Η κίνηση της κάμερας στο σινεμά - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Η κίνηση της κάμερας στο σινεμά

Inside Cinema | 8-3-2016 |

Για όλους εκείνους που δεν έχουν αποφοιτήσει από κάποια μεγάλη σχολή κινηματογράφου, τους ερασιτέχνες σκηνοθέτες δηλαδή, υπάρχουν δεκάδες τρόποι για μια πιο επαγγελματική προσέγγιση στην λήψη των πλάνων τους. Το στήσιμο των σκηνικών, ο φωτισμός και τα κουστούμια παίζουν αναμφίβολα σημαντικό ρόλο. Η κίνηση της κάμερας ωστόσο είναι το στοιχείο που μπορεί να κάνει θαύματα και να απογειώσει το φιλμάκι σας με την σωστή χρήση και την αξιοποίηση του κατάλληλου εξοπλισμού.

Η Neumann Films παρέδωσε μία λίστα με 5 εργαλεία-κλειδιά που βοήθησαν τα μέγιστα στις επαγγελματικές, κινηματογραφικές κινήσεις του φακού της επιφανούς εταιρίας κατά την διάρκεια γυρισμάτων.

Αν είσαι αρχάριος και δεν γνωρίζεις καλά τους χειρισμούς της κάμερας σου, τότε τα παρακάτω tips θα σου φανούν 100% χρήσιμα την ώρα της λήψης:

o  cable cam – καλώδιο κατά μήκους του οποίου κινείται η κάμερα
o  crane – γερανός
o  controlled slider – σταθερή βάση πάνω στην οποία μπορεί κινείται η κάμερα δεξιά και αριστερά
o  dolly- βάση με ρόδες πάνω στην οποία τοποθετείτε η κάμερα για τράβελινγκ λήψεις
o  drone – ιπτάμενος μηχανισμός στον οποίο είναι τοποθετημένη κάμερα.

Κάθε εργαλείο μπορεί να προσφέρει κάτι διαφορετικό. Ένα slider, παραδείγματος χάρη, δίνει ανεπαίσθητες κινήσεις, ιδανικές για την προσθήκη ενέργειας σε μια κατά τα άλλα στατική σκηνή. Μία dolly από την άλλη είναι πάντα αναγκαία σε κάθε πλατό για την προσέγγιση ή την απομάκρυνση του αντικειμένου της κινηματογράφησης. Τέλος τα drones έχουν πλέον καταλάβει τον κόσμο του σινεμά και έχουν κάνει τα εναέρια πλάνα εύκολα προσβάσιμα σε κάθε σκηνοθέτη.

Υπάρχει εντούτοις και μία φθηνότερη και πιο προσιτή επιλογή. Ένα gimbal προσφέρει μεγαλύτερη ελευθερία κίνησης από όλα τα παραπάνω. Είναι δεδομένα το πιο εύχρηστο εργαλείο δυστυχώς όμως δεν μπορεί να κάνει τις ακροβατικές λήψεις των υπόλοιπων εργαλείων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μεγαλύτερα studio παραγωγής του Hollywood δουλεύουν περισσότερο με dolly και γερανούς κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων τους.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=FvjuSVww_TI]

Διαβάστε περισσότερα για: , , , ,