε όλες τις γυναικείες παρουσίες που θα συναντήσετε στο πιο λαμπερό κινηματογραφικό γεγονός της Γηραιάς Ηπείρου.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ των Καννών, Thierry Fremaux, δεν θα μπορούσε να σταθεί αμέτοχος στις δριμείς κριτικές που ασκούνται προς την διοργανώτρια αρχή, και κατ’ επέκταση προς το δικό του πρόσωπο.

Μη χάσετε: Αφιέρωμα: Οι ταινίες του Επίσημου προγράμματος του Φεστιβάλ των Καννών 2016

“Για να έχουμε περισσότερες γυναίκες στις Κάννες, θα πρέπει να έχουμε περισσότερες γυναίκες στον κινηματογράφο γενικότερα. Δεν είναι οι Κάννες το πρόβλημα. Μην κατηγορείται το Φεστιβάλ” τόνισε ο 55χρονος Γάλλος σε μια προσπάθεια να υπερασπιστεί τις επιλογές που έγιναν προ λίγων ημερών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την έκταση που πήρε φέτος το εν λόγω ζήτημα, την περασμένη χρονιά οι κινηματογραφιστές θυληκού γένους ήταν μόλις δύο σε αντίθεση βέβαια με το 2012 που έγινε το ρεκόρ. Τότε ήταν που το κόκκινο χαλί της Κυανής Ακτής φιλοξένησε στις Κάννες τέσσερις -ολόκληρες- σκηνοθέτιδες. Μιλάμε για νούμερα που ζαλίζουν..

nicole-kidman-cannes-film-festival-2013

Όσο το αστραφτερό Φεστιβάλ πλησιάζει τόσο περισσότεροι γίνονται οι άνθρωποι του χώρου που τίθενται απέναντι του(Ναι! Η ιστορία θυμίζει πολύ τα “ολόλευκα Όσκαρ”).
Οι ηθοποιοί Judy Greer και Westfeldt μερικά 24ωρα πριν επισήμαναν για μία ακόμη φορά την σοβαρότητα της κατάστασης. Εντούτοις η Rose McGowan ήταν εκείνη που έκλεψε την παράσταση με δηλώσεις που έσταζαν δηλητήριο..

“Θα πρέπει να αναγκάσουν και τους 17 (άντρες) σκηνοθέτες να περπατήσουν στο κόκκινο χαλί με γόβες” είπε με ειρωνική διάθεση η 42χρονη ηθοποιός στο Hollywood Reporter. Αποδέκτης των αιχμηρών σχολίων ήταν φυσικά η διοργανώτρια αρχή που “ανάγκασε” την περασμένη χρονιά κάθε γυναικεία παρουσία να περπατήσει το χαλίαποκλειστικά και μόνο με γόβες..

Είναι τόσα πολλά τα είδη του μισογυνισμού που έχουν ενσωματωθεί στην κοινωνία μας.. Ξεκινάει με ένα ‘Πρέπει να φορέσεις γόβες!’ και καταλήγει στο ‘Δεν σε δεχόμαστε για κινηματογραφιστή!’ Και το θέμα είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς που επιλέχθηκαν δεν είναι καν πολύ καλοί.” είπε αρχικά για να κάνει φινάλε κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στο κινηματογραφικό στερέωμα..

“Στην εποχή που ζούμε έχουμε φτάσει να θεωρούμε το καλό.. τέλειο. Αυτό είναι που πρέπει να αλλάξει άμεσα”

gettyimages-519177128

Δείτε εδώ πως οι Κάννες προετοιμάζονται για τρομοκρατικές επιθέσεις ενόψει Φεστιβάλ

Ποια θα είναι φέτος η Κριτική Επιτροπή του Φεστιβάλ των Καννών;

Διαβάστε περισσότερα για: , , , , ,