Τι κρύβετε πίσω από τον τρόμο του "It Follows"; - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Τι κρύβετε πίσω από τον τρόμο του “It Follows”;

Inside Cinema, Ειδήσεις | 18-3-2016 |

Μπορεί οι ταινίες τρόμου, εκ πρώτης όψεως, να σοκάρουν και να τρομοκρατούν τον θεατή, εντούτοις κάτω από το αίμα και την ωμή βία κρύβεται, σχεδόν, πάντα μια ήπια κριτική για τον κόσμο που ζούμε.

Αν σκέφτεστε ότι τα horror φιλμ, στο πλήθος τους, δεν είναι σε θέση να προσφέρουν έστω έναν υποτυπώδη κοινωνικό σχολιασμό, κατά πάσα πιθανότητα έχετε δίκιο. Αίμα, σεξ και βία μονοπωλούν το ενδιαφέρον στην απέναντι μεριά του Ατλαντικού κυρίως για να προσελκύσουν θεατές. Ο David Robert Mitchell σίγουρα δεν είναι ένας από τους σκηνοθέτες που ακολουθούν την πεπατημένη. Η ταινία “It Follows” προβλήθηκε στις σκοτεινές αίθουσες το καλοκαίρι του 2014 και μαρτυρά του λόγου το αληθές.

Η ομάδα Digging Deeper προσφέρει μια άκρως ενδιαφέρουσα ανάγνωση της ταινίας μέσα από το βίντεο που ακολουθεί.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=d28fnAUiXQg]

Το ξεχωριστό που συμβαίνει στο εν λόγω θρίλερ, πέρα από την φωτογραφία που συγκλονίζει, είναι αυτό που υπάρχει βαθύτερα, πέρα από την πρώτη επαφή του θεατή με τον φιλμικό κόσμο, που αρχικά μπορεί να θυμίζει κλασικό πακέτο ταινίας τρόμου. Σε καμία των περιπτώσεων ωστόσο δεν συμβαίνει το παραπάνω.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο τίτλος του έργου από μόνος του. Το “It” στο “It Follows” οδηγεί τον θεατή στο εύκολο συμπέρασμα. Ότι συμβολίζει δηλαδή την δαιμονική φιγούρα που ακολουθεί τους πρωταγωνιστές αμέσως μετά την σεξουαλική επαφή. Αν το καλοσκεφτείς όμως μπορεί κάλλιστα να συμβολίζει τα νοσήματα που μεταδίδονται διαμέσου της ερωτικής επαφής.

Αν πάλι θέλεις να ψάξεις ακόμη πιο βαθιά, μπορείς να δεις και τα βέλη που ρίχνει το φιλμ σε μια γενιά που μοιάζει τελείως εκτροχιασμένη κι αποπροσανατολισμένη, και αυτό δεν αφορά μόνο τον τομέα του σεξ, αλλά τον τρόπο ζωής που ακολουθούν γενικότερα.

crUF9n

Ταυτόχρονα ο David R. Mitchell καταδικάζει τα παραπλανημένα τέκνα των ’00s που παλεύουν να ζήσουν σε μια πραγματικότητα που τους κληροδοτήθηκε, από τους προγενέστερους, και περιλαμβάνει αυξήσεις του χρέους των σπουδαστών, συρρικνωμένη μεσαία τάξη, φθίνουσα οικονομία, και μια στεγαστική φούσκα που έχει σκάσει εδώ και καιρό(βλ.The Big Short).

Διαβάστε εδώ για το ατμοσφαιρκό θρίλερ “It Follows”

Επομένως, το “It” στο “It follows” μπορεί να οριστεί ως μια άμορφη ενσωμάτωση από θέματα και άγχη τα οποία πέρασαν από γενιά σε γενιά καθώς τα προβλήματα των γονέων.. βαραίνουν τις πλάτες απροετοίμαστων παιδιών.
Η απουσία των ενηλίκων από το φιλμ, η αόρατη απειλή και το εγωκεντρικό πάθος που βγαίνει σε κάθε προσπάθεια να μεταδώσουν τον “δαίμονα”(“it”) σε κάποιον άλλον, είναι μερικά από τα βαθύτερα μηνύματα που περνά η ταινία.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=HkZYbOH0ujw]

Διαβάστε περισσότερα για: , , ,