Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου και Δημιουργίας Ταινίας Μικρού Μήκους - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου και Δημιουργίας Ταινίας Μικρού Μήκους

Ειδήσεις | 22-1-2016 |

Το Σχολείο του Σινεμά παρουσιάζει το Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου 2016, το οποίο έχει διάρκεια 24 συναντήσεις και θα πραγματοποιείται 2 φορές την εβδομάδα από 3 ώρες (12 εβδομάδες, 72 ώρες διάρκεια).

Οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με τις βασικές αρχές της οπτικοακουστικής αφήγησης και τον τρόπο που φτιάχνεται μια ιστορία με εικόνες και ήχους. Θα μάθουν να μετατρέπουν μια ιδέα σε ένα ολοκληρωμένο σενάριο και θα ανακαλύψουν τον τρόπο να το ντεκουπάρουν και προσεγγίζουν σκηνοθετικά. Ένα σενάριο για ταινία μικρού μήκους έως 5 λεπτά θα γυριστεί από τους συμμετέχοντες.

Στόχος του θεωρητικού αλλά κυρίως πρακτικού κινηματογραφικού σεμιναρίου είναι να προσφέρει στους συμμετέχοντες τις απαραίτητες γνώσεις σχετικά με την ιστορία και τη θεωρία του κινηματογράφου, το σενάριο, την κινηματογραφική υποκριτική και φωτογραφία, την ηχοληψία, την σκηνογραφία και το μοντάζ.

Αυτό θα γίνει με προβολή και ανάλυση ταινιών μικρού μήκους και αποσπασμάτων από αντιπροσωπευτικές ταινίες μεγάλου μήκους, ασκήσεις σεναρίου και κινηματογραφικής υποκριτικής, θεατρικές πρόβες χωρίς κάμερα, πρόβες με κάμερα και γυρίσματα σκηνών επιλεγμένων από το συντονιστή του σεμιναρίου ή δημιουργημένων από τους συμμετέχοντες. Κάθε συμμετέχων θα σκηνοθετήσει μια σκηνή έχοντας ως ηθοποιούς και συνεργείο τους υπόλοιπους συμμετέχοντες.

Οι συμμετέχοντες θα διδαχτούν τον τρόπο άρθρωσης της κινηματογραφικής γλώσσας, θα μάθουν να χειρίζονται και συνδυάζουν τα εκφραστικά μέσα του κινηματογράφου. Θα αναλυθεί η μορφή και το ύφος των ταινιών των οποίων θα προβληθούν αποσπάσματα και θα δοθούν τα κατάλληλα εργαλεία στους συμμετέχοντες να καταλάβουν πως χτίζεται αυτό που αποκαλούμε σκηνοθετικό ύφος ή στυλ.

Οι συμμετέχοντες θα λάβουν αναλυτικές ηλεκτρονικές σημειώσεις, ενώ θα έχουν πρόσβαση στην δανειστική Βιβλιοθήκη και Ταινιοθήκη του Σχολείου του Σινεμά.

Δεν απαιτούνται προηγούμενες γνώσεις ή σχετικός εξοπλισμός.

Συντονιστής Σεμιναρίου: Γιάννης Καραμπίτσος (σκηνοθέτης, μοντέρ, κριτικός κινηματογράφου). Επιφανείς καλεσμένοι του κινηματογραφικού χώρου διάφορων ειδικοτήτων θα συνδράμουν με σύντομες, συνεκτικές και κατατοπιστικές εισηγήσεις και παρεμβάσεις.

Τοποθεσία: Σχολείο του Σινεμά, Τσαμαδού 26-28, Εξάρχεια

Έναρξη: Αρχές Φεβρουαρίου 2016 (πρώτο δεκαήμερο)

Πρώτη ανοιχτή παρουσίαση: Κυριακή 24.1.2016 στις 19.00

Κόστος σεμιναρίου: 260€ | Έκπτωση για φοιτητές, για άνεργους , για σπουδαστές προηγούμενων ετών, για ζευγάρια, για συγγενείς, για μέλη πολιτιστικών ερασιτεχνικών ομάδων, για σπουδαστές δραματικών ή κινηματογραφικών σχολών, για εκπαιδευτικούς.

Στους συμμετέχοντες χορηγείται βεβαίωση του Σχολείου του Σινεμά.

Πληροφορίες–Εγγραφές: Τηλ.: 2130159816 κιν: 6996112050,
e-mail
:schoolofcinemagr@gmail.com