Ημερολόγιο #Berlinale2016 Ημέρα 3η: Το σοκαριστικό προσφυγικό και μια υπέροχη Isabelle Huppert - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Ημερολόγιο #Berlinale2016 Ημέρα 3η: Το σοκαριστικό προσφυγικό και μια υπέροχη Isabelle Huppert

Αφιερώματα, Φεστιβάλ | 14-2-2016 |

Η τρίτη μέρα του Φεστιβάλ του Βερολίνου πέρασε χτές αφήνοντας με με δύο νέες ταινίες να κάνουν πρεμιέρα στο διαγωνιστικό και μία ακόμα να κάνει την διεθνή πρεμιέρα της σε ένα Special Gala, σε ένα Φεστιβάλ που φαίνεται ότι φέτος ένα πρόγραμμα αρκετά πιο προσεγμένο από πέρσι με πολλές καλές ταινίες στο διαγωνιστικό, που θα δώσουν σκληρή μάχη για μα μάτια της Meryl Streep και της επιτροπής της, που θα παραδώσει στον νικητή την Χρυσή Άρκτο στις 20 Φλεβάρη το βράδυ. Πάμε να δούμε τις ταινίες που είδαμε χ.τες Σάββατο.

Ημερολόγιο #Berlinale2016 Ημέρα 2η: Μαύρα Μεσάνυχτα στην Τυνησία

Ημερολόγιο Berlinale 2016 Μέρα 1: Meryl, Clooney, προσφυγικό, Λέσβος και μια λαμπρή ανούσια πρεμιέρα

Πρώτη ταινία που άνοιξε την τρίτη μέρα της Berlinale ήταν το επίκαιρο όσο ποτέ λόγω προσφυγικού, Fire at Sea, του βραβευμένου με Χρυσό Λέοντα στην Βενετία για το Sacro Gra, Gianfranco Rosi. O Ιταλός μας μεταφέρει στην Lampedusa το ένα από τα κέντρα της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη. Ένας από τους πρωταγωνιστές του, ο Samuele, είναι 12 ετών δεν ευχαριστιέται το να πηγαίνει σχολείο και προτιμά να σκαρφαλώνει βράχους στην ακτή, να παίζει με την σφεντόνα του, ή να κάνει βόλτες στο λιμάνι. Για χρόνια τώρα η Lampedusa έχει γίνει ο προορισμός ανδρών, γυναικών και παιδιών που προσπαθούν να περάσουν την Μεσόγειο από την Αφρική, με πλοία που θα χαρακτήριζε κάποιος σαπιοκάραβα, ενώ σχεδόν πάντα είναι υπερφορτωμένα. Η Lampedusa έχει γίνει το όνομα σύμβολο των αγώνων των προσφύγων για να έρθουν στην Ευρώπη, συμβολίζοντας την ελπίδα τους για ένα καλύτερο αύριο. Πριν φυσικά την θέση της πάρει η Λέσβος πέρσι. Στο νησί έχουν καταφτάσει σχεδόν μισό εκατομμύριο πρόσφυγες τα τελευταία χρόνια, ενώ περί τις 15000 εκτιμώνται οι νεκροί από ναυάγια. Οι επιβάτες του ταξιδιού, αναζητούν μπαίνοντας στο πλοίο ειρήνη, ελευθερία, χαρά, με τον θάνατο να παραμονεύει όμως γι’ αυτούς. Οι κάτοικοι του νησιού βιώνουν καθημερινά μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στην ιστορία της ανθρωπότητας. Δείτε την κριτική μας για το Fire at Sea.

size=708x398

O Rosi μαζί με τον μικρό Samuele στηn συνέντευξη τύπου της Berlinale.

Στην συνέχεια και πάλι για το διαγωνιστικό έκανε πρεμιέρα το L’ Avenir ή Things to Come της Mia Hansen-Løve με την Isabelle Huppert στον ρόλο της ζωής της. Η Mia Hansen-Løve αφήνει τις ιστορίες νέων ανθρώπων στην πέμπτη της ταινία και καταπιάνεται με έναν γλυκό τρόπο με την μέση ηλικία και την κρίση που αυτή φέρνει, είτε με οικογενειακές αλλαγές και απιστίες, είτε με τον θάνατο των αγαπημένων προσώπων μας. Η σκηνοθέτης πλάθει έναν κεντρικό χαρακτήρα μιας γυναίκας ευαίσθητης αλλά ταυτόχρονα δυναμικής, ήρεμης αλλά και ψυχωτικής. Η Nathalie δεν είναι απλά ο κεντρικός χαρακτήρας του L’ Avenir, αλλά είναι ολόκληρη η ταινία, με μια υπέροχη Isabelle Huppert να πρωταγωνιστεί σε κάθε σχεδόν σκηνή της ταινίας και να κλέβει την παράσταση από όλους τους άλλους ηθοποιούς του καστ, πραγματοποιώντας μια πληθωρική ερμηνεία στην οποία δύσκολα θα βρει κανείς ψεγάδι. Δείτε όλη την κριτική μας για το L’Avenir.

Διαβάστε περισσότερα για: