Gianfranco Rossi στην Berlinale: Ευθύνη για την αντιμετώπιση του προσφυγικού δεν έχει μόνο η Ευρώπη - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Gianfranco Rossi στην Berlinale: Ευθύνη για την αντιμετώπιση του προσφυγικού δεν έχει μόνο η Ευρώπη

Συνεντεύξεις, Φεστιβάλ | 15-2-2016 |

Το ντοκιμαντέρ του, βραβευμένου με Χρυσό Λέοντα στην Βενετία το 2013, Gianfranco Rosi “Fire at Sea” ήταν μια από τις ταινίες, που έκαναν εντύπωση στην Berlinale. Το ίδιο ενδιαφέρουσα ήταν και η συνέντευξη τύπου των συντελεστών της.

Διαβάστε την κριτική μας για το Fire at Sea

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης, μίλησαν κυρίως ο δημιουργός της ταινίας και ο πρωταγωνιστής της Pietro Bartolo, γιατρός στο νησί της Lampedusa.

Ο Rosi μίλησε για το αρχικό του πλάνο, που ήθελε μια μικρού μήκους ταινία. Ωστόσο, μόλις έφθασε στο Lampedusa γρήγορα κατάλαβε, πως δεν θα ήταν δυνατό να αποτυπώσει την πραγματικότητα, που συνέβαινε εκεί, μέσα σε 10 λεπτά. Πρόθεση του δεν ήταν η δημιουργία μιας αμιγώς πολιτικής ταινίας, άλλα μιας καταγραφής της καθημερινότητας, που βιώνουν οι κάτοικοι και οι πρόσφυγες, που φθάνουν στο νησί. Για την κατανόηση αυτής της πραγματικότητας, τον βοήθησε πολύ και ο πρωταγωνιστής του, ο Pietro Bartolo, αφηγούμενος όλα όσα έζησε αυτά τα χρόνια. Εν τέλει, τα γυρίσματα της ταινίας ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2014 και κράτησαν λίγο παραπάνω από ένα χρόνο, με τις τελευταίες σκηνές να γυρίζονται κυριολεκτικά τελευταία στιγμή, τον Ιανουάριο που μας πέρασε, πριν το φιλμ ταξιδέψει στο Βερολίνο.

realisateur-gianfranco-rosi-r-samuele

O σκηνοθέτης με τον μικρό Samuele, ενός εκ των πρωταγωνιστών-κατοίκων της Lampedusa

Ο σκηνοθέτης ήταν αρκετά σαφής και σχετικά με τις ευθύνες, που βαραίνουν όλους μας, σχετικά με την προσφυγική κρίση. Η τραγωδία, όπως είπε, συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας, ως πολίτες πρέπει να δράσουμε και οι πολιτικοί να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Κι όταν λέει “πολιτικούς”, δεν αναφέρεται μόνο στους Ευρωπαίους, αφού η ευθύνη είναι παγκόσμια. Αναφέρθηκε στους ανθρώπους, που πνίγονται στην θάλασσα, σε περιοχές όπως το Αιγαίο, ανάμεσα στην Λέσβο και την Τουρκία. “Η απραξία είναι εγκληματική” είπε.

Για τα όσα έχει ζήσει στην Lampedusa μίλησε και ο Bartolo, σημειώνοντας χαρακτηριστικά τους εφιάλτες, που σε στοιχειώνουν όταν βλέπεις γυναίκες βιασμένες ή νεκρές και νεκρά παιδιά. Λέει, πως κανονικά δεν θα έπρεπε να μιλά για αυτά τα πράγματα, άλλα το κάνει τόσο σε συνεντεύξεις, που δίνει κατά καιρούς, όσο και στην ταινία για να περάσει το μήνυμα, ότι πρέπει να δοθεί επιτέλους μια λύση. Αυτή, δεν μπορεί να είναι ένας τοίχος. Το τείχος δεν θα σταματήσει τους ανθρώπους να έρχονται. Σύμφωνα με τον Bartolo, η λύση θα δοθεί διαμορφώνοντας τις κατάλληλες συνθήκες στις πατρίδες αυτών των ανθρώπων, αφού κανείς δεν θέλει να αφήσει το σπίτι του, αν δεν αναγκαστεί να το κάνει. Συμφωνεί, επίσης, με τον Rosi, πως αυτό δεν είναι ευθύνη μόνο της Ευρώπης, άλλα όλων των “μεγάλων δυνάμεων”, που κινούν τα νήματα σε παγκόσμιο επίπεδο.

bartolo

O Pietro Bartolo, ο γιατρός των προσφύγων στην Lampedusa

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης, δημοσιογράφοι ρώτησαν τον Bartolo, ποια είναι γενικότερα η αντίδραση των κατοίκων της Lampedusa στα κύματα προσφύγων, που φθάνουν στο νησί. Ο ίδιος απάντησε, πως το δέχονται ως ένα φυσιολογικό φαινόμενο, χωρίς να αντιδρούν ή να διαμαρτύρονται. Στους ξένους, αυτό φαίνεται κάπως περίεργο, άλλα όχι για τους κατοίκους, που ως “θαλασσινοί” θεωρούν οτιδήποτε έρχεται από την θάλασσα καλοδεχούμενο. Είναι ένα χαρακτηριστικό, που έχει “μπει” στο DNA τους. Όλοι κάνουν ότι μπορούν για να βοηθήσουν και να σώσουν, όσο περισσότερους γίνεται.

Διηγήθηκε μάλιστα την ιστορία μιας γυναίκας, που έφθασε στο νησί μαζί με 150 ακόμη άτομα, με μια βάρκα που έπλεε για 7 ημέρες. Η κατάσταση όλων τους ήταν άθλια, κι εκείνη ήταν ακόμη χειρότερα γιατί ήταν και ετοιμόγεννη. Κανονικά θα έπρεπε να μεταφερθεί με ελικόπτερο στο Παλέρμο, όπως συμβαίνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις, όμως δεν υπήρχε χρόνος και η γυναίκα γέννησε στην Lampedusa και ευτυχώς και εκείνη και το παιδί, ένα κοριτσάκι, επέζησαν. Ήδη, όμως, δεκάδες γυναίκες από το νησί περίμεναν, έχοντας φέρει μαζί τους πράγματα για το παιδί, από μικρά παιχνίδια μέχρι γάλα. Η Lampedusa, σύμφωνα με τον γιατρό, έχει ανοίξει κυριολεκτικά την αγκαλιά της για τους ανθρώπους, που φθάνουν εκεί.

Διαβάστε όλη την ανταπόκρισή μας από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου

 

Διαβάστε περισσότερα για: , ,