Η μαγεία του framing και η σημασία του στις ταινίες - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Η μαγεία του framing και η σημασία του στις ταινίες

Inside Cinema, Ειδήσεις | 19-3-2016 |

Η Σύνθεση του Κάδρου αποτελεί αναπόσπαστο και θεμελιώδες κομμάτι της σκηνοθεσίας. Οι ιστορίες μπορούν να ειπωθούν με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους: Μέσα από τις συζητήσεις που κάνουμε, μέσα από τις λέξεις που γράφουμε σε μια κόλλα χαρτί ή μέσα από τις εικόνες του κάδρου μας. Για τον κινηματογράφο, οι ιστορίες λέγονται με κάθε έναν από τους παραπάνω τρόπους αλλά και μ’ άλλους τόσους την ίδια στιγμή.

Δεδομένου ότι το σινεμά είναι οπτικό μέσο, η τέχνη της αφήγησης μέσα από την κινηματογράφηση γίνεται ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και ξεχωριστή, ταυτόχρονα όμως προσφέρει και πλήθος επιλογών προς εξερεύνηση. Το κανάλι Criswell παρέδωσε ένα βίντεο μέσω του οποίου ερμηνεύει και αναλύει τις παραπάνω γραμμές, εξερευνώντας πως η επιλογή και η διάταξη των κινηματογραφημένων αντικειμένων εξυπηρετεί την ιστορία που θέλει να μεταδώσει ο εκάστοτε σκηνοθέτης.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=CvLQJReDhic]
Η σύνθεση, ουσιαστικά, είναι ένα “εργαλείο” που δίνει στις εικόνες υπόσταση και λόγο ύπαρξης. Όπερ και σημαίνει ότι οι αποφάσεις που παίρνει ο σκηνοθέτης όταν αιχμαλωτίζει το οτιδήποτε στο κάδρο του, οφείλουν να είναι άρτιες τόσο τεχνικά(δομή) όσο και καλλιτεχνικά(σκοπός).

Αναντίρρητα, ότι βλέπετε και ακούτε καθ’ όλη την διάρκεια του φιλμ, μεταφέρει κατά κάποιον τρόπο μηνύματα στο κοινό. Φυσικά πολλά από αυτά είναι σημαντικές πληροφορίες, απαραίτητες στον θεατή για τον προσανατολισμό του στον φιλμικό χωροχρόνο.

Παρόλα αυτά, η σύνθεση δεν σταματά στην μετάδοση πληροφοριών, ακόμη κι αν αυτές είναι ζωτικής σημασίας. Δεδομένου ότι η διάταξη του κάδρου διεισδύει βαθύτερα σε έναν εκφραστικό ρόλο μπορεί να λειτουργεί άψογα σαν αφηγηματικό τέχνασμα.

Η σύνθεση του κάδρου είναι τελικά μία αέναη μεταφορά και η παράμετροι που διαμορφώνουν το νόημα που μεταφέρει η φωτογραφία είναι αρκετοί. Μερικοί από αυτούς είναι:
• Geometry – Γεωμετρία
• Diagonals – Οι Διαγώνιοι
• Framing – Καδράρισμα
• Focus – Εστίαση
• Scale – Κλίμακα
• Guiding lines – Κατευθυντήριες γραμμές ή σημάδια
• Eyeline match – Πλάνο που δείχνει στον θεατή που έχει ακουμπήσει το βλέμμα του ο πρωταγωνιστής. Μάλιστα, έχει την ίδια γωνία λήψης με αυτήν που έχει και ο κινηματογραφημένος χαρακτήρας την ώρα που κοιτάζει είτε το αντικείμενο είτε το τοπίο.

vicky-cristina-barcelona-13
Η παραπάνω λίστα σε καμία περίπτωση δεν είναι ολοκληρωμένη. Θα χρειαζόταν να ξοδέψουμε μήνες ή ακόμη και χρόνια για να αναλύσουμε το πως επηρεάζουν συνθήκες όπως το χρώμα, το μέγεθος και η κίνηση, και μπορούν να αλλάξουν εξ ολοκλήρου την εικόνα και το μήνυμα που αυτή κρύβει.

Το παραπάνω βίντεο ωστόσο προσφέρει εύλογες και λιτές απαντήσεις στους σινεφίλ που ψάχνουν το κάτι παραπάνω στο κάδρο που αντικρίζουν. Διότι ο τρόπος με τον οποίο θα αφηγηθείς μια ιστορία τελικά, αποτελεί ατόφιο κομμάτι.. της ίδιας της ιστορίας. Αυτή είναι, άλλωστε, και η μαγεία που κρύβεται στην τέχνη της σκηνοθεσίας..

Διαβάστε περισσότερα για: , ,