Αντέχουμε άλλες δυστοπικές sci-fi ταινίες με ηρωίδες σωτήρες; - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Αντέχουμε άλλες δυστοπικές sci-fi ταινίες με ηρωίδες σωτήρες;

Απόψεις | 17-4-2016 |

Σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς έχουμε δει περισσότερο από μια φορά, κάποια ταινία που να αναφέρεται σε ένα υποθετικό μέλλον όπου ο κόσμος έχει καταστραφεί και λειτουργεί πλέον με άλλους κανόνες. Σε αυτούς τους αυταρχικούς τρόπους που διανύει η κάθε ταινία, υπάρχει και μια κεντρική ηρωϊδα που ηγείται μια επανάσταση εναντίον του συστήματος.

Στην εποχή μας, τρανά παραδείγματα αυτού του ιδεατού, είναι το «Hunger Games», το «Divergent», το «The Maze Runner» και ας έχει και μια ομάδα ηρώων και κεντρικό πρωταγωνιστή έναν άνδρα και άλλες πολλές που σίγουρα αφήσαμε στην λήθη τους, μετά από λίγο καιρό.

Δεν είναι ότι οι δυστοπικές ταινίες είναι απαραίτητα κακές, όχι δεν λέμε αυτό. Ούτε πως δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον, αυτό θα ήταν και βάρβαρο να ειπωθεί. Το θέμα απλά είναι, ότι έχει δημιουργεί μια υστερία γύρω από αυτό το μοτίβο και ξαφνικά πολλά βιβλία με θέμα sci-fi με ηρωίδες, τα είδαμε επί της οθόνης σε χρόνο ρεκόρ. Και αυτό αποφέρει μετά μια παραγωγή που δεν είναι τόσο προετοιμασμένη, έναν προϋπολογισμό που πρέπει να τηρηθεί και τους συντελεστές να βρίσκονται πάντα στην μέση και σε μια αμήχανη κατάσταση.

divergent

Όταν τελικώς βλέπουν ότι η ταινία δεν εισπράττει όσα περίμεναν, δεν περιμένουν έστω λίγο καιρό να το αναδιατυπώσουν καλά, αλλά συνεχίζουν με τους γρήγορους ρυθμούς τους συστήματος, απλά για να προλάβουν την ολοκλήρωση του έργου.

Τι γίνεται όμως με τους θεατές; Σίγουρα οι sci-fi ταινίες θα είναι πάντα έναν όμορφο θέαμα για άπειρους λόγους, αλλά μήπως πρέπει να υπάρχει και μια παύση στην υστερική μαζική παραγωγή; Μήπως πρέπει οι παραγωγοί να κοιτάξουν να εφευρίσκουν μεν φαντασιακές ιστορίες αλλά όχι απαραίτητα με τόσο πολιτικό υπόμνημα ή έστω να το αποδώσουν διαφορετικά;

Γιατί πραγματικά μετά την υστερία να είναι ήρωες μόνο οι άνδρες, περάσαμε στην υστερία να είναι ηρωϊδες μόνο οι γυναίκες, και πολλές φορές το αποτέλεσμα δεν είναι ούτε του μετρίου, βλέπε π.χ. (Jupiter Ascending).

Παράλληλα, έχοντας και μια άλλη μανία, αυτή των ταινίων από ήρως των κόμιξ… που θέλει επίσης μεγάλη συζήτηση, βλέπουμε αυτά τα δυο είδη ταινιών να αναπτύσσονται μανιωδώς με σκοπό το κέρδος και το κοινό ναι μεν να ενδιαφέρεται, αλλά αν το δούμε συνολικά και στο μακρινό μέλλον, πρέπει να το αναλύσουμε και ως προς το πόσοι ξαναβλέπουν συχνά αργότερα, αυτές τις ταινίες.

Wonder-Woman-1

Για παράδειγμα, είναι στα σκαριά η «Wonder Woman» μια κόμιξ περσόνα που συναντάμε ανά διπλές και τριπλές δεκαετίες στο σύμπαν του σινεμά, αλλά πάλι πρέπει να το δούμε μελλοντικά, πόσο κρατάει η δόξα αυτών των ηρώων;

Κλείνοντας, θα μπορούσαμε απλώς να πούμε ότι αν δεν μας αρέσει ένα είδος ταινίας απλά δεν το βλέπουμε. Δεκτόν σίγουρα, όμως το παρόν κείμενο αναφέρεται στο πόσο καλή μπορεί να είναι μια ταινία ουσιαστικά, πέρα από το αν είναι κοινωνική, ή sci-fi, ή ρομαντική ή οτιδήποτε. Πόσο μπορεί ανάμεσα στην υστερία και το χρήμα να αποδώσει πραγματικά και να αφήσει το στίγμα της για χρόνια.

Και η ευχή μας είναι να έχουμε πολλές καλές ταινίες που θα θεωρούνται στο μέλλον κλασσικές.

Διαβάστε περισσότερα για: , , , , , , ,