Δε θυμάσαι την ταινία; Τώρα υπάρχει το whatismymovie.com - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Δε θυμάσαι την ταινία; Τώρα υπάρχει το whatismymovie.com

Inside Cinema | 19-3-2016 |

Πόσες φορές θυμάστε κάποια χαρακτηριστική σκηνή από κάποια ταινία ή το γενικό πλαίσιο της ιστορίας αλλά δεν μπορείτε για κανένα λόγο να θυμηθείτε τον τίτλο της ταινίας ;

Λύση σε αυτό το πρόβλημα έρχεται να δώσει η μηχανή αναζήτησης whatismymovie.com

Φανταστείτε το σαν το Shazam για την αναζήτηση μουσικών κομματιών, μόνο που στο “what is my movie” μπορείς να περιγράψεις και να δώσεις λέξεις κλειδιά ώστε να βρεθεί η ταινία που αναζητάς.

Γράφεις ή χρησιμοποιείς την φωνητική λειτουργία για να περιγράψεις αυτό που θέλεις να ψάξεις και σου εμφανίζει αρκετά αποτελέσματα άλλα απόλυτα σχετικά αλλά όχι και τόσο. Επίσης στην καρτέλα των αποτελεσμάτων ζητάει και το δικό σου feedback δηλώνοντας αν το αποτέλεσμα ήταν Good or Bad Match.

Εμείς αναζητήσαμε “kids on island”  έχοντας στο μυαλό μας την ταινία Lord of the Flies (Ο άρχοντας των μυγών). Το αποτέλεσμα βρέθηκε, λίγο χαμηλά βέβαια αλλά μόνο η ταινία του 1963.Ενώ η ταινία του 1990 δεν εμφανίστηκε καν.

whatsmymovie1

Το site το δημιούργησε μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο Oulu στη Φιλανδία και υπόσχεται ότι είναι η  πρώτη μηχανή αναζήτησης για περιγραφή ταινιών καθώς και ότι ήρθε για να καλύψει το κενό άλλων μηχανών αναζήτησης. Η τεχνολογία που χρησιμοποιεί αναλύει βίντεο σε πραγματικό χρόνο και αναγνωρίζει  πάνω από χίλιες διαφορετικές έννοιες, όπως είναι μέρη, αντικείμενα, ανθρώπους  δημιουργώντας μια βάση δεδομένων η οποία αναλύεται και με βάση διάφορα γλωσσικά μοτίβα. Είναι μια εντυπωσιακή τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης που φαίνεται πως ήρθε να κάνει ακόμα πιο εύκολη την πρόσβαση στην πληροφορία.

Μέχρι αυτή την στιγμή υπάρχουν περίπου 45.000 τίτλοι ταινιών και όλοι είναι αγγλόφωνοι. Παρόλο που το site είναι ακόμα σε δοκιμαστικό στάδιο φαίνεται πως η ιδέα αποδίδει αν και είναι φυσικό να υπάρχουν ελλείψεις. Άλλωστε πόσο εύκολο να αναλύσεις και να κατηγοριοποιήσεις τον κινηματογράφο ;

Διαβάστε περισσότερα για: