Ο Ken Loach μιλά για την νέα του ταινία, την εργασιακή αδικία και την πείνα στην Αγγλία - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Ο Ken Loach μιλά για την νέα του ταινία, την εργασιακή αδικία και την πείνα στην Αγγλία

Απόψεις | 27-1-2016 |

Είναι θέσφατο πλέον για όλο και περισσότερους από εμάς ότι διαβιούμε στην Ελλάδα της βαθιάς οικονομικο-κοινωνικής κρίσης καθώς και σε μια “διαστρεβλωμένη” Ευρώπη, που απομακρύνεται όλο και περισσότερο από το ανθρωπιστικό ιδεώδες που παραδοσιακά πρέσβευε, κυριευμένη από κοινωνικές ανισότητες, φτώχεια και ανεξέλεγκτους μεταναστευτικούς ρυθμούς.

Με αφορμή την παραπάνω πραγματικότητα, λοιπόν, όλο και περισσότεροι άνθρωποι των γραμμάτων και τεχνών παραθέτουν την άποψή τους κυρίως για την ανθρωπιστική κρίση που έρχεται ως απόρροια των μέτρων οικονομικής και δημοσιονομικής λιτότητας που εφαρμόζονται στο πλαίσιο της καινούργιας ευρωπαϊκής πολιτικής που εισάγει η πρωτοπόρος Γερμανία. Στο παραπάνω πλαίσιο τοποθετήθηκε ο ευρέως γνωστός, Άγγλος, βετεράνος σκηνοθέτης, Ken Loach, ο οποίος με αφορμή την καινούργια του ταινία σχολίασε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Guardian, την κυβερνητική πολιτική πάνω σε κοινωνικά, ανθρωπιστικά και εργασιακά ζητήματα. O Loach, 79 ετών σήμερα, είναι γνωστός για την κοινωνική ευαισθησία που διέπει την δουλειά του ιδιαίτερα μετά από το δημοφιλές τηλεοπτικό έργο του, Cathy Come Home του 1966 που αρχικά μεταδόθηκε από το BBC1 και περιγράφει την ιστορία ενός ζευγαριού που χάνει το σπίτι του και μένει άστεγο αφού πρώτα έρχεται αντιμέτωπο με την ανεργία.

Με αφορμή την κινηματογράφηση της καινούργιας του ταινίας με τίτλο “I, Daniel Blake”, μια ταινία που είναι πολύ πιθανό να αποτελέσει το κύκνειο άσμα του σκηνοθέτη, ο ίδιος δήλωσε την βαθιά του ανησυχία για την κυβερνητική πολιτική της χώρας του όσο αναφορά τα επιδόματα ανεργίας και το καθεστώς κυρώσεων που αντιμετωπίζουν οι δικαιούχοι σε περίπτωση ανυπακοής τους σε συγκεκριμένους όρους και κανόνες των οποίων η εγκυρότητα είναι, σύμφωνα με πολλούς, υπό αμφισβήτηση. Η θεματολογία της εν λόγω ταινίας του Loach εμπίπτει στους ως άνω προβληματισμούς του εφόσον είναι βασισμένη στην έρευνα του συγγραφέα Paul Laverty αναφορικά με τα κέντρα εργασίας, τις περικοπές επιδομάτων και τις τράπεζες τροφίμων ενώ συγκεκριμένα περιγράφει την ζωή του Daniel Blake ο οποίος μετά από χρόνια εργασίας ωθείται σε αναγκαστική έξοδο και αίτηση επιδομάτων.

Με αφορμή λοιπόν όλα τα παραπάνω ο ίδιος ο σκηνοθέτης δήλωσε στον Guardian πως η κοινωνική πραγματικότητα για τους εργαζόμενους σήμερα είναι χειρότερη από την εποχή που γύρισε το Cathy Come Home(1966!) ενώ πρόσθεσε , “Το σύστημα σήμερα παράγει μια συνