Εκτός Θέματος 64: H Angelina Jolie, οι πρόσφυγες και η Ευρωπαϊκή/Παγκόσμια υποκρισία - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Εκτός Θέματος 64: H Angelina Jolie, οι πρόσφυγες και η Ευρωπαϊκή/Παγκόσμια υποκρισία

Eκτός Θέματος | 16-3-2016 |

Η Angelina Jolie δίνει στην υπόθεση του προσφυγικού και τις απαράδεκτες (και παράνομες) Ευρωπαϊκές πολιτικές την φωνή που πρέπει να έχουν σε όλον τον κόσμο. Η ηθοποιός επισκέφτηκε χτες τον Λίβανο μια χώρα που έχει υποδεχτεί πάνω από 4,5 εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες, ανθρώπους που έφυγαν διωγμένοι από το Ισλαμικό κράτος ή τις αθλιότητες του Άσαντ από τα σπίτια τους, για να γλυτώσουν την ζωή τους. Σήμερα η Jolie θα βρίσκεται στην Ελλάδα, όπου θα επισκεφτεί την Ειδομένη.

Υπάρχουν 4,5 εκατομμύρια Σύριοι πρόσφυγες στον Λίβανο αυτήν την στιγμή και άλλα 6,5 εκατομμύρια ακόμα εκτοπισμένοι από τα σπίτια του μέσα στην Συρία. Αυτή την μέρα, την 5η επέτειο από την αρχή του εμφυλίου στην Συρία, εκεί ήλπιζα ότι θα βρίσκομαι, στην Συρία, βοηθώντας τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες με επιστροφές στα σπίτια τους, και βλέποντας οικογένειες που έχω γνωρίσει, να μπορούν να πάνε σπίτι τους. Είναι τραγικό και ντροπιαστικό, που είμαστε ακόμα τόσο μακριά από αυτό.

Αυτά είπε η Jolie, υπενθυμίζοντας στον κόσμο ότι σχεδόν ο μισός Συριακός πληθυσμός, βρίσκεται εκτοπισμένος από τις εστίες του, και οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες βρίσκονται μέσα στην Συρία ή τον Λίβανο, την ίδια ώρα που η Τουρκία φιλοξενεί περίπου 2 εκατομμύρια ακόμη και με την Ευρώπη να υψώνει φράχτες και να δημιουργεί Ειδομένες, για πολύ λιγότερο από 1 εκατομμύριο που έχει υποδεχτεί.

Δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε την διπλωματία και τις διπλωματικές λύσεις με ανθρωπιστική βοήθεια. Δεν μπορούμε να συζητάμε για το προσφυγικό σαν να ήταν ένα πρόβλημα των δεκάδων χιλιάδων προσφύγων στην Ευρώπη. Δε μπορούμε να καλυτερεύσουμε αυτή την πραγματικότητα με κατά μέρους αντιδράσεις, ή με το να αντιδρούμε σε κάποιες κρίσεις και όχι σε άλλες ή βοηθώντας κάποιους μόνο πρόσφυγες και όχι άλλους, ή με το να αποκλείουμε Αφγανούς πρόσφυγες μεταξύ άλλων ή με το να κάνουμε διακρίσεις των προσφύγων ανάλογα με την θρησκεία τους.

Αυτά είπε από τον Λίβανο η Jolie. Μέσα στην βροχή μάλιστα και στις λάσπες, σε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα προσφύγων στον κόσμο. Την ίδια ώρα που εμείς στην Ευρώπη νοιαζόμαστε για το που θα πάνε μερικές χιλιάδες πρόσφυγες που δεν πνίγηκαν στο Αιγαίο και κλείνουμε τα σύνορα με φράχτες, τείχη και Νατοϊκά πλοία. Την ώρα που ψευτοανθρωπιστές πηγαίνουν στο λιμάνι του Πειραιά και κάνουν σόου βγάζοντας φωτογραφίες με προσφυγόπουλα.

Την ώρα που Ευρώπη ακολουθεί τον Trump στο ποιος θα έχει τα περισσότερα μεγαλύτερα τείχη στα σύνορά του. Την ίδια ώρα που μιλάμε αντί για οικονομικούς μετανάστες, για πρόσφυγες, για ανθρώπους που πέρασαν μια κόλαση και που εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους. Για ανθρώπους που θα μπορούσαμε να είμαστε εμείς.