Πέθανε σε ηλικία 69 ετών η βραβευμένη με Oscar, Patty Duke - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Πέθανε σε ηλικία 69 ετών η βραβευμένη με Oscar, Patty Duke

Ειδήσεις | 31-3-2016 |

Η 69χρονη αμερικανή ηθοποιός, Patty Duke, πέθανε από φυσικά αίτια την Τρίτη 29 Μαρτίου 2016 και ώρα 1.20π.μ όπως ανακοίνωσε ο Mitchell Stubbs, ένας από τους εκπροσώπους της. Ο ίδιος συνέχισε ονομάζοντας την Duke “σύζυγο, μητέρα, γιαγιά, φίλη, ακτιβίστρια για την ψυχική υγεία και κοινωνικό πρότυπο”

Η Patty Duke κέρδισε το Oscar Β’ Καλύτερου Γυναικείου Ρόλου στην απονομή του 1963 σε ηλικία μόλις 16 χρόνων, για την συμμετοχή της στην ταινία “The Miracle Worker” ως Helen Keller, γεγονός που την κατέστησε το νεότερο άτομο που κέρδισε ποτέ βραβείο Oscar για την εποχή. Η οσκαρική ερμηνεία της στον ρόλο της κωφάλαλης αμερικανής άνοιξε δρόμους στην καριέρα της με αποτέλεσμα την επόμενη χρονιά να ηγείται της δικής της τηλεοπτικής σειράς με τίτλο “The Patty Duke Show” που δημιουργήθηκε ειδικά για εκείνη. Η εν λόγω σειρά ολοκλήρωσε αισίως 104 επεισόδια από το 1963 εως το 1966 με την Duke να κατέχει τον διπλό ρόλο δύο πανομοιότυπων και ταυτόχρονα πολύ διαφορετικών ξαδελφών, μιας Αμερικανής και μιας Αγγλίδας. Για ακόμα μια φορά η Duke υπήρξε πρωτοπόρος ως η νεότερη ηθοποιός που είχε τηλεοπτική σειρά βασισμένη στο όνομά της. Η ηθοποιός είχε αρκετές ακόμα επιτυχίες τόσο στην μικρή(“Captains and Kings”, “My Sweet Charlie”) όσο και στην μεγάλη οθόνη(“Valley of the Dolls” (1967), “By Design” (1982), “Willy/Milly” (1986), “Bigger Than the Sky” (2005)) αποσπώντας συνολικά 8 υποψηφιότητες στα βραβεία Emmy εκ των οποίων νίκησε τρία(3) έπαθλα.

2221

Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε για την Duke το 1982 οπότε και διαγνώστηκε με διπολική διαταραχή προσωπικότητας και έκτοτε έθεσε τον εαυτό της ως υποστηρικτή ζητημάτων που αφορούν την ψυχική υγεία, διατηρώντας εκτενή και συνεχή συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ψυχικής Υγείας και την Εθνική Ένωση Ψυχικών Ασθενειών. Η Duke δήλωσε δημόσια την ασθένεια της το 1987 μέσω της αυτοβιογραφίας της με τίτλο “Call Me Anna: The Autobiography of Patty Duke” στην οποία επίσης παραδέχθηκε την σεξουαλική παρενόχληση και την οικονομική εκμετάλλευση που είχε υποστεί ως μικρή σταρ από κάποιους επιτήδειους managers με αποτέλεσμα να αρχίσει να κάνει κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικών στην εφηβική της ηλικία.

Η Patty Duke παντρεύτηκε τέσσερις φορές στην διάρκεια της ζωής της και απέκτησε τρείς γιούς, δύο εκ των οποίων, οι Sean and Mackenzie Astin, είναι επίσης ηθοποιοί. Σε σχετική ανακοίνωσή της η οικογένεια της Duke την χαρακτήρισε ως “αγαπημένη σύζυγο, μητέρα, γιαγιά, μητριαρχική και θεσπέσια καλλιτέχνη, ανθρωπίστρια και πρωταθλήτρια ψυχικής υγείας”.