Τοπ-10: Οι 10 καλύτερες ταινίες με θέμα τη δημοσιογραφία - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Τοπ-10: Οι 10 καλύτερες ταινίες με θέμα τη δημοσιογραφία

Top-10 | 13-1-2016 |

Η δημοσιογραφία αποτελεί  ένα προσφιλές θέμα για τον κινηματογράφο. Ο αριθμός των ταινιών στον οποίο εμφανίζεται η εικόνα του δημοσιογράφου είναι  τεράστιος, ξεπερνώντας τις 1000. Πολλές είναι όμως και οι ταινίες στις οποίες πρωταγωνιστές της ιστορίας είναι δημοσιογράφοι. Οι απεικονίσεις φυσικά ποικίλουν. Άλλοτε είναι αρωγοί της ιστορίας, πλήρως αφοσιωμένοι και έντιμοι, άλλοτε διεφθαρμένοι και φιλάργυροι.

Σημαντικό επίσης χαρακτηριστικό αποτελεί και το μέσο επικοινωνίας στο οποίο δρα ο δημοσιογράφος. Πρώτα οι εφημερίδες και το ραδιόφωνο. Έπειτα η έλευση της τηλεόρασης και η υπόσχεση για εκδημοκρατισμό των μέσων. Τέλος, το διαδίκτυο και η εντατικοποίηση του εκδημοκρατισμού και της τάσης της συν-δημιουργίας και της ιδέας ότι ο αποδέκτης των ειδήσεων  μπορεί να είναι και ο παραγωγός τους.  Όλα αυτά επηρεάζουν τον τρόπο που απεικονίζεται η δημοσιογραφία και η  μορφή του δημοσιογράφου στην μεγάλη οθόνη.

Φέτος ένας από τους κύριους υποψηφίους των μεγάλων βραβείων, το Spotlight, έχει θέμα μια ομάδα δημοσιογράφων που αποκάλυψε το σκάνδαλο παιδεραστίας στην καθολική εκκλησία. Με αφορμή αυτό λοιπόν, ας δούμε 10 από τις καλύτερες ταινίες που έχουν ως θέμα τους την δημοσιογραφία.

  1. His Girl Friday (1940)

his-girl-friday

Ο Cary Grant είναι ο αρχισυντάκτης της The Morning Post και η Rosalind Russell  η πρώην γυναίκα του και το «αστέρι» της εφημερίδας, η οποία θέλει να εγκαταλείψει το επάγγελμα ώστε να παντρευτεί το νέο της σύντροφο και να αφοσιωθεί στην οικογένεια. Ο Grant όμως δεν θέλει να την αφήσει να φύγει και γιατί την αγαπάει αλλά και γιατί είναι η καλύτερη συντάκτρια. Γρήγοροι και αστείοι διάλογοι και μια εκπληκτική συζήτηση για το αν πρέπει να αλλάξουν την ώρα του θανάτου ενός θύματος ώστε η είδηση να μπει στην απογευματινή κυκλοφορία. Η ζωή του δημοσιογράφου είναι συναρπαστική και άκρως εθιστική και η Hildy (Russell) ανακαλύπτει πως δε θέλει να την αφήσει πίσω.

  1. Citizen Cane (1941)


Έχει χαρακτηριστεί πολλάκις ως η καλύτερη ταινία όλων των εποχών, αν και την περίοδο που κυκλοφόρησε ελάχιστα αναγνωρίστηκε. Ο θάνατος ενός μεγιστάνα των μίντια οδηγεί έναν φιλόδοξο νεαρό ρεπόρτερ να ανακαλύψει τα πάντα σχετικά με τον εκλιπόντα, παίρνοντας συνεντεύξεις από την οικογένεια και τους φίλους του. Μια ταινία αναφορά για τις κινηματογραφικές της τεχνικές αλλά και για την απεικόνιση της δημοσιογραφίας και της περσόνας του δημοσιογράφου. …Rosebud…

  1. Ace In The Hole (1951)

ace-in-the-hole

Ο Kirk Douglas, σκηνοθετημένος από τον σταρ της δεκαετίας του 1950 Billy Wilder, υποδύεται ένα ντροπιασμένο ρεπόρτερ που για να ανέβει ξανά στην κορυφή δεν διστάζει μπροστά σε τίποτα. Εφαλτήριο για την άνοδο στην κορυφή αποτελεί μια είδηση για έναν παγιδευμένο άντρα σε μια σπηλιά. Εκμεταλλεύεται την έρευνα στο έπακρο, παραποιώντας τα στοιχεία ώστε να καθυστερήσει και να μπορέσει να έχει ένα δυνατό άρθρο. Ο ρόλος των μίντια ως μοχλός χειραγώγησης και παραποίησης προς το ίδιον συμφέρον.

        4.       All the President’s Men (1976)

all-the-presidents-men

Ο Robert Redford και ο Dustin Hoffman υποδύονται του δημοσιογράφους Bob Woodward και Carl Bernstein της Washington Post οι έρευνες των οποίων οδήγησαν στο σκάνδαλο Watergate και στην μετέπειτα παραίτηση του προέδρου των Η.Π.Α Richard Nixon τον Αύγουστο του 1974. Ο δημοσιογράφος-ερευνητής και η γραφομηχανή του.

  1. Network (1976)

network

Όταν ένας παρουσιαστής ειδήσεων στην τηλεόραση απολύεται καθώς είναι πλέον «μεγάλος» για το γυαλί, αυτός απειλεί ότι θα αυτοκτονήσει στον αέρα. Μια ενδιαφέρουσα ταινία για τον κόσμο της τηλεόρασης και με τις ιδέες της να παραμένουν επίκαιρες, όπως η εκμετάλλευση και η εξαπάτηση  ανθρώπων ώστε να δημοσιοποιηθούν οι ιστορίες τους.

  1. The China Syndrome (1979)

the-china-sydrome

Η Jane Fonda υποδύεται την  Kimberley Wells, μια τηλεοπτική ρεπόρτερ η οποία σύμφωνα με τους συναδέλφους της «πληρώνεται για να χαμογελάει και όχι για να σκέφτεται». Μαζί με τον Michael Douglas, ο οποίος παίζει τον cameraman που συμμερίζεται τις απόψεις για τις γυναίκες δημοσιογράφους, ερευνούν έναν πυρηνικό σταθμό στην Καλιφόρνια και ανακαλύπτουν ανησυχητικά στοιχεία. Η δημοσιογράφος σε ένα ανδροκρατούμενο επαγγελματικό περιβάλλον.

  1. The Absence of Malice (1981)

the-absence-of-malice

Τα μίντια μπορούν να λένε ότι θέλουν για όποιον θέλουν εφόσον ισχυρίζονται ότι δεν γνωρίζουν ότι  η ιστορία τους είναι ψευδής, δεν κάνουν τίποτα παράνομο και επομένως δεν μπορούν να διωχθούν από το νόμο. Ο Paul Newman είναι ο γιος ενός μέλους της μαφίας. Όταν η αστυνομία πληροφορείται τον θάνατο ενός μαφιόζου αρχίζει να τον ερευνά για τυχόν συμμετοχή. Η Sally Field είναι μια φιλόδοξη δημοσιογράφος στην οποία ανατίθεται η κάλυψη των γεγονότων αρχίζει να οδηγείται σε λανθασμένα συμπεράσματα και να δυσφημεί χωρίς επαρκή στοιχεία, αναστατώνοντας της ζωή του Paul Newman.

  1. Almost Famous (2000)

almost-famous

Η ταινία του Cameron Crowe (βασισμένη σε προσωπικές του εμπειρίες) ακολουθεί ένα νεαρό αγόρι τη δεκαετία του 1970 καθώς περιοδεύει μαζί με την αγαπημένη του μπάντα τους Stillwater, με σκοπό να γράψει ένα άρθρο για το περιοδικό Rolling Stone.

  1. Good Night and Good Luck (2005)

goodnight-and-good-luck

Βρισκόμαστε στην Αμερική της δεκαετίας του 1950  την περίοδο της επιβολής του μακαρθισμού. Ένας εκφωνητής ραδιοφώνου ο Edward R. Murrow δυσκολεύεται με τη λογοκρισία και την αντι-κομμουνιστική ρητορική. Η ευθύνη των μέσων και η δύναμη του λόγου και των λέξεων έρχονται στο προσκήνιο με τον Murrow να δηλώνει στο τέλος ότι ο σκοπός της δημοσιογραφίας είναι η εκπαίδευση και η ενημέρωση και όχι ο φόβος και τα σκάνδαλα.

  1. Nightcrawler (2014)

nightcrawler review

Στο λαμπερό Los Angeles, δεν είναι όλα όπως φαίνονται. Ο Jake Gyllenhaal υποδύεται ένα παρατημένο από την μοίρα τύπο, στο κοινωνικό περιθώριο, που ένα βράδυ κατά τύχη γίνεται μάρτυρας ενός βίαιου αυτοκινητιστικού, το οποίο αποφασίζει να το τραβήξει βίντεο και ύστερα να το πουλήσει σε μια εκπομπή της πρωινή ζώνης της αμερικάνικης τηλεόρασης. Συνειδητοποιώντας ότι με αυτό τον τρόπο μπορεί να βγάζει χρήματα, αρχίζει να τραβάει τα πιο ειδεχθή περιστατικά που συμβαίνουν στην πόλη των αγγέλων μόλις πέσει η νύχτα. Η κατρακύλα της αμερικάνικης ενημερωτικής τηλεόρασης η οποία στο βωμό της τηλεθέασης και του εντυπωσιασμού δε διστάζει πουθενά, αφήνει πίσω κάθε ηθικό φραγμό και δεοντολογία και μόλις η μια είδηση ξεφουσκώσει  μεταπηδά με χαρακτηριστική ευκολία στην επόμενη, αφήνοντας την στην παντοτινή λήθη. Ο καθένας μπορεί να ονομάσει τον εαυτό του ρεπόρτερ και να δράσει ανεξέλεγκτα στο όνομα της «ενημέρωσης». Εντυπωσιακή ερμηνεία από τον  Jake Gyllenhaal που παίζει έναν αηδιαστικό τύπο χωρίς ίχνος συμπάθειας.

Διαβάστε περισσότερα για: , ,