Μήπως το Sundance (παρα)έγινε δημοφιλές ; - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Μήπως το Sundance (παρα)έγινε δημοφιλές ;

Ειδήσεις | 7-2-2016 |

Μπορεί το φετινό Sundance Film Festival να ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα (δείτε εδώ τους νικητές), άφησε όμως μερικούς σοβαρούς προβληματισμούς για την επόμενη διοργάνωση του και ιδιαίτερα στον πρόεδρο του Robert Redford.

Καθώς περνάνε τα χρόνια το Sundance γίνεται όλο και πιο δημοφιλές και όλο και πιο γνωστό στο ευρύ κοινό. Σημαντικό ρόλο παίζει η προσέλκυση μεγάλων ονομάτων του Hollywood, σκηνοθετών και ηθοποιών, που με τη σειρά τους τραβούν την προσοχή των μεγάλων στούντιο και των μεγάλων παικτών στο χώρο της διανομής. Επιπλέον μην ξεχνάμε ότι μαζί με τους «αστέρες»  του Hollywood έρχονται και οι paparazzi και γίνεται ο κακός χαμός. Έτσι, λοιπόν, τα τελευταία χρόνια  παρατηρείται ένας τεράστιος συνωστισμός στο Park City, ο οποίος καταλήγει πολλές φορές να μην είναι διαχειρίσιμος.

Robert-Redford

Έχοντας αυτά υπόψιν του ο Robert Redford μίλησε στο Associated Press, όπου προανήγγειλε την πρόθεση του να γίνουν μερικές σημαντικές οργανωτικές αλλαγές από του χρόνου και επίσης παραδέχτηκε ότι το Sundance έχει γίνει αρκετά μεγάλο και ίσως αυτό να έχει σημαντικές αρνητικές συνέπειες καθώς η κατάσταση αγγίζει τα όρια του χάους.

Μερικές από τις ιδέες που επεξεργάζεται είναι να «σπάσει» το φεστιβάλ σε διαφορετικές τμήματα (αφηγηματικές ταινίες, ντοκιμαντέρ, μικρού μήκους κ.α) τα οποία θα προβάλλονται σε διαφορετικούς μήνες, ίσως μερικά τον Ιανουάριο και άλλα τον Φεβρουάριο, αντί του τωρινού μοντέλου του δεκαημέρου.

Μάλιστα ο Redford φτάνει στο σημείο να δηλώσει  ότι ή θα δρομολογηθούν κάποιες αλλαγές ή  θα πρέπει να σταματήσει το φεστιβάλ.

Το Sundance μπορεί να ξεκίνησε ως ένα φεστιβάλ για low-budget παραγωγές εκτός του πλαισίου των χολιγουντιανών στούντιο ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε ανεξάρτητους δημιουργούς να δείξουν τη δουλειά τους μακριά από το κινηματογραφικό αμερικάνικο σύστημα, αλλά με το πέρασμα των χρόνων έχει μεταμορφωθεί σε μαγνήτη του ίδιου αυτού συστήματος που θέλει να δείξει ότι έχει και μια βαθύτερη «καλλιτεχνική» πλευρά. Ότι η τέχνη τους δεν είναι απλά για κατανάλωση αλλά ένας τρόπος προσωπικής έκφρασης και κριτικής σκέψης.

Ίσως τελικά να μην είναι τόσο εύκολο να απαγκιστρωθείς από την pop κουλτούρα και τη βιομηχανία του Hollywood.

Διαβάστε περισσότερα για: ,