10 ταινίες που οι ατάκες τους θα μείνουν για πάντα στην καρδιά μας! - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

10 ταινίες που οι ατάκες τους θα μείνουν για πάντα στην καρδιά μας!

Top-10 | 1-3-2016 |

Are you talking to me? Μία από τις πιο γνωστές ατάκες του Robert de Niro, από τον Ταξιτζή, που όλοι μας έχουμε πει ή έχουμε ακούσει από κάποιον φίλο, σηκώνοντας το φρύδι και παίρνοντας σοβαρό ύφος! Μία από τις ταινίες-ορόσημο του διεθνούς κινηματογράφου, που ανά καιρούς την μνημονεύουμε και θυμόμαστε κάποιες σκηνές της ή ατάκες της!

Πόσοι από εμάς δεν έχουν στην επιφάνεια εργασίας τους ή στο προφίλ τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάποια ατάκα από ταινίες όπως το Fight Club ή την Casablanca;

Σε αυτή την λίστα, θα παραθέσουμε ταινίες που για κάποιους λόγους, μας έχουν μείνει αξέχαστες, πχ. για τις ατάκες τους, για τις ερμηνείες των πρωταγωνιστών τους, για τις τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν, για τα τοπία τους, για το ότι εισήγαγαν κάτι πρωτοποριακό στον κινηματογράφο κτλ. Απολαύστε τες!

1. Ο κύκλος των χαμένων ποιητών – Dead Poet’s Society (Peter Weir, 1989)

Dead-Poets-Society-movie

Αυτή η ταινία, ίσως έπρεπε να ήταν η τελευταία της λίστας, για να δοθεί έμφαση, αλλά τελικά μπήκε πρώτη. Και, μάλλον αυτή η θέση της αξίζει…

Η πασίγνωστη ατάκα, “άδραξε την μέρα”, ή αγγλιστί ”Seize the day”, μία φράση όχι ιδιαίτερα διαφορετική ή έξυπνη, αλλά απλή και κατανοητή, είναι ίσως η πιο ειπωμένη φράση από ταινία, την οποία εκστόμισε ένας καθηγητής, που ενδιαφερόταν περισσότερο για τους μαθητές του, παρά για την εργασία του. Ο John Keating είναι ο νεοφερμένος καθηγητής σε ένα σχολείο αρρένων, ο οποίος είναι αποφασισμένος να αλλάξει τον τρόπο σκέψης των μαθητών του.

Βαθύς γνώστης της λογοτεχνίας και της ποίησης και αιώνια ερωτευμένος μαζί τους, χρησιμοποιεί την τέχνη ως μέσο προσέγγισης των μαθητών του και με σκοπό την ανάδειξη των ιδεών και των ιδανικών, ως το πιο πολύτιμο πράγμα στον κόσμο. Αξίες, για τις οποίες πρέπει κανείς να αγωνίζεται και να ζει. ” Ότι και να σας λένε, μην ακούτε, οι λέξεις και οι ιδέες μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο”, συμβουλεύει τους μαθητές του, ωθώντας τους στο να μην επιλέξουν ζωές γεμάτες κυνισμό και υλιστικές.

Τα παιδιά αυτά, είναι γόνοι πλούσιων οικογενειών, που τα έχουν γαλουχήσει με την πεποίθηση ότι το πιο σημαντικό πράγμα στον κόσμο είναι ο πλούτος και οι πρόγονοι. O Robin Williams, έχοντας σαν όπλα του την ανθρωπιά και την ενσυναίσθηση, θα παίξει τον ρόλο του ηθικού αντίποδα. ” Παιδιά, πρέπει να παλέψετε για να βρείτε τη δική σας φωνή, τα δικά σας θέλω. Όσο καθυστερείτε, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να την βρείτε…”

Συγκλονιστική ερμηνεία από τον Williams, καθώς και από τους μαθητές, μία ταινία ύμνος στις πανανθρώπινες αξίες της αγάπης, τη αφοσίωσης, της αλληλεγγύης και την ανθρωπιάς, μέσα από το έργο ενός μεγάλου δασκάλου. Η τελευταία σκηνή, είναι ίσως, από τις πιο ωραίες όλων των εποχών, όπου τα παιδιά προσφωνούν τον καθηγητή, ” O Captain, my Captain!”

2. Casablanca (Michael Curtiz, 1942)

FILE – NOVEMBER 23, 2012: The American romantic movie drama Casablanca celebrated its world premiere on November 26, 1942. Starring Humphrey Bogart and Ingrid Bergman the film was a solid success in its initial run, winning three Academy Awards, and its characters, dialogue, and music have become iconic. It now consistently ranks near the top of lists of the greatest films of all time. Please refer to the following profile on Getty Images Archival for further imagery: http://www.gettyimages.co.uk/Search/Search.aspx?EventId=113854183&EditorialProduct=Archival&esource=maplinARC_uki_12nov Humphrey Bogart (1899 - 1957) and Ingrid Bergman (1915 - 1982) star in the Warner Brothers film 'Casablanca', 1942. (Photo by Popperfoto/Getty Images)

Casablanca…..  Αυτή η ταινία έχει όλα τα στοιχεία που μπορούν να την αναδείξουν ως κλασικό αριστούργημα. Εντυπωσιακή κινηματογραφία, επιβλητική μουσική, ένα θρυλικό κινηματογραφικό ζευγάρι και πολλή δράση και ρομαντισμό.

Στο επίκεντρο της ιστορίας, παρουσιάζεται το πάθος του εμβληματικού Humphrey Bogard και της αξέχαστης Ingrid Bergman, των οποίων η πραγματική και αυθεντική αγάπη εμποδίζεται από διάφορες περιπλοκές, οι οποίες δεν αφήνουν τον έρωτά τους να ανθίσει. Τα συναισθήματά τους, όμως, εκφράζονται σε διάφορα στιγμιότυπα πάθους και τρυφερότητας, τα οποία διαφαίνονται μέσω των κινήσεών τους, αλλά και από τα λόγια τους.

” We’ll always have Paris”, ( θα έχουμε πάντα το Παρίσι) ή το “Play it Sam”, είναι ίσως από τις πιο γνωστές και ειπωμένες φράσεις της ταινίας, αλλά έχουν και ένα στοιχείο διαφορετικό από άλλες ταινίες: στηρίζονται όχι μόνο στην γοητευτική εμφάνιση του πρωταγωνιστή αλλά και στον τρόπο τις εκφέρει, στην ευγλωττία του. Αυτή η ταινία, έχει ίσως ένα από τα καλύτερα σενάρια και διαλόγους που έχουν γραφτεί για τον κινηματογράφο, άψογα μεταφερμένα από τους ηθοποιούς που ενσάρκωσαν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

3. Fight Club (David Fincher, 1999)

Fight Club (1999) Directed by David Fincher Shown: Brad Pitt (front, as Tyler Durden)

Μία ταινία- γροθιά στο στομάχι, απανωτά χαστούκια για τον δήθεν πολιτισμένο κόσμο μας, για τις επίπλαστες ανάγκες μας, για το ποια είναι τα όνειρά μας σε μία τέτοια κοινωνία που ο καπιταλισμός κυβερνά τα πάντα…

“Πρώτος κανόνας του Fight Club: Δεν μιλάς σε κανέναν για το Fight Club” και, πραγματικά, τα μέλη του είναι μυστικοπαθή και δεν αποκαλύπτουν σε κανέναν πράγματα σχετικά με την ομάδα, αλλά μοιράζονται τις απόψεις τους για την προβληματική σύγχρονη κοινωνία και για τις παθογένειές της. Ο Tyler Durden, ο εγκέφαλος πίσω από την δημιουργία του και την εκτέλεση του Project Mayhem, αυθόρμητα προπαγανδίζει τις αναρχικές πεποιθήσεις του, κατά τη διάρκεια όλης της ταινίας, κάνοντας επίθεση στον κανονιστικό τρόπο σκέψης και στην απαρχαιωμένη και αγκυλωμένη καθεστηκυία τάξη.

Φράσεις όπως ” τα πράγματα που έχεις στην κατοχή σου, τελικά καταφέρνουν να σε ελέγχουν αυτά, τα ίδια, γίνεσαι σκλάβος τους” και “μόνο όταν θα χάσουμε τα πάντα, θα είμαστε ελεύθεροι να κάνουμε το οτιδήποτε”, δείχνουν ξεκάθαρα το αντικαπιταλιστικό και αντιυλιστικό πνεύμα του Tyler, ο οποίος δεν δέχεται καμία μορφή εξουσίας και καταπίεσης.

Εκτός από τις ατάκες του Durden, κύριο ρόλο στην ταινία παίζουν και οι φράσεις της καταθλιπτικής, αυτοκαταστροφικής πρωταγωνίστριας, της Marla Singer, η οποία μοιράζεται με τον θεατή την κυνική θεώρηση της ζωής. ” Τα προφυλακτικά είναι τα γυάλινα γοβάκια της γενιάς μας”…

Ακόμα, όμως και ο ανώνυμος χαρακτήρας του Norton, στο τέλος, επηρεάζεται από τον καυστικό τρόπο σκέψης και ζωής των φίλων του και όταν, βλέπει το διαμέρισμά του, αποτεφρωμένο από τις φλόγες, λέει: ” Τα είχα όλα. Ένα αξιοπρεπές ράδιο, μία καλή γκαρνταρόμπα, ήμουν πολύ κοντά στο να ολοκληρωθώ…”

4. Taxi Driver (Martin Scorsese, 1976)

TaxiDriver4_002Pyxurz

Η εμβληματική ταινία του Scorsese, μας αφηγείται την ιστορία ενός βετεράνου του πολέμου του Βιετνάμ, ο οποίος τρελαίνεται και ορίζει τον εαυτό του ως τιμωρό, όταν συνειδητοποιεί και εσωτερικεύει την ματαιότητα της ζωής του σύγχρονου αστού. Η ένταση της ταινίας καταδεικνύεται από την αγριότητα με την οποία υποδύεται τον ρόλο ο Robert De Niro, ο οποίος ενσαρκώνει τέλεια τον πνευματικά ασταθή άνθρωπο, ο οποίος παλεύει να βρει ένα είδος εσωτερικής γαλήνης.

Ο ήρωας μπορεί να είναι ωμός και βίαιος, όμως, πολλές φορές οδηγείται σε εσωτερικές και φιλοσοφικές αναζητήσεις, οι οποίες οδηγούν σε μερικές από τις καλύτερες ατάκες, για τις οποίες μπορεί να καυχιέται ο αμερικανικός κινηματογράφος.

” Νομίζω ότι κάποιος πρέπει να πετάξει αυτή την πόλη στην τουαλέτα και να τραβήξει το καζανάκι”, λέει ο ήρωας, καθώς έχει ζήσει την πολύ βρώμικη πλευρά της πόλης, την διαφθορά και την βρώμα της Νέας Υόρκης, λόγω του επαγγέλματός του. Δεν αργεί να δημιουργήσει ένα σχέδιο στο μυαλό του, για το πώς θα βοηθήσει στην πάταξη της διαφθοράς σε αυτή την πόλη, παίρνοντας ο ίδιος τον νόμο στα χέρια του. ” Έχω κάποιες πολύ κακές ιδέες στο κεφάλι μου”, λέει στους συναδέλφους του.

Αυτές οι κακές ιδέες, σύντομα τον οδηγούν στο να μην μπορεί να τον σταματήσει κανείς και όποιος μπαίνει στον δρόμο του, αντιμετωπίζεται με την ατάκα: ” ”you talkin’ to me?”, υπό την απειλή όπλου και του βλέμματος του ημίτρελου, πλέον, ταξιτζή.

5. The Shawshank Redemption- Η τελευταία έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ  (Frank Darabont, 1994) 

 the-shawshank-redemption-movie

Αυτή η ταινία είναι ένας ύμνος στην ελπίδα και στην φιλία, γεμάτη με ατάκες που αντικατοπτρίζουν την αισιόδοξη χροιά της. Μας παρουσιάζει 2 πρωταγωνιστές, τον  Andy και τον Red, οι οποίοι είναι πανέξυπνοι, καλοσυνάτοι και πραγματικοί ανθρωπιστές.

“Θυμήσου, Red, η ελπίδα είναι ένα πολύ ωραίο πράγμα, ίσως το καλύτερο και οτιδήποτε καλό δεν πεθαίνει ποτέ”, γράφει ο Andy σ’ένα γράμμα που στέλνει στον αγαπημένο του φίλο.

Ο Andy  είναι ένας μορφωμένος, συναισθηματικός και λογικός άνθρωπος που δεν μπορεί να ενταχθεί στο πλαίσιο της φυλακής. Ο Red, ο οποίος είναι πιο σκληρός αλλά και πολύ πιο σοφός, γίνεται πιστός φίλος του και αυτή η σχέση τους, θα βοηθήσει και τους δύο να βρουν λίγο φως στο σκληρό περιβάλλον του ιδρύματος.

” Προσπάθησε να ζήσεις ή θα πρέπει να πεθάνεις, αυτό είναι το σωστό”, λέει ο Red, γνωρίζοντας ότι το να μπαίνεις φυλακή, ίσως σημαίνει και το τέλος της ζωής σου. Οι 2 κρατούμενοι μπορεί να είναι εγκληματίες για την κοινωνία, αλλά μέσα στους τοίχους της φυλακής είναι επαναστάτες, παλεύουν για τα δικαιώματά τους και για ένα καλύτερο σύστημα.

6. Forrest Gump (Robert Zemeckis, 1994)

Forrest-Gump-1994

 Μία από τις πιο γλυκιές ταινίες που φτιάχτηκαν ποτέ, ο Forrest Gump, συνδυάζει το δράμα και την κωμωδία με έναν αριστοτεχνικό τρόπο και ταυτόχρονα περιέχει αποφθέγματα με διάφορες συναισθηματικές αποχρώσεις.  Από το μνημειώδες πλέον, ”Run, Forrest, run” , ” Τρέξε, Φόρεστ, τρέξε!”, ως το ”Lieutenant Dan, ice-cream!”, οι ατάκες του δεν είναι μόνο αστείες αλλά και τόσο ισχυρές που ανασύρουν  εικόνες από τις σκηνές μέσα στο μυαλό του θεατή, κάθε φορά που τις ακούει.

Η ζωή του πρωταγωνιστή, σημαδεμένη από απίστευτες συμπτώσεις και από γεγονότα, είναι ιδανική για να προκαλέσει αξιομνημόνευτα λόγια. Ο Forrest μπορεί να μην είναι ο πιο έξυπνος άνθρωπος, αλλά οι εμπειρίες του και οι σχέσεις του τον έχουν κάνει πιο σοφό από τους περισσότερους από εμάς. “Η ζωή είναι σαν ένα κουτί από σοκολάτες, ποτέ δεν ξέρεις ποια θα τραβήξεις”,  λέει ο πρωταγωνιστής, απαγγέλοντας τα γλυκά λόγια της μητέρας του.

Οι πιο ωραίοι και αστείοι διάλογοι, προέρχονται από τις συζητήσεις μεταξύ του Gump και του Lieutenant Dan. Οι τελείως διαφορετικές προσωπικότητές τους, τους ωθούν στο να συγκρούονται συνέχεια, αν και ο σκληραγωγημένος στρατιωτικός, θαυμάζει κρυφά την αισιοδοξία και την αφοσίωση του Forrest. ” Έχεις ήδη βρει τον Θεό, Gump;”, ρωτάει ο άθεος υπολοχαγός. ” Δεν ήξερα ότι έπρεπε να τον ψάχνω, κύριε”, απαντάει ο ήρωάς μας, σε πλήρη σύγχυση. Μία ταινία, με ίσως τις περισσότερες αστείες ατάκες, που βοηθάει στην εξισορρόπηση μεταξύ δράματος και κωμωδίας.

7. When Harry Met Sally (Rob Reiner, 1989)

when-harry-met-sally-orgasm-meg-ryan1

Η ταινία When Harry Met Sally (όταν ο Χάρι συνάντησε την Σάλυ), δεν είναι μία από τις συνηθισμένες ρομαντικές κωμωδίες, δεν βγάζει τρελά πάθη, αλλά είναι αυθεντική, ευχάριστη και οι ήρωες της είναι γεμάτοι ελαττώματα και αδυναμίες, όπως όλοι οι άνθρωποι. Ο Harry και η Sally είναι φίλοι, συναντιούνται και έπειτα χάνονται για καιρό, μέχρι που ξαναδιασταυρώνονται οι δρόμοι τους…

Φοβούνται να μπουν σε σχέση, με την σκέψη ότι αυτό θα χαλάσει την επικοινωνία και την χημεία που έχουν σαν φίλοι, όμως τα συναισθήματά τους, τους αναγκάζουν να δοκιμάσουν. “Ήρθα σήμερα να σε βρω, γιατί όταν συνειδητοποιείς ότι θέλεις να περάσεις το υπόλοιπο της ζωής σου με κάποιον, θες αυτό το υπόλοιπο να αρχίσει όσο πιο γρήγορα, γίνεται!”, εξομολογείται ο Χάρυ στην αγαπημένη του φίλη.

Η πιο διάσημη ατάκα, πάντως, προέρχεται από τη σκηνή όπου οι δύο πρωταγωνιστές τρώνε μαζί σε ένα εστιατόριο, συζητώντας για ψεύτικους οργασμούς. Η Σάλυ αποφασίζει να μιμηθεί πώς μία γυναίκα μπορεί να μιμηθεί πολύ πειστικά έναν ψεύτικο οργασμό, για να αποδείξει στον Χάρυ ότι είναι πολύ πιθανό αυτό να συμβαίνει. Όταν τελειώνει τη μίμησή της, μία γυναίκα που κάθεται κοντά τους, γυρίζει και λέει στον σερβιτόρο: ” Θα φάω, ότι έφαγε και αυτή!” Οι ατάκες της ταινίας είναι τόσο αστείες και έξυπνες, όπως και οι πρωταγωνιστές και η ερωτική τους ιστορία.

8. Manhattan (Woody Allen, 1979)

 manhattan

Ο  Woody Allen είναι ένας μοντέρνος, θα λέγαμε, πατέρας ευρηματικών αποφθεγμάτων, που αγγίζουν διάφορα θέματα και μπορούνα να μεταφραστούν από το κοινό με διάφορες ερμηνείες, από τα συμφραζόμενα. Για αυτό είναι και δύσκολο να διαλέξει κανείς την ταινία με τις πιο πολλές ατάκες, αφού όλες έχουν, αλλά το Manhattan, όπως και το  Annie Hall, θεωρείται από τις πιο καλογραμμένες ταινίες του, που αναφέρονται στις ανθρώπινες σχέσεις, στην ψυχολογία των ηρώων, καθώς και στην δυσλειτουργικότητα των σχέσεων.

” Δεν μπορώ να εκφράσω θυμό, αυτό είναι το πρόβλημά μου, εσωτερικεύω τα πάντα και έτσι καλλιεργώ όγκους”, ανακοινώνει ο κωμικός, που είναι πάντα απασχολημένος με τα ψυχολογικά του θέματα και τα προβλήματα που αυτά του δημιουργούν. Η προσωπική του θεώρηση για τη ζωή και οι φιλοσοφικές του αναζητήσεις, τον ωθούν να αναφωνεί στην ταινία:

” Νομίζω ότι οι άνθρωποι έπρεπε να ζευγαρώνουν για πάντα, όπως τα περιστέρια ή οι Καθολικοί!” Η ρομαντική πλευρά του Woody, σε συνδυασμό με την ειλικρίνεια και τον κυνισμό του, εκφράζεται με διάφορες ατάκες, καθώς οι ήρωές του είναι πάντα αφοσιωμένοι στην αναζήτηση της πραγματικής αγάπης. ” Ο ψυχαναλυτής μου με προειδοποίησε για σένα, αλλά ήσουν τόσο όμορφη που πήγα σε άλλον ψυχαναλυτή”, λέει ο ηθοποιός σε μία από τις ερωμένες του, φλερτάροντας με τον αδέξιο αλλά ιδιαίτερο τρόπο του.

9. Monty Python and the Holy Grail (Terry Gilliam, Terry Jones, 1975)

Monty-Python-and-the-Holy-Grail-monty-python-and-the-holy-grail-4975990-845-468

Τα μέλη των Monty Python είναι οι πατέρες της βρετανικής κωμωδίας, μαιτρ πανέξυπνων σκετς και έξυπνων διαλόγων. Το πνευματικό και παράδοξο χιούμορ τους, εμπλουτισμένο με πολλά πολιτικά και κοινωνικά σχόλια, έγινε συνώνυμο της κωμωδίας και προσέφερε στο κοινό ατέλειωτες ώρες γέλιου.

Κάποιος θα μπορούσε να επιχειρηματολογήσει και να πει ότι ” Η Ζωή του Brian”, είναι το πιο αστείο έργο τους, καθώς χρησιμοποιεί την βιβλική πλοκή σαν μέσο για να σατιρίσει τις αξίες και τα θεμέλια της θρησκείας. Αλλά, η ταινία, “Οι Μόντι Πάιθον και το Ιερό Δισκοπότηρο”, είναι αυτή που συνδυάζει τις απίστευτες και ανεκτίμητες ατάκες  τους με αυθεντικά σουρεαλιστικό χιούμορ, συνοδευμένο με ρεαλιστική δράση από τους πρωταγωνιστές. Χαρακτηριστική ατάκα του Arthur, που καθώς ταξιδεύει, συναντά 2 χωρικούς και τους λέει: ” Είμαι ο βασιλιάς σας!” και ο ένας από τους άντρες, του απαντάει αυθόρμητα: ” Μα, εγώ, δεν σε ψήφισα!”

Μην την χάσετε, αν δεν την έχετε δει!

10. The Big Lebowski (Joel & Ethan Coen, 1998)

the-big-lebowski

Οι αδερφοί Κοέν, είναι ιδιαίτερα ικανοί και ταλαντούχοι στο να γράφουν έξυπνες ατάκες και στο να δίνουν στους χαρακτήρες τους μοναδικές και ξεκαρδιστικές προσωπικότητες. Δεν έχει σημασία αν οι ταινίες τους είναι δράματα, φιλμ νουάρ ή κωμωδίες, όλες περιέχουν αστεία λόγια, τα οποία κατασκευάζουν απίστευτα αυθεντικές αστείες σκηνές, με τα επακόλουθά τους!

Η ταινία Big Lebowski έχει σημαδευτεί από την παρουσία ενός από τους πιο εμβληματικούς ήρωες του κινηματογράφου, του The Dude, Που γενναιόδωρα διακινεί την κοσμοθεωρία του σχετικά με την αδράνεια και το αραλίκι. Ο αγαπημένος μας, λοιπόν, ήρωας, κατά λάθος περνιέται για έναν εκατομμυριούχο, που τον λένε Lebowski και η καθημερινή ρουτίνα της ζωής του παίρνει μία απροσδόκητη τροπή, η οποία, βέβαια, δεν είναι αρκετή για να τον κάνει να χάσει την ψυχραιμία του.

” Η ζωή δεν ξεκινά και δεν σταματά, όποτε θες εσύ, άθλιο υποκείμενο”, λέει ο Dude σε έναν από τους ανθρώπους που διακόπτει βίαια την νιρβάνα του. Ο ήρωας, είναι ένας,μάλλον απίθανος, θα λέγαμε φιλόσοφος, που είναι σίγουρος για ένα και μόνο πράγμα: Η ζωή είναι πολύ μικρή, για να σε ενοχλούν χωρίς λόγο. ” Δεν μπορώ να ανησυχώ για αυτά τα σκατά. Η ζωή συνεχίζεται, φίλε”, λέει με μία έκφραση ηρεμίας, ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του.

H ευφράδεια του Dude αποδίδεται τέλεια από τον Jeff Bridges, του οποίου η ερμηνεία φαίνεται, με έναν σχεδόν απίστευτο τρόπο, να είναι τόσο φυσική, σαν να έπαιζε ο ηθοποιός, απλά, τον εαυτό του….

Καλή ανάγνωση και ακόμα καλύτερα, καλή προβολή, αν αποφασίσετε να δείτε κάποιες από αυτές τις ταινίες!