Ημερολόγιο Berlinale 2016 Μέρα 1: Meryl, Clooney, προσφυγικό, Λέσβος και μια λαμπρή ανούσια πρεμιέρα - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Ημερολόγιο Berlinale 2016 Μέρα 1: Meryl, Clooney, προσφυγικό, Λέσβος και μια λαμπρή ανούσια πρεμιέρα

Αφιερώματα, Φεστιβάλ | 12-2-2016 |

Μία Berlinale πιο πολιτική και πιο περίεργη από κάθε άλλη χρονιά ξεκίνησε χτες στο Βερολίνο και το Cinefreaks είναι όπως κάθε χρόνο εκεί για να σας μεταδώσει τα πάντα. Φέτος το Φεστιβάλ γίνεται στην σκιά του προσφυγικού που είναι και το κεντρικό θέμα του, αν κρίνει κανείς από τις 5-6 τουλάχιστον σχετικές ταινίες που βρίσκουμε στο πρόγραμμα, αλλά και των τρομοκρατικών χτυπημάτων στο Παρίσι που έχουν ανησυχήσει όλη την Ευρώπη με αποτέλεσμα η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων να είναι πιο ευδιάκριτη στο Φεστιβάλ αλλά και όλο το Βερολίνο.

12722034_10207592454665347_379480482_n

Η μέρα ξεκίνησε με την επιτροπή να δίνει συνέντευξη τύπου και με την Meryl Streep να συγκεντρώνει όπως αναμενόταν τα βλέμματα αλλά και τα χειροκροτήματα. Η Meryl είπε σχετικά με τον ορισμό της σαν πρόεδρο της επιτροπής: “Δεν έχω ιδέα πώς να διευθύνω μια επιτροπή. Αλλά στην τελική εγώ έχω δύο ψήφους ενώ τα υπόλοιπα μέλη έχουν μόνο μία. Έχω διευθύνει σε άλλες θέσεις στο παρελθόν, όπως στο σπίτι μου για παράδειγμα”, ενώ μεγάλο μέρος της συνέντευξης αναλώθηκε στα φυλετικά, καθώς ένας δημοσιογράφος παρατήρησε ότι δεν υπάρχει κάποιος μη λευκός στην επιτροπή, με την Streep να απαντά ότι “Είμαι αφοσιωμένη στα θέματα ισότητας είτε είναι φύλων, φυλών, εθνοτήτων ή θρησκειών. Πρέπει να υπάρχει εκπροσώπηση διαφορετικών φωνών και αυτή η επιτροπή είναι η απόδειξη. Δεν είναι κάτι συνηθισμένο. H Berlinale είναι πολύ μπροστά. Αυτή η επιτροπή είναι μια απόδειξη ότι και οι γυναίκες μπορούν να κυριαρχούν. Δεν είναι σύνηθες γυναίκες να βρίσκονται στα κέντρα αποφάσεων.” Δείτε περισσότερα και απόσπασμα βίντεο από την συνέντευξη τύπου με την Meryl Streep, τον Clive Owen και τους άλλους της επιτροπής.

12666502_10207588006394143_1798902185_n

Clooney, Coen, Brolin και Swinton, όπως τους είδαμε στην συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο

Η έναρξη του Φεστιβάλ φέτος, είχε όπως και η επιτροπή Hollywood. Μάλιστα πολύ από αυτό, καθώς οι Channing Tatum, George Clooney, Josh Brolin, Ralph Fiennes, Scarlett Johansson, Tilda Swinton, πρωταγωνιστούν στο Hail Caesar των αδερφών Coen. Από αυτούς το παρόν στο Βερολίνο έδωσαν όλοι εκτός της Johansson και του Fiennes, ο οποίος ήταν και ο καλύτερος του καστ. Η ταινία τελικά αποδείχτηκε πολύ κατώτερη των προσδοκιών και ίσως από τις χειρότερες ταινίες που έχουμε δει από τα χέρια των Coen. Δείτε αναλυτικά την κριτική μας για το Hail Caesar που έρχεται στις Ελληνικές αίθουσες στις 18 Φεβρουαρίου.

Μεγάλο ενδιαφέρον είχε και η συνέντευξη τύπου που ακολούθησε την ταινία, κυρίως βέβαια καθώς ελάχιστα ειπώθηκαν για την ίδια την ταινία. Αντίθετα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο συζητήθηκε το προσφυγικό, με δύο σχετικές ερωτήσεις να παίρνουν μεγάλο μέρος του χρόνου και την Λέσβο να αναφέρεται συχνά πυκνά στην συνέντευξη. Δύο δημοσιογράφοι πίεσαν τον Clooney και τους Coen να φτιάξουν ταινίες σχετικά με το προσφυγικό. Οι Coen απάντησαν λέγοντας ότι προφανώς τους ενδιαφέρει το θέμα, αλλά δεν μπορούν να κάνουν ταινία κατά παραγγελία, ενώ θύμισαν ότι βράβευσαν το Dheepan πέρσι στις Κάννες όπου προέδρευσαν.

Από την συνέντευξη δεν έλειψε και ο Donald Trump με του Coen όταν ρωτήθηκαν για το πως θα αισθάνονταν αν εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, να απαντούν αμήχανα ότι κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ άσχημο και σουρεαλιστικό, με τον Channing Tatum να σημειώνει ένα σχόλιο για τα… μαλλιά του, εκπροσωπώντας μάλλον τον μέσο Αμερικάνο.

2d2270277da64e9fb55288a3ac1dd8fa-a6b178a0dd5140e0ba9b92b3e6cf9b8b-2

Ο Clooney με την σύζυγό του στο κόκκινο χαλί του Berlinale Palast

Την δεύτερη φορά που έγινε παρόμοια ερώτηση ο Clooney θεώρησε ότι του ζητείται ο λόγος που δεν κάνει παραπάνω πράγματα για το προσφυγικό, με αποτέλεσμα να επιτεθεί στην Μεξικανή δημοσιογράφο και να την ρωτήσει τι κάνει αυτή για το θέμα, με κάποιες από τις πιο άβολες στιγμές της Berlinale για φέτος να εκτυλίσσονται. Ο Clooney τόνισε πάντως ότι θα συναντήσει την Merkel αύριο για το θέμα και θα προσπαθήσει να βοηθήσει. Δείτε όλα τα σχετικά με το περιστατικό με τον Clooney και το προσφυγικό.

Screenshot from 2016-02-08 22:46:03

Σκηνή από το I, Olga Hepnarova

Καλύτερη ταινία του Φεστιβάλ στην πρώτη του μέρα (χωρίς ιδιαίτερα μεγάλο δείγμα βέβαια) αναδείχτηκε το I, Olga Hepnarova, η Τσέχικη ταινία που άνοιξε το τμήμα Πανόραμα του Φεστιβάλ. Εκεί η πραγματική ιστορία της Olga Hepnarova, μπαίνει στο μικροσκόπιο σε μία πολύ καλή ερμηνεία σε ένα ασπρόμαυρο δράμα που θα συζητηθεί τους προσεχείς μήνες. Δείτε την κριτική μας για την ταινία

12735942_10207592446865152_1893122928_n

Το Q&A που ακολούθησε της ταινίας I, Olga Hepnarova, στην έναρξη του Πανοράματος της Berlinale.

Διαβάστε περισσότερα για: