Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης! - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης!

Φεστιβάλ | 8-3-2016 |

Λίγες μέρες έμειναν μέχρι την έναρξη του 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης! Στην συνέντευξη τύπου, που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σήμερα (σ.σ. 8 Μαρτίου) ανακοινώθηκε και η πλήρης λίστα των ταινιών, που θα προβληθούν κατά την διάρκεια του φεστιβάλ, που όλες μαζί συστήνουν ένα πολυσυλλεκτικό και αναμφισβήτητα ενδιαφέρον πρόγραμμα.

Το Cinefreaks.gr, με την υποστήριξη της Fischer, χορηγού των βραβείων κοινού του φεστιβάλ θα είναι εκεί και θα σας μεταφέρει τα πάντα από το #TDF18 από τις 11 έως τις 20 Μαρτίου.

Τα αφιερώματα

Φέτος, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης εστιάζει στο προσφυγικό ζήτημα μέσα από το αφιέρωμα  «Πρόσφυγες: Απόδραση προς την ελευθερία;». Παράλληλα τιμά δύο σκηνοθέτες, τον Δανό Γιον Μπανγκ Κάρλσεν και τον Ιρλανδό Μαρκ Κάζινς, οι οποίοι θα παραβρεθούν στη διοργάνωση για να παρουσιάσουν τις ταινίες τους και να συνομιλήσουν με τους θεατές.

Οι ελληνικές συμμετοχές

InWoodWeTrust

Η ελληνική παραγωγή ντοκιμαντέρ πρωταγωνιστεί και φέτος στο φεστιβάλ, με 73 παραγωγές που εντάσσονται στο Επίσημο Πρόγραμμα και το Ελληνικό Πανόραμα.

Δείτε τις ελληνικές συμμετοχές του 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Ανθρώπινα Δικαιώματα

Το τμήμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με τίτλο «Ανθρώπινα Δικαιώματα», το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Διεθνή Αμνηστία, συστάθηκε με σκοπό να ρίξει φως στην βάναυση καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Διεθνής Αμνηστία θα απονείμει για δέκατη χρονιά ένα ειδικό βραβείο στην καλύτερη ταινία του τμήματος.

Περιβάλλον

Αποκαλυπτικά ντοκιμαντέρ που αποτυπώνουν τις τραγικές επιπτώσεις της ανθρώπινης επέμβασης στο περιβάλλον και το αντίτιμο που «πληρώνει» η ανθρωπότητα, συγκλονίζουν και ευαισθητοποιούν τον θεατή επάνω σε ένα ζήτημα που επιτάσσει άμεση δράση και αφορά στην ίδια μας την επιβίωση. Στο πλαίσιο του τμήματος «Περιβάλλον» έχει καθιερωθεί ένα βραβείο το οποίο απονέμει επιτροπή της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς, στην καλύτερη ταινία της ενότητας.

Καταγραφή της μνήμης

TheSeaRemains

Πρόκειται για μια επιλογή από τολμηρές, διαφορετικές κινηματογραφικές προσεγγίσεις στην πάντα ριψοκίνδυνη και απαιτητική διαδικασία που εμπεριέχει η δημιουργία του ιστορικού κινηματογραφικού ντοκουμέντου, προσφέροντας έτσι ένα πολύπλευρο πορτρέτο της Ιστορίας. Βασικό μέλημα των ταινιών της ενότητας είναι η διερεύνηση της προσωπικής και συλλογικής μνήμης και του ολοένα και πιο σημαντικού ρόλου της στην εξερεύνηση και κατανόηση του παρελθόντος, άρα και του παρόντος. Φέτος, για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ο Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων θα απονείμει το βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες», το οποίο έχει ήδη καθιερωθεί εδώ και δέκα χρόνια στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Ο βασικός κορμός του προγράμματος του Φεστιβάλ αποτελείται επίσης από τις ενότητες «Όψεις του κόσμου», «Μικρές Αφηγήσεις», «Πορτρέτα», «Μουσική» και «Τέχνες».

Στην τελετή έναρξης του φεστιβάλ θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ Landfill HarmonicA Symphony of the Human Spirit των Μπραντ Όλγκουντ και Γκρέιχαμ Τάουνσλι.

Δείτε το trailer της ταινίας:

 

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα στην επίσημη σελίδα του 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης


To Cinefreaks.gr σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη της Fischer, χορηγού των Βραβείων Κοινού του φεστιβάλ.


Διαβάστε περισσότερα για: ,