Η αποθέωση του D.I.Y σινεμά ακούει στο όνομα Sean Baker - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Η αποθέωση του D.I.Y σινεμά ακούει στο όνομα Sean Baker

Πρόσωπα | 13-2-2016 |

Ο αμερικανός σκηνοθέτης του ανεξάρτητου κινηματογράφου έχει δημιουργήσει κύματα ενθουσιασμού στους κινηματογραφικούς κύκλους με αφορμή τη  ταινία του “Tangerine“, η οποία γυρίστηκε εξολοκλήρου με ένα iPhone 3.

Νομίζω ότι μόνο αυτή η πληροφορία λέει αρκετά για τον δημιουργό Baker και δίνει ένα δυνατό στίγμα για το έργο του. Ποιο είναι όμως το σινεμά του Baker;

Ο Baker ως γέννημα θρέμμα του ανεξάρτητου κινηματογράφου έχει μάθει να δημιουργεί με ελάχιστο budget. Ολιγομελές συνεργείο, αυθεντικές τοποθεσίες και αρκετοί ερασιτέχνες ηθοποιοί.

Οι θεματικές του επιλογές του εντάσσονται στο πλαίσιο το κοινωνικού ρεαλισμού. Οι ιστορίες του είναι ανθρώπινες, κοινωνικές και αυθεντικές. Ασχολείται με μειονότητες και κοινωνικές ομάδες που βρίσκονται στο περιθώριο της σύγχρονης κοινωνίας και δεν αποτελούν τη νόρμα των αφηγήσεων.

Ήρωες μη αποδεκτοί που παλεύουν να κερδίσουν τη θέση τους, την αποδοχή, ένα καλύτερο μέλλον. Εξαιρετικός είναι ο τρόπος που τους προσεγγίζει και τους παρουσιάζει ο Baker. Η οπτική γωνία είναι η γωνία των ηρώων. Βλέπουμε τον κόσμο τους όπως τον βλέπουν αυτοί και όχι σαν ένα ουδέτερο κοινωνικά αποδεκτό «μάτι» που κρυφοκοιτάζει στη ζωή τους και αιφνιδιάζεται από αυτό που αντικρίζει. Είναι μια κινηματογράφηση προσωπική.

Στο “Take out” (2004) συναντάμε ένα ντιλιβερά κινέζικου εστιατορίου στο Μανχάταν που μέσα σε μια μέρα πρέπει να συγκεντρώσει τα λεφτά που οφείλει στον λαθρέμπορο που τον έφερε στην Αμερική.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Xsjm3N4Qrm0]

 

Στο “Prince of Broadway” (2008) έχουμε έναν Γκανέζο ,ο οποίος βγάζει τα προς το ζην με το να ψαρεύει πελάτες στους δρόμους του Μανχάταν και να τους πηγαίνει στο μαγαζί ενός Αρμένιου για να αγοράσουν επώνυμα προϊόντα μαϊμού που πουλάει στο πίσω δωματιάκι.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=OlXMjgxjO84]

 

Στο “Starlet” (2012) παρακολουθούμε την ανάπτυξη μιας αναπάντεχης φιλίας μεταξύ μιας νεαρής επίδοξης ηθοποιού και μια ηλικιωμένης γυναίκας.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=-JHszQynTPY]

 

Τέλος, στο Tangerine” (2015) που έχει προκαλέσει τεράστιο ντόρο καθώς γυρίστηκε εξολοκλήρου σε iPhone3, η ιστορία ακολουθεί δυο τραβεστί στους δρόμους του Λος Άντζελες καθώς η μια ψάχνει να τιμωρήσει τον φίλο της που την κεράτωνε ενώ αυτή ήταν στη φυλακή.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=ALSwWTb88ZU]

 

 

 

Διαβάστε περισσότερα για: ,