Top 10 - Πήρες Οscar Καλύτερης Ταινίας. To άξιζες όμως; - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Top 10 – Πήρες Οscar Καλύτερης Ταινίας. To άξιζες όμως;

Top-10 | 2-2-2016 |

Λίγο πριν την 88η Απονομή των Βραβείων Oscar, και η συζήτηση για το αν τα Oscar είναι αντικειμενικά ξαναφουντώνει. Κάτι το φετινό #OscarsSoWhite, κάτι με το τι θα γίνει στη φετινή απονομή, είπαμε να ανοίξουμε ξανά τη συζήτηση.

Κάναμε λοιπόν ένα μικρό ταξίδι στα τελευταία τριάντα χρόνια του θεσμού και σας παραθέτουμε, με χρονολογική σειρά τις 10 ταινίες που πήραν το βραβείο, αλλά ίσως, λέμε ίσως, δεν έπρεπε να το πάρουν.

1. Out Of Africa  – Πέρα από την Αφρική (1985)

out-of-africa

Και να το πρώτο παράδειγμα. Το ‘Out Of Africa’ είναι μία καλή ταινία. Είναι μία ιστορία αγάπης, με δύο από τους πιο αγαπημένους πρωταγωνιστές: Robert Redford και Meryl Streep. Με καταπληκτική φωτογραφία και ερμηνείες, η ταινία ήταν ένα must-see το 1985. Το πρόβλημα; Ο ρυθμός της και το γεγονός ότι δεν άφησε την υπογραφή της.

Ποια έπρεπε να το πάρει;: Φυσικά το “The Colour Purple”. Όχι μόνο αποτελεί μία από τις πιο ιδιαίτερες απεικονίσεις των φυλετικών διακρίσεων, ακόμα και σήμερα, αλλά διαχειρίστηκε και το θέμα των δικαιωμάτων των γυναικών.

2. Driving Miss Daisy – O σοφέρ της Κυρίας Ντέιζι (1990)

driving miss daisy

Το “Driving Miss Daisy” είναι συνώνυμο με τον όρο “δόλωμα για Oscar”. Η ταινία αποτελεί μία ευχάριστη θέαση, αλλά κανένας δεν περίμενε ότι θα φύγει με το μεγαλύτερο βραβείο της βραδιάς, κυρίως για το απλό του πράγματος. Οι ερμηνείες του πρωταγωνιστικού ντουέτου σε ακολουθούν μεν, αλλά δεν σε συναρπάζουν δε. Η υπόθεση επίσης απλή: Ο Morgan Freeman είναι οδηγός μίας πλούσιας λευκής γυναίκας, και στην αρχή δεν τα πάνε καλά, αλλά στην πορεία των χρόνων αναπτύσσουν μία ξεχωριστή φιλία.

Ποια έπρεπε να το πάρει;: Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών. Δεν ήταν μόνο συναισθηματική, αλλά ήταν και πανέξυπνη, συν του ότι ακόμα θεωρείται μία από τις καλύτερες ταινίες των 90’s. Και ίσως να είναι μία από τις καλύτερες ερμηνείες του Robin Williams.

3. Dances With Wolves  – Χορεύοντας με του Λύκους (1991)

Dances-With-Wolves-Kevin-Costner

Εδώ μιλάμε για καθαρά διχασμένο κοινό. Η ταινία είναι επικό western, με πρωταγωνιστή, σκηνοθέτη και παραγωγό τις τρίωρης ταινίας, τον Kevin Costner. Σπουδαία για την εποχή της, κυρίως για το γεγονός του πως διαχειρίστηκε το θέμα με τους Ινδιάνους Lakota. Επίσης πολλοί θεωρούν ότι εξαιτίας της αναβίωσε το western. Άλλοι τόσοι όμως θεωρούν την ταινία τεράστια και καθόλου διασκεδαστική.

Ποια έπρεπε να το πάρει;: To “Goodfellas”. Δεν ήταν μόνο σημαντική σε θέματα κουλτούρας, αλλά έφερε μία αισθητική πρωτότυπη για την εποχή, αλλά εξέχουσα ακόμα και σήμερα.

4. The English Patient  – Ο Άγγλος Ασθενής (1996)

ralph_fiennes_english_patient

Ο “Άγγλος Ασθενής” ήταν και είναι μία καλή ταινία. Είχε καλές ερμηνείες. Ήταν συναισθηματική και φιλόδοξη, ίσως πέραν του δέοντος φιλόδοξη, και έλαβε καλές κριτικές από τους κριτικούς κινηματογράφου. Το κοινό όμως αυτό που θυμάται περισσότερο από την ταινία είναι ότι ήταν βαρετή, πράγμα καθόλου καλό. Επίσης, σπάνια πλέον κανείς μπορεί να την θυμηθεί όταν μιλάμε για ρομαντικά δράματα.

Ποια έπρεπε να το πάρει;: Υπάρχει και ερώτημα; Το “Fargo”. Η νεο-νουάρ μαύρη κωμωδία των αδερφών Κοέν, δύσκολα θα έπειθε την Ακαδημία. Ο χρόνος όμως έρχεται να διορθώσει τις αδικίες, και πλέον η ταινία είναι μία αγαπημένη επιλογή. Συν του ότι εξαιτίας της τα αδέρφια θεωρούνται πρωτοπόροι κινηματογραφιστές.

5. Shakespeare In Love  – Ερωτευμένος Σαίξπηρ (1998)

shakespeare-in-love

Ή αλλιώς όταν κάνει καλό PR ο Harvey Weinstein. Η ταινία μιλά για την ιστορία του William Shakespeare, ο οποίος ερωτεύεται την Viola de Lesseps, και βλέπουμε αυτό το φανταστικό ειδύλλιο να αναπτύσσεται. Μετά την έξοδο της ταινίας στις αίθουσες, ήρθαν μηνύσεις και καταγγελίες για λογοκλοπή, και ισχυρισμοί ιστορικών ανακριβειών. Τo box office όμως το δικαίωσε.

Ποια έπρεπε να το πάρει;: Σαφέστατα το “Saving Private Ryan”. Μία από τις καλύτερες πολεμικές ταινίες στην ιστορία, αν όχι η καλύτερη, ήταν το απόλυτο φαβορί. Ο Spielberg πήρε μεν το Oscar Σκηνοθεσίας, αλλά οι πάντες απορήσαμε όταν δεν ακούστηκε το όνομα της ταινίας σαν την καλύτερη της χρονιάς.

6. Gladiator  – Ο Μονομάχος (2000)

gladiator-2

Η χρονιά 1999-2000 ήταν μία φανταστική χρονιά του σινεμά. Τα αδέρφια Wachowski μας έδωσαν το Matrix. Το ‘Fight Club’ αγαπήθηκε παγκοσμίως. Αλλά καμία από τις δύο δεν ήταν στις υποψηφιότητες. Το “Μονομάχος” όχι μόνο ήταν αλλά κέρδισε κιόλας. Ήταν μία καλή περιπέτεια, και τίποτε παραπάνω. Πέρα από την ερμηνεία του Phoenix, σαν τον κακό της ταινίας, δε νομίζω ότι μπορεί να μας μείνει κάτι άλλο. Ίσως να μας έχει μείνει και το πως συστήνεται ο Crowe μέσα στην αρένα. Και σίγουρα ο Αυστραλός ηθοποιός δεν έπρεπε να βραβευθεί με Oscar A’ Ανδρικού, όταν είχε απέναντί του τους Tom Hanks για το “Cast Away”, τον Ed Harris για το “Pollock”, και τον Geoffrey Rush για το “Quills”. Αλλά άλλο θέμα αυτό.

Ποια έπρεπε να το πάρει;: Και εδώ έχουμε ένα θέμα. Η “Erin Brockovich”; Το “Traffic”; Ή το “Τίγρης Και Δράκος”; Η πρώτη ήταν μία πολύ δυνατή βιογραφία. Η δεύτερη μία κοινωνική ταινία που τόλμησε να προκαλέσει. Η τρίτη μία ταινία σταθμός στο σινεμά. Τα συμπεράσματα δικά σας.

7. Chicago (2002)

chicago

Τίποτα καλύτερο από ένα καλό μιούζικαλ. Και το συγκεκριμένο ήταν και είναι από τα καλύτερα. Ακολουθεί όλα τα βήματα του είδους, και εξαιτίας του “the musical is back”, όπως λέγαμε τότε. Βασικά το πήρε γιατί η Αμερική αγαπά το παιδιά της. Μπαίνει στη λίστα για τους συνυποψηφίους της.

Ποια έπρεπε να το πάρει;: Και εδώ χωρά συζήτηση. Gangs of New York, The Hours, The Lord of the Rings: The Two Towers, The Pianist. Για εμάς οι Συμμορίες της Νέας Υόρκης, έπρεπε να είναι εκείνη που θα πάρει το βραβείο. Αλλά το γκλίτερ νίκησε το αίμα. Τι να πεις; Άβυσσος η ψυχή της Velma Kelly και της Roxie Hart.

8. Crash (2005)

crash-1

Και εδώ οι απόψεις διίστανται. Το “Crash”, θεωρείται μία από τις πιο προκλητικές ταινίες, η οποία κατάφερε να σοκάρει με όλους τους καλούς τρόπους. Από τη μία. Από την άλλη, πολλοί θεωρούν ότι η ταινία χειραγωγεί το κοινό, ότι είναι γεμάτη κλισέ και ότι είναι χάσιμο χρόνου. Παράλληλες ιστορίες, σκληρές αφηγήσεις, σε μία ταινία που πρέπει να προσέξεις πολύ.

Ποια έπρεπε να το πάρει;: Όσο και αν ο γράφων αγαπά το “Crash”, δεν μπορεί παρά να θεωρεί αδικία το γεγονός ότι το “Brokeback Mountain” δεν πήρε το μέγιστο βραβείο της βραδιάς. Με αυτήν την ταινία ο Ang Lee, κάνει μία κατάθεση σχετικά με την αγάπη και την ισότητα, χωρίς να προκαλεί περισσότερο από ό,τι θα έπρεπε.

9. The Hurt Locker (2009)

The Hurt Locker

Το “The Hurt Locker” αγαπήθηκε από πολλούς κριτικούς και χαρακτηρίστηκε ευθύ στην απεικόνιση του πολέμου. Άλλοι τόσοι το θεώρησαν μία ωμή προπαγάνδα. Η Huffington Post την έβαλε στη λίστα της με τι πιο υπερεκτιμημένες ταινίες των τελευταίων ετών. Ήταν μία αξιοπρεπής περιπέτεια, αλλά υστερεί σε διαμόρφωση χαρακτήρων και σε παρουσίαση της ψυχολογίας του πολέμου.

Ποια έπρεπε να το πάρει;: Το “Avatar”. Εντυπωσιακό σε όλα του. Μεταφορικό επίσης σε όλα του, και μία εξαιρετική διασκευή του μύθου της Ποκαχόντας. Ένα κινηματογραφικό επίτευγμα, αν μη τι άλλο.

10. The King’s Speech – O Λόγος του Βασιλιά (2010)

The King's Speech (2010)

Ίσως η δυσκολότερη προσθήκη στη λίστα μας. Ο “Λόγος του Βασιλιά” είναι στην πραγματικότητα μία καταπληκτική ταινία. Ναι, υποφέρει σε κάποια σημεία ρυθμού, αλλά έχει ερμηνείες, καταπληκτική μουσική επένδυση, και σίγουρα αξίζει το βραβείο. Ο λόγος που μπαίνει στη λίστα, οι συνυποψήφιοι του. Και δεν μιλάμε για όλους.

Ποια έπρεπε να το πάρει;: “Black Swan” ή “Inception”. Η διαφορά τους με τον νικητή της χρονιάς, καθαρά και μόνο η σεναριακή του δομή. Πολύπλοκα, προβοκατόρικα, και με πολύ υλικό για σκέψη.

Ποιες αδικίες σας έχουν πειράξει;