Οι άνδρες σκηνοθέτες εξοβελίζουν αριθμητικά τις γυναίκες: ο αποκλεισμός στο Hollywood χτυπάει ξανά - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Οι άνδρες σκηνοθέτες εξοβελίζουν αριθμητικά τις γυναίκες: ο αποκλεισμός στο Hollywood χτυπάει ξανά

Απόψεις | 11-3-2016 |

Δεν λέει να κοπάσει η συζήτηση περί των διαφόρων ρατσιστικών αποκλεισμών που επιβάλλει η χολιγουντιανή βιομηχανία και νέα στατιστική έρευνα έρχεται να βάλει και άλλο λάδι στη φωτιά. Συγκεκριμένα σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Media, Diversity and Social Change Initiative του τμήματος USC Annenberg του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια λιγότερο από το 20% των τηλεοπτικών επεισοδίων της περασμένης χρονιάς σκηνοθετήθηκαν από γυναίκες ενώ εκ των 1.300 πλέον ανερχόμενων ταινιών από το 2002 εως το 2014 μόνο το 4% σκηνοθετήθηκε από γυναίκες. Όλα τα παραπάνω τοποθετούν την αναλογία ανδρών και γυναικών σκηνοθετών στο ανατριχιαστικό νούμερο 23 προς 1 δηλαδή στις 23 ταινίες που σκηνοθετούνται από άνδρες αντιστοιχεί μόλις μία ταινία με θηλυκό παρανομαστή!

Στο παρακάτω γράφημα φαίνονται τα συντριπτικά μεγαλύτερα ποσοστά των ανδρών σκηνοθετών έναντι των γυναικών συναδέλφων τους αναλογικά με το είδος κινηματογράφησης (ταινία, εκπομπή, καλωδιακή, streaming)

usc-research-director-gender-by-plaform

Τα παραπάνω ποσοστά προσπαθεί να ανατρέψει και να αλλάξει η οργάνωση Film Fatales που παρέχει έμπρακτη υποστήριξη μέσω σεμιναρίων, μαθημάτων και δημόσιων διαβημάτων στις γυναίκες που σκηνοθετούν. Η ιδρυτής της οργάνωσης μάλιστα δήλωσε πως η κινηματογραφική βιομηχανία εμπεριέχει πολλά ρίσκα με αποτέλεσμα οι χρηματοδότες να επενδύουν σε “αποδεδειγμένα” σίγουρες σκηνοθετικές επιλογές που συνήθως αντιπροσωπεύονται από λευκούς άνδρες εφόσον υπάρχει μια αβάσιμη φήμη οτι οι γυναίκες συνήθως δημιουργούν εξειδικευμένες ιστορίες για ένα περιορισμένο κοινό. Όλα τα παραπάνω λοιπόν στερούν από ταλαντούχες γυναίκες σκηνοθέτιδες ίσες χρηματοδοτικές ευκαιρίες με τους αντίστοιχους άνδρες συναδέλφους τους αποκλείοντας τες σε μεγάλο βαθμό από την συνολική κινηματογραφική παραγωγή.

Κάθε μήνα η Film Fatales διοργανώνει εκατοντάδες συναντήσεις για κινηματογραφικούς σκηνοθέτες στην Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες και σε πολλές άλλες παρεμφερείς πόλεις ανά τον κόσμο όπου οι γυναίκες συναντώνται και μοιράζονται πηγές, συνεργάζονται σε διάφορα projects και δημιουργούν μια δυναμική κοινότητα μέσα στην οποία τα έργα τους δημιουργούνται και προβάλλονται. Η Film Fatales έχει δημιουργήσει ακόμα μια βάση δεδομένων με ταινίες που φέρουν γυναικεία υπογραφή την οποία  εμπιστεύονται πολλές εταιρίες παραγωγής αλλά και ανεξάρτητοι παραγωγοί που ενδιαφέρονται για γυναίκες σκηνοθέτιδες που θα ηγηθούν των κινηματογραφικών τους έργων.

Παράλληλα με όλα αυτά έχουν αρχίσει πρωτοβουλίες από πρωτοπόρες εταιρίες προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης των ίσων ευκαιριών για τα δύο φύλα με τις YouTube και  Refinery29 να λανσάρουν πρωτοβουλίες χρηματοδότησης περιεχομένου με άρωμα γυναίκας ενώ ο ξακουστός παραγωγός και σκηνοθέτης του “Star Wars: The Force Awakens”, J.J.Abrams, δήλωσε πρόσφατα οτι η οποιαδήποτε λίστα σκηνοθετών που αξιολογείται από την Bad Robot, την εταιρία παραγωγής του, θα πρέπει αναγκαστικά να περιλαμβάνει ίσο αριθμό ανδρών και γυναικών υποψηφίων.

Οι παραπάνω πρωτοβουλίες είναι όντως σημαντικές και αξιόλογες αλλά απαιτείται η άμεση και δυναμική υποστήριξη και ενίσχυση τους από όλα τα προοδευτικά ρεύματα της κοινωνίας για να εκλείψουν τέτοια θλιβερά φαινόμενα φυλετικού διαχωρισμού εν έτη 2016…