Το "DuVernay test" είναι εδώ για να ανιχνεύσει τον ρατσισμό στο Hollywood - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Το “DuVernay test” είναι εδώ για να ανιχνεύσει τον ρατσισμό στο Hollywood

Απόψεις, Ειδήσεις | 3-2-2016 |

Συζήτησης #OscarsSoWhite συνέχεια…

Πρώτα γνωρίσαμε το τεστ Bechdel, το οποίο κατοχυρώθηκε το 1985 σε ένα από τα κόμιξ του αμερικανού καρτουνίστα Alison Bechdel, και καθορίζει την φυλετική ανισότητα σε μια ταινία ελέγχοντας την παρουσία δυναμικών γυναικείων ρόλων σε αυτή. Σήμερα ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε το τεστ DuVernay το οποίο πήρε το όνομα του από την Αφροαμερικανή σκηνοθέτιδα του “Selma”, Ava DuVernay, και σκοπό έχει να ελέγξει την πιθανή ύπαρξη ρατσιστικού διαχωρισμού στην χολιγουντιανή ταινιοθήκη.

Το όνομα της DuVernay συμβολίζει την μάχη εν εξελίξει που δίνουν οι Αφροαμερικανοί κινηματογραφιστές ώστε να μπορούν να γυρίζουν ταινίες εντός της βιομηχανίας του Hollywood, δεδομένης της δυσαρέσκειας που έφερε ο παραγκωνισμός της “Selma” στα Oscars του 2015, μιας ταινίας που μιλά για τα κοινωνικά δικαιώματα και τις ανθρώπινες ελευθερίες και προτάθηκε με δύο μόλις υποψηφιότητες(Καλύτερης Εικόνας και Καλύτερου Τραγουδιού) από την Ακαδημία.

Την πρόταση για την εγκαθίδρυση ενός πιθανού τεστ DuVernay έφερε στο τραπέζι η κριτικός κινηματογράφου των New York Times, Manohla Dargis, στα πλαίσια της αξιολόγησής της για το φετινό Sundance Festival τονίζοντας πως θα βοηθούσε “Αφροαμερικανούς και άλλες μειονότητες να αναπτύξουν συνολικά συνειδητοποιημένες ζωές αντί να αποτελούν το σκηνικό σε λευκές ιστορίες”. Η ίδια η DuVernay πάντως αγκάλιασε μέσω σχετικού tweet την  παραπάνω πρόταση της Dargis, χαρακτηρίζοντας την ως “μια υπέροχη κινηματογραφική ιδέα προς υποστήριξη”. Την ιδέα του συγκεκριμένου τέστ υποδέχτηκε με άκρως θετική διάθεση και η Megan Logan, συντάκτρια του blog Slate, αναφέροντας μεταξύ άλλων οτι το τεστ μπορεί να βοηθήσει “στην απαρχή μιας συζήτησης περι διαχωρισμού, αναπαράστασης και βάθους αναφορικά με τις ιστορίες των χαρακτήρων από μειονότητες στις ταινίες που παράγουμε και παρακολουθούμε”.

Δεν είναι μάλιστα η πρώτη φορά που γίνεται λόγος για ένα τεστ-ανιχνευτή ρατσιστικών τάσεων σε έργα διανόησης εφόσον το 2013 ο συγγραφέας Nikesh Shukla πρότεινε το λεγόμενο τεστ Shukla, που οργανώνεται γύρω από τον άξονα συζήτησης δύο εθνικών μειονοτήτων για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των πέντε λεπτών πάνω σε ένα θέμα διάφορο της φυλής. Μια αντίστοιχη πρόταση διατυπώθηκε στο πρόσφατο παρελθόν, στα πλαίσια της συζήτησης του ρατσισμού στα Oscars, από τις bloggers Nadia και Leila Latif. Συγκεκριμένα προτείνουν μια βασική σομή σεναρίου που θα περιέχει δυο έγχρωμους, βασικούς χαρακτήρες με ενεργό ρόλο στην πλοκή οι οποίοι δεν θα συνδέονται μεταξύ τους ερωτικά, δεν θα υπηρετούν ή θα υποστηρίζουν κάποιον λευκό χαρακτήρα αλλά ούτε θα ακολουθούν το στερεότυπο του “μαγικού νέγρου” που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε.

Τα αντι-ρατσιστικά τεστ που ολοένα και εμφανίζονται πολλά, οι προθέσεις πίσω από αυτά διαφορετικές και διφορούμενες και η πρακτική εφαρμογή τους πολυαναμενόμενη για να πιστοποιήσει την ενδεχόμενη αξία τους…