Εκτός Θέματος 62: Τα καλύτερα και τα χειρότερα της Απονομής των Oscars: Τι μάθαμε φέτος; - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Εκτός Θέματος 62: Τα καλύτερα και τα χειρότερα της Απονομής των Oscars: Τι μάθαμε φέτος;

Eκτός Θέματος, Αφιερώματα | 29-2-2016 |

Τα Oscars 2016 έφυγαν και μας άφησαν το ίδιο σοφούς με πριν, όπως γίνεται συνήθως με την βαρετή τελετή απονομής του Hollywood. Πάμε να βάλουμε την τελετή κάτω και να δούμε τι μας άρεσε, τι όχι και τι έγινε με τις ταινίες και τις προβλέψεις μας.

Δείτε τους νικητές των Oscars και τα πρώτα μας σχόλια

Δείτε τις εμφανίσεις στο κόκκινο χαλί σε μεγάλο φωτοαφιέρωμα

Τα καλύτερα – H βράβευση του DiCaprio και ο λόγος του:

Leonardo DiCaprio finally won his first Best Actor award at the 2016 #Oscars, and it was totally worth the wait.

Posted by Mashable – Entertainment on Sunday, February 28, 2016

Μπορεί η ακαδημία να τον βράβευσε για όλους τους λάθος λόγους, όμως επιτέλους τον βράβευσε. Τι κι αν η ερμηνεία του στο The Revenant ήταν η χειρότερη από τις τελευταίες 2-3 ερμηνείες του, o Leo πήρε το Oscar κυρίως επειδή η ακαδημία τον είχε αφήσει χωρίς αντίπαλο, με τις καλύτερες ερμηνείες πέρα του Leo να μην είναι καν υποψήφιες. Αν και λογικά πάλι κανείς δεν θα κατάφερνε να σταματήσει το Oscar του Leo φέτος. Στον λόγο του λοιπόν ο DiCaprio τόνισε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι κάτι το αληθινό (οι Ρεμπουμπλικάνοι δεν την δέχονται…) ενώ κατηγόρησε ξανά τις μεγάλες εταιρίες για την αδιαφορία τους στο θέμα. Δεν θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένο το περιβάλλον και γω δεν θεωρώ δεδομένο αυτό το Oscar, είπε ο DiCaprio, με τις κακές γλώσσες να λένε ότι ο λόγος αποδοχής του ήταν καλύτερος από την ερμηνεία του στην ταινία του Inarritu.

Τα καλύτερα – Ο μονόλογος του Chris Rock για τον ρατσισμό στην αρχή


Ο Rock ήταν ένας γενικά καλός παρουσιαστής, κατάφερε να θέσει το θέμα του ρατσισμού σε όλο του το μονόλογο. Τόνισε ότι ενώ μόνο λευκοί ηθοποιοί είναι υποψήφιοι στην πλειοψηφία των χρόνων των Oscars, το θέμα έχει απασχολήσει τώρα γιατί το 60 οι μαύροι πάλευαν για βασικά δικαιώματα, καυτηρίασε τον κάθε άσχετο που μποϊκόταρε τα Οσκαρ, ενώ έκλεισε με το καλύτερο τρόπο λέγοντας ότι οι μαύροι ηθοποιοί θέλουν απλά ίσες ευκαιρίες, κάτι που είναι όντως το κύριο θέμα, καθώς οι ρόλοι που υπάρχουν για εκείνους είναι πολύ περισσότερο περιορισμένοι από τους ρόλους για λευκούς.

Δεν έλειψαν βέβαια και οι αμήχανες στιγμές. Όταν για παράδειγμα είπε, ας κάνουμε Μαύρα Οσκαρ, με διαφορετικές κατηγορίες για τους μαύρους ηθοποιούς, όπως έχουμε για τους άντρες και τις γυναίκες, καυτηριάζοντας με χιούμορ το γεγονός ότι μια αντρική και μια γυναικεία ερμηνεία θεωρούνται κάτι το ξεχωριστό. Δεν δίστασε να σχολιάσει και τις δολοφονίες μαύρων πολιτών από αστυνομικούς, λέγοντας τους cops, ενώ έκλεισε την βραδιά λέγοντας Black Lives Matter.

Τα χειρότερα – Ο Chris Rock, τα λευκά Οσκαρ και τα μπισκότα

Πέρα από τον αρχικό του μονόλογο ο Rock είχε μια σχετικά καλή παρουσία και προσέγγιση στα Oscars, με αρκετές εμφανίσεις που τον έκαναν το επίκεντρο της βραδιάς, κάτι που είχε να γίνει αρκετά χρόνια τώρα. Όμως πέρα από τον μονόλογο και το τρομερό βίντεο που βλέπετε παραπάνω με την προσθήκη μαύρων χαρακτήρων στις Οσκαρικές ταινίες (δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο γέλασα με τον Tracy Morgan να λέει I’m the Danish Girl), η προσέγγισή του ήταν μονότονη και οι συνεχείς αναφορές στα λευκά Οσκαρ έγιναν βαρετές μετά την μέση της τελετής. Τέλος ο ίδιος αντέγραψε τον εαυτό του με ένα βίντεο συνεντεύξεων απλών πολιτών για τα Oscars, ενώ το ίδιο έκανε με την πώληση μπισκότων για την λιγούρα, θυμίζοντας έντονα την Ellen Degeneres και τις πίτσες.

Τα χειρότερα – Οι διαφημίσεις και η βαρετή, μεγάλη τελετή

Το κακό με τις πολλές διαφημίσεις έγινε και φέτος και είτε παρατράβηξε, είτε εγώ ήμουν πιο νυσταγμένος από ότι άλλες χρονιές. Όταν ολόκληρη η τελετή μπορεί να συμπιεστεί σε αυτό το βίντεο της guardian των τριών λεπτών, φαντάζεστε όλοι όσοι δεν μείναμε μαζί μας στο LIVE, πόσο βαρετό είναι το να κάθεσαι για σχεδόν πέντε ώρες μέσα στο ξημέρωμα και να βλέπεις αδιάφορα πράγματα…

Τα καλύτερα – Ο νικητής Spotlight

Με μόνο δύο βραβεία, το πρώτο της βραδιάς και το τελευταίο, το Spotlight κατάφερε να γίνει η ταινία που κερδίζει το Oscar καλύτερης ταινίας με μόλις άλλο ένα βραβείο, αυτό του σεναρίου. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που έλεγαν, ότι αν τo Spotlight δεν κερδίσει κάτι άλλο πέρα από το σενάριο, πχ το Μοντάζ, τότε το Oscar Καλύτερης ταινίας θα πάει στο The Revenant, που θα κέρδισε σίγουρα άλλα 2-3 Oscars. Τελικά η ακαδημία πρωτοτύπησε και βράβευσε την μάλλον κατά γενική ομολογία καλύτερη ταινία από τις 8 που ήταν υποψήφιες

Τα καλύτερα – Η Lady Gaga και τα θύματα σεξουαλικών επιθέσεων

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden σε μια ασυνήθιστη κίνηση βρέθηκε στο Dolby Theater και παρουσίασε την Lady Gaga, αναφερόμενος σε όλους τους ανθρώπους που πέρασαν και επιβίωσαν μια σεξουαλική επίθεση. Το κεντρικό μήνυμα, του “Δεν έφταιγα εγώ” και το “Επέζησα” που ήταν γραμμένο στα χέρια των παιδιών που πέρασαν κάτι παρόμοιο, ήταν από τα καλά της βραδιάς και έδενε μάλιστα άριστα με την τελική βράβευση του Spotlight σαν καλύτερη ταινία. Γενικά είχαμε μια πολιτική τελετή, όμως μόνο για θέματα που αφορούν τις ΗΠΑ, καθώς για παράδειγμα το προσφυγικό και η τραγικές στιγμές που ζει ο πλανήτης, δεν απασχόλησαν κανέναν.

Τα χειρότερα: Ο Inarritu…

O Inarritu δεν είναι η συμπάθειά μου, ας πούμε. Συνεπώς  η βράβευσή του σαν καλύτερο σκηνοθέτη, με τον Μεξικανό να παίρνει το βραβείο για δεύτερη συνεχή φορά, όσο δίκαιη και αν είναι, μου ακούγεται σαν αστείο, όταν η ακαδημία έκανε τόσα χρόνια να βραβεύσει τον Scorsese… O λόγος του Ιnarittu είχε κάτι το καλό, καθώς έθιξε τον θέμα του ρατσισμού και του χρώματος του δέρματος που δεν πρέπει να παίζει κανένα ρόλο, αλλά σαν παρουσία παραμένει για μένα από τους πιο αντιπαθητικούς σκηνοθέτες αυτή τη στιγμή. Δείτε και το παραπάνω στιγμιότυπο, όπου αυτός και άλλοι διάφοροι, αρνούνται να χειροκροτήσουν μια νίκη του Mad Max: Fury Road, κοιτώντας υποτιμητικά για την εμφάνισή της την νικήτρια.

