Ημερολόγιο #Berlinale2016 Ημέρα 5η: Κοινωνική κρίση, Ιστορία, Ευρώπη, Πόλεμοι και... stars - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Ημερολόγιο #Berlinale2016 Ημέρα 5η: Κοινωνική κρίση, Ιστορία, Ευρώπη, Πόλεμοι και… stars

Αφιερώματα, Φεστιβάλ | 16-2-2016 |

To Φεστιβάλ του Βερολίνου απέκτησε χτες την πέμπτη μέρα του άλλο ένα φαβορί. Όπως λέγαμε και χτες, φέτος το διαγωνιστικό της Berlinale είναι πολύ δυνατό και το Death in Sarajevo, ήρθε να το επιβεβαιώσει και να μας δώσει ίσως την καλύτερη ταινία του Φεστιβάλ μέχρι τώρα. Οι άλλες ταινίες που μέχρι στιγμής έχουμε ξεχωρίσει από το διαγωνιστικό είναι τα Hedi, L’ Avenir και Fire at Sea.

Ημερολόγιο #Berlinale2016 Ημέρα 4η: Η Cynthia Nixon και ένα πολύ δυνατό Φεστιβάλ

Ημερολόγιο #Berlinale2016 Ημέρα 3η: Το σοκαριστικό προσφυγικό και μια υπέροχη Isabelle Huppert

Ημερολόγιο #Berlinale2016 Ημέρα 2η: Μαύρα Μεσάνυχτα στην Τυνησία

Ημερολόγιο #Berlinale2016 Μέρα 1: Meryl, Clooney, προσφυγικό, Λέσβος και μια λαμπρή ανούσια πρεμιέρα

Ο Βόσνιος σκηνοθέτης Danis Tanović, επιστρέφει στην Berlinale τρία χρόνια μετά την βράβευσή του με Αργυρή Άρκτο με μία ταινία πιο πολιτική από ποτέ μου αγγίζει μέσα σε 85 λεπτά όλα τα θέματα που απασχολούν την σύγχρονη Ευρώπη και τον κόσμο. Συνθήκες εργασίας, κρίση, απεργίες και η σημασία τους, το όραμα μιας ενωμένης Ευρώπης, ο πόλεμος, οι ήρωες, η ιστορία, ράβονται δεξιοτεχνικά σε ένα καλογραμμένο σενάριο, στο οποίο η εξέλιξη τρέχει σε πραγματικό χρόνο. Δείτε την κριτική μας για το Death in Sarajevo.

Screenshot from 2016-02-15 19:59:47

,  στη  συνέντευξη τύπου του Alone in Berlin

Αντίθετα αν και το περιμέναμε με μεγάλη ανυπομονησία το Alone in Berlin, επίσης για το Διαγωνιστικό, μας απογοήτευσε πολύ. Βρισκόμαστε στο Βερολίνο του 1940. Την πόλη διακατέχει φόβος. Ο Otto και η Anna Quangel είναι ένα ζευγάρι της εργατικής τάξης που μένει σε ένα μικρό διαμέρισμα στην πόλη, προσπαθώντας, όπως όλοι, να μην δημιουργούν προβλήματα με τους Ναζί. Όταν όμως ο μοναχογιός τους θα σκοτωθεί στο μέτωπο, η απώλεια θα τους οδηγήσει σε μία ιδιαίτερη πράξη αντίστασης. Θα αρχίσουν να πετάνε σε όλη την πόλη φυλλάδια, επιτιθέμενοι στον Hitler και στο καθεστώς του και απαιτώντας ελευθερία του τύπου. Σε περίπτωση που τους πιάσουν, η εκτέλεση είναι σίγουρη. Γρήγορα η δράση τους θα πέσει στην προσοχή του επιθεωρητή της Gestapo, Escherich, με ένα παιχνίδι γάτας και ποντικιού να ξεκινά. Αυτό το παιχνίδι θα δυναμώσει την δράση του ζευγαριού και θα τους δώσει ένα νέο στόχο στη ζωή τους, ενώ θα δυναμώσει την αγάπη τους. Δείτε την κριτική μας για την ταινία, στην οποία πρωταγωνιστούν , , , που είδαμε από κοντά στην συνέντευξη τύπου.

Πάρτε και μια γεύση από την συνέντευξη τύπου της ταινίας:

Σήμερα για το διαγωνιστικό είδαμε και το Πορτογαλικό Letters from War. Βασισμένο στα γράμματα ενός στρατιώτη στον αποικιοκρατικό πόλεμο της Πορτογαλίας στην Αγκόλα το 1971, και το αντίστοιχο βιβλίο όπου δημοσιεύτηκαν, το Cartas da guerra / Letters from War του Ivo M. Ferreira είναι μια ασπρόμαυρη πολεμική ιστορία, ενάντια στον πόλεμο και υπέρ της αγάπης. Δείτε την κριτική μας για την ταινία

201607442_6_-_h_2016

Σκηνή από το Letters from War.

Τέλος για το Διαγωνιστικό προβλήθηκε και το Κινέζικο Crosscurrent /Chang Jiang TuΟ Gao Chun έχει χάσει πρόσφατα τον πατέρα και σύμφωνα με τις παραδόσεις , είναι ο μόνος υπεύθυνος για να ελευθερώσει την ψυχή του. Έτσι αγοράζει ένα ποταμόπλοιο και αποφασίζει να διασχίσει τον ποταμό Yangtze. Ταυτόχρονα, ο Gao αναζητάει και τον έρωτα της ζωής του. Όμως, όλες οι γυναίκες που συναντά στα εκάστοτε λιμάνια, καταλήγουν να αποτελούν τη μορφή του ίδιας γυναίκας: ένα μαγικό πλάσμα που γίνεται όλο και νεότερο καθώς το πλοίο του Gao πλησιάζει στις πηγές του ποταμού Yangtze. Περισσότερα για την ταινία.

Διαβάστε περισσότερα για: