Τα Μάτια του Inarritu δεν σωπαίνουν ποτέ... - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Τα Μάτια του Inarritu δεν σωπαίνουν ποτέ…

Inside Cinema, Ειδήσεις | 25-3-2016 |

Αναμφίβολα πρόκειται για τεράστιο επίτευγμα από μεριάς σκηνοθέτη, όταν καταφέρνει να τραβήξει το ενδιαφέρον των θεατών στην φυσική υπόσταση των ηθοποιών, συνδυάζοντας την με τις λέξεις που βγαίνουν από το στόμα τους.

Και όταν λέμε υπόσταση, προφανώς, δεν εννοούμε μόνο την εξωτερική εμφάνιση και το κορμί των πρωταγωνιστών, αλλά τον τρόπο με τον οποίο το σώμα αξιοποιείται ως εκφραστικό μέσο.

Ο Brian De Palma μετατρέπει με κάποιον τρόπο τον Robert De Niro σε αισθαντικό όπλο στο “Untouchables”. Ο Noah Baumbach από την άλλη, αλλάζει ολοκληρωτικά την Greta Gerwig σε κωμική φιγούρα τόσο στο “Greenberg” όσο και στο “Frances Ha”.

Ομοίως, ανάμεσα στα πολλά πράγματα που φανερώνει μέσα από την κινηματογράφηση του, ο Alejandro González Iñárritu έχει την ικανότητα να κατευθύνει την προσοχή του θεατή σε μικρά σημεία του σώματος όπως παραδείγματος χάρη το ανθρώπινο μάτι. Στόχος του φυσικά δεν είναι άλλος από την μετάδοση συναισθημάτων και συλλογισμών. Σκεφτείτε το απόκοσμο βλέμμα της Emma Stone στο “Birdman” ή την ταραγμένη ματιά του Benicio del Toro στο “21 Grams”. Και στις δύο περιπτώσεις ο θεατής “νιώθει” τι αισθάνονται οι πρωταγωνιστές διαμέσου των οπτικών νεύρων τους.

Ο Nelson Carvajal, παρασυρόμενος από την αισθαντική δουλειά του Iñárritu στον απαιτητικό αυτό τομέα, παραδίδει ένα βίντεο-ωδή στον Μεξικανό σκηνοθέτη για την τεράστια λεπτομέρεια που επιδεικνύει στην έκφραση μέσα από τα μάτια σε όλα τα φιλμ του. Διότι ακόμη και τα φαινομενικά μικρά πράγματα μπορούν να επηρεάσουν τα μέγιστα… Πόσο μάλλον ένα ειλικρινές, βαθύ βλέμμα…
[vimeo 154816039 w=500 h=281]

VIDEO ESSAY: Los Ojos de Iñárritu/The Eyes of Iñárritu from Nelson Carvajal on Vimeo.

Διαβάστε περισσότερα για: , , , , ,