Τα χειρότερα: Η απαξίωση του Star Wars και οι άτεχνοι ψηφοφόροι στις τεχνικές κατηγορίες

12801477_10154067321658578_531178259733912938_n

Τα τεχνικά Oscar, μέχρι και τις υποψηφιότητές τους, τα επιμελείται ειδική επιτροπή της Ακαδημίας, όταν όμως όταν όλα τα μέλη πάνε να ψηφίσουν για πράγματα που δεν κατανοούν, τότε η πιο τεχνικά άρτια ταινία της βραδιάς, το Star Wars: The Force Awakens, μένει χωρίς βραβείο… Για μένα το Star Wars θα έπρεπε να πάρει σίγουρα το Oscars των ειδικών εφέ, το οποίο κατέληξε στο Ex Machina, αλλά ίσως να άξιζε και το Oscar επεξεργασίας ήχου που κατέληξε στο Mad Max: Fury Road. Γενικά η ακαδημία φέρθηκε όπως συνήθως, δηλαδή με μια ανούσια πολιτική που καμία σχέση δεν έχει με κινηματογράφο. Το Mad Max: Fury Road κέρδισε έξι Oscars, όλα τα τεχνικά πρακτικά, για να μην παραπονιέται ο κόσμος, και αγνοήθηκε σε όλες τις άλλες κατηγορίες. Ο Miller για μένα άξιζε πολύ περισσότερο από τον Inarritu το βραβείο σκηνοθεσίας, ενώ αν η ακαδημία ήθελε να είναι αιχμηρή, στην καλύτερη ταινία θα επέλεγε μία από τις δύο ταινίες που έκοψαν τα πολλά εισιτήρια, που αυτές ήταν το  Mad Max: Fury Road και το The Revenant, όμως και πάλι σε όλα η ακαδημία φάνηκε άτολμη. Επιστρέφοντας στις τεχνικές κατηγορίες, αυτά γίνονται όταν άσχετα άτομα ψηφίζουν για πράγματα που ούτε καν κατανοούν. Έτσι το μόνο που έμεινε από το Star Wars, ήταν η παρουσία των androids του στην σκηνή του Dolby Theater.

Τα χειρότερα: Ο B Αντρικός Ρόλος

31AB822B00000578-3453525-Taking_a_hit_Sylvester_Stallone_was_left_heartbroken_as_he_lost_-m-136_1456717460406

Από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της βραδιάς η βράβευση του Mark Rylance για το Bridge of Spies. Ο καημένος ο Stallone δεν έκρυψε την στεναχώρια του, ενώ στην κατηγορία βρίσκονταν και οι Tom Hardy, The Revenant και Mark Ruffalo, Spotlight, που έχω την αίσθηση ότι άξιζαν παραπάνω το Oscar.

Τα έτσι κι έτσι – Ο Sam Smith που δεν είναι ο πρώτος ανοιχτά gay με Oscars

Sam Smith performs his nominated song, "Writings on the Wall," at the Oscars on Sunday, Feb. 28, 2016, at the Dolby Theatre in Los Angeles. (Photo by Chris Pizzello/Invision/AP)

Πήρε το Oscar για ένα τραγούδι που πολλοί αγάπησαν, ακόμα περισσότεροι όμως μίσησαν, ο λόγος για το τραγούδι του Spectre. Τελικά αυτοσυστήθηκε σαν ο πρώτος gay που κερδίζει Oscar, κάτι που δεν ισχύει, αλλά ήταν σημαντικό που έφερε και τα LGBT rights στην τελετή. Σε μια τελετή όμως που δύο από τα πέντε τραγούδια δεν παίχτηκαν, και καλά για λόγους χρόνου, με την transgender Anohni (“Manta Ray”) να μποϊκοτάρει την τελετή, επειδή της είπαν ότι δεν θα τραγουδήσει…

Άντε και του χρόνου…

Διαβάστε περισσότερα για: