Ο Peter Saunders που βίωσε την σεξουαλική κακοποίηση στους κόλπους της καθολικής εκκλησίας εκθειάζει το "Spotlight" - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Ο Peter Saunders που βίωσε την σεξουαλική κακοποίηση στους κόλπους της καθολικής εκκλησίας εκθειάζει το “Spotlight”

Απόψεις, Ειδήσεις | 17-2-2016 |

Το “Spotlight” έχει ριχτεί για τα καλά στην οσκαρική μάχη, σοδεύοντας ταυτόχρονα διακρίσεις σε ανάλογες κινηματογραφικές διοργανώσεις όπως τα βρετανικά BAFTA όπου η ταινία κέρδισε το βραβείο Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου με τον τιμώμενο σεναριογράφο και σκηνοθέτη της ταινίας Tom McCarthy να αναφέρει από το βήμα της διοργάνωσης το όνομα του Peter Saunders δηλώνοντας την έμπρακτη υποστήριξη του στον αγώνα του τελευταίου ενάντια στη βουβή συγκάλυψη των σεξουαλικών σκανδάλων της παπικής εκκλησίας.

Μετά από ταινίες όπως το “El Club” του χιλιανού σκηνοθέτη Pablo Larraín που παρουσιάστηκε στην περσινή Berlinale αλλά και τη φετινή χολιγουντιανή, οσκαρικών προδιαγραφών παραγωγή “Spotlight” το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από καθολικούς ομοφυλόφιλους ιερείς τίθεται απροκάληπτα στο τραπέζι ζητώντας την βαθύτερη ευαισθητοποίηση του κοινού και την άμεση ανταπόκριση της καθολικής εκκλησίας. Ο Peter Saunders είναι ο ιδρυτής του βρετανικού Διεθνούς Συλλόγου για Ανθρώπους Κακοποιημένους στην Παιδική Ηλικία, όντας και ο ίδιος θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης από καθολικό ιερέα οταν ήταν παιδί. Μόλις το 2014 ο Saunders ορίστηκε από τον πάπα Francis ως μέλος της Παπικής Επιτροπής για την Προστασία των Αδυνάμων, την ομάδα δηλαδή που διερευνά το διεθνές σκάνδαλο για το Βατικανό.

Ο Saunders κανόνισε μια προβολή του “Spotlight” για την επιτροπή της οποίας είναι μέλος στις 4 Φεβρουαρίου, μια ταινία που μιλά για τα σεξουαλικά σκάνδαλα στην καθολική εκκλησία της Βοστόνης, και χαρακτηρίστηκε από το Ράδιο Βατικανό ως “ειλικρινής” και “πειστική”. Ο ίδιος ο Saunders δήλωσε μετά την προβολή της ταινίας στους Los Angeles Times πως “Η ταινία εκφράζει μεγάλη ανησυχία για την συγκάλυψη της κακοποίησης στους κόλπους της καθολικής εκκλησίας και πιστεύω πως είναι μια καλή στιγμή για να την δεί ο Πάπας”.

Δύο μέρες αργότερα το Βατικανό ανακοίνωσε την απόφαση των υπόλοιπων μελών της Επιτροπής, μετά από ψηφοφορία, για απομάκρυνση του Saunders από την ομάδα ερευνών γεγονός που ο ίδιος δεν αποδέχτηκε ζητώντας  μια κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πάπα. Δεν είναι μάλιστα η πρώτη φορά που ο Saunders αντιτάχθηκε στο κατεστημένο εφόσον στο παρελθόν είχε επικρίνει ανοιχτά διεργασίες της επιτροπής καθώς και την απόφαση του Πάπα να υπερασπιστεί τον χιλιανό επίσκοπο, Juan Barros, ο οποίος κατηγορείτο για συγκάλυψη σεξουαλικών κακοποιήσεων από το ιερατείο.

Όπως δήλωσε ο Saunders στο THR νιώθει πως η ελευθερία λόγου του έχει ευθέως παραβιαστεί ενω ο ίδιος σκέφτεται το κατα πόσο θέλει να παραμείνει στην επιτροπή την στιγμή που όπως δήλωσε πέρασε αρκετό καιρό κρύβοντας αυτό που του συνέβη ως παιδί και τώρα ως ενήλικας παίρνει δύναμη και θάρρος από την αλήθεια αλλά και την θερμή και ειλικρινή υποστήριξη του κόσμου, όπως αυτή που του προσέφερε ο Tom McCarthy και το “Spotlight”.

Θέτοντας το ζήτημα των παιδόφιλων ιερέων με τόσο μαζικό και άμεσο τρόπο όπως το “Spotlight”, ο Saunders θεωρεί πως παρέχεται επιτέλους η αναγκαία πίεση στην παπική εκκλησία ώστε να αναλάβει γρήγορες και δραστικές κινήσεις που θα προστατεύσουν πραγματικά τους πιο ευάλωτους, συνεισφέροντας εν τέλει στην οριστική εξάλειψη του αποκρουστικού φαινομένου. Για όλους τους παραπάνω λόγους ο Saunders χαρακτήρισε το Spotlight “Μια εκπαιδευτική ταινία που όλοι οι καθολικοί και σκεπτόμενοι άνθρωποι οφείλουν να παρακολουθήσουν. Πρόκειται για ένα καταπληκτικό κινηματογραφικό έργο που φέρει ένα εξίσου καταπληκτικό σχόλιο για την πραγματικότητα της κουλτούρας μας”.

Το “Spotlight” κάνει πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες στις 25 Φεβρουαρίου 2016.