Oscars: 7 πράγματα που δεν ήξερες για το μαγικό φάκελο - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Oscars: 7 πράγματα που δεν ήξερες για το μαγικό φάκελο

Βραβεία | 27-2-2016 |

Η στιγμή που κάποιος ανοίγει τον φάκελο, λίγα δευτερόλεπτα πριν ανακοινωθεί το όνομα του νικητή ενός Όσκαρ είναι μαγική, τουλάχιστον για τους παρευρισκόμενους. Ποια είναι όμως η διαδρομή αυτών των φακέλων; Πως μετρώνται οι ψήφοι, πως ταξιδεύουν μέσα στις δύο διαφορετικές μαύρες δερμάτινες βαλίτσες (στη περίπτωση που χαθεί η μία), πως ακολουθούν διαφορετικές διαδρομές και ποιο είναι το βγαλμένο από σενάριο ταινίας κατασκόπων σχέδιο ασφάλειας, που θα ζήλευε και η NSA για να φτάσουν μέχρι τη σκηνή; 7 πράγματα, που δεν ξέρατε, για τον πιο πολύτιμο φάκελο της 7ης τέχνης!

1. Η καταμέτρηση διαρκεί τρεις ολόκληρες μέρες

Στις 25 Φεβρουαρίου τέλειωσε η προθεσμία για την υποβολή της ψήφου και τα 8 άτομα, που θα μετρήσουν τις ψήφους συγκεντρώνονται σε μυστική τοποθεσία. Με 6000 άτομα να έχουν δικαίωμα ψήφου σε 24 κατηγορίες φαντάζεστε τη δουλειά, που πρέπει να γίνει…

2. Τα αποτελέσματα υπολογίζονται… στο χέρι

Δυσκολότερη γίνεται η διαδικασία από το γεγονός πως τα αποτελέσματα δεν αποθηκεύονται κάπου, άλλα σημειώνονται με το χέρι ακόμα κι αν από πέρυσι υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής ψήφου. Οι ηλεκτρονικές ψήφοι εκτυπώνονται με προσμετρώνται με… χαρτί και μολύβι, για να μην υπάρχει κίνδυνος υποκλοπής. Τα αποτελέσματα δεν αποθηκεύονται σε κάποιον υπολογιστή.

3. Ακόμα και αυτοί που μετρούν τις ψήφους δεν ξέρουν τα αποτελέσματα

Κάθε ένας από την ομάδα παίρνει συγκεκριμένο τμήμα από τις ψήφους για να μετρήσει και κανένας δεν έχει στα χέρια του, ψήφους ολόκληρης κατηγορίας. Οι ψήφοι συγκεντρώνονται από δύο επικεφαλής, που τα προσθέτουν για να καταλήξουν στο τελικό αποτέλεσμα, το οποίο γνωρίζουν μόνο αυτοί.

4. Οι κάρτες νικητών τυπώνονται για όλους, ακόμα και τους χαμένους

Για φανταστείτε να έλεγαν στον τυπογράφο “τύπωσε μου αυτά τα ονόματα”… όλα τα παραπάνω θα πήγαιναν στράφι. Έτσι εκτυπώνονται κάρτες με τα ονόματα όλων των υποψηφίων, ακόμα και όσων έχασαν δηλαδή. Το πρωί της ημέρας απονομής οι δύο επικεφαλής φτιάχνουν δύο σετ με τους φακέλους των πραγματικών νικητών και τα τοποθετούν στις δερμάτινες βαλίτσες. Οι υπόλοιπες καταστρέφονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην μπορεί κανείς να τις βρει.

5. Οι φάκελοι των νικητών μεταφέρονται στη τελετή από δύο διαφορετικές μυστικές διαδρομές

Οι δύο επικεφαλής συναντιούνται στο μυστικό σημείο, όπου έχουν φυλαχτεί οι φάκελοι, παίρνουν ο καθένας μία βαλίτσα και φεύγουν για το Dolby Theatre, επιλέγοντας διαφορετική διαδρομή ο καθένας. Ο λόγος; Η κίνηση, που μπορεί να συναντήσουν στους δρόμους του Λος Άντζελες. Τα δύο διαφορετικά δρομολόγια εγγυώνται ότι τουλάχιστον ένας από αυτούς θα είναι στην ώρα του.

6. Οι επικεφαλής κρατούν τους φακέλους μέχρι να τους δώσουν σε εκείνους, που θα παρουσιάσουν κάθε βραβείο.

Ο καθένας από αυτούς στέκεται σε μία πλευρά της σκηνής και δίνουν το φάκελο, σε εκείνον ή εκείνη που πρόκειται να δώσει το Όσκαρ ανάλογα με τη πλευρά της σκηνής, που θα επιλέξει για να ανέβει. Καθ’ όλη τη τελετή, εκπαιδευμένοι αστυνομικοί γίνονται η σκιά τους.

7. Κι αν κάποιος αμφισβητήσει τα αποτελέσματα;

Δεν έχει τύχει στην ιστορία των Όσκαρ κάποιος να ζητήσει να μετρηθούν ξανά οι ψήφοι, παρ’ όλα αυτά οι ψήφοι φυλάσσονται σε κάποια μυστική τοποθεσία για ένα διάστημα, σε περίπτωση που ζητηθεί.


Αναδημοσίευση από 1 Μαρτίου 2014

Διαβάστε περισσότερα για: ,