Έφυγε από την ζωή ο Αντρέι Ζουλάφσκι - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Έφυγε από την ζωή ο Αντρέι Ζουλάφσκι

Ειδήσεις | 18-2-2016 |

Ο κινηματογράφος φαίνεται πως φέτος θρηνεί μεγάλους δημιουργούς, καθώς μετρά ακόμα μία σημαντική απώλεια.

Ο πολωνός σκηνοθέτης Αντρέι Ζουλάφσκι έφυγε από τη ζωή χθες (σ.σ. 17/2) σε ηλικία 75 ετών, αφού έχασε τη μάχη με τον καρκίνο. Θεωρείται ένας από σημαντικότερους Πολωνούς σκηνοθέτες, με τις ταινίες τους να λογοκρίνονται ακόμα και από την γενέτειρά του.

Σημαντικές ταινίες του, που θεωρούνται αριστουργήματα του κινηματογράφου, είναι τα “Το τρίτο μέρος της Νύχτας”, η οποία ήταν και το κινηματογραφικό του ντεμπούτο, και το “Σημασία έχει ν’ αγαπάς”.

Γεννήθηκε στην Πολωνία το 1940, για να φύγει το 1945 για το Παρίσι όπου θα σπουδάσει στη Σορβόνη. Όταν ολοκληρώσει τις σπουδές του, θα εργαστεί ως βοηθός σκηνοθέτη, στο πλευρό του Αντρέι Βάιντα, για να περάσει μετά και ο ίδιος στην καρέκλα του σκηνοθέτη. Η πρώτη του ταινία, “Το τρίτο μέρος της Νύχτας”, κατάφερε να μείνει στην ιστορία σαν μία από τις σημαντικότερες ταινίες της Ευρώπης, καθώς βασίζεται στα πειράματα που υπέστη ο πατέρας του από τους Γερμανούς, κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.  πριν αρχίσει να γυρίζει τις δικές του ταινίες.

Η επόμενη ταινία του δημιουργού, “Ο Διάβολος”, η οποία βγήκε το 1972, απαγορεύθηκε στην Πολωνία, για περισσότερο από 15 χρόνια, καθώς απεικόνιζε την χώρα να έχει παραδοθεί στην διαφθορά. Αλλά δεν ήταν και η μόνη δημιουργία του σκηνοθέτη που απαγορεύθηκε. Το 1981, η ταινία του “Μία Γυναίκα Δαιμονισμένη”, με πρωταγωνίστρια την Ιζαμπέλ Ατζανί, δεν προβλήθηκε σε πολλές χώρες λόγω σκληρού περιεχομένου.

Μία ακόμα λαμπρή στιγμή της καριέρας του ήταν το “Σημασία έχει ν’ αγαπάς”, το 1975, με ερωτική ιστορία με τους Ζορζ Ντελρί και Ρόμι Σνάιντερ.

Δυστυχώς το επερχόμενο “In Memorial” των Oscar, γίνεται μεγαλύτερο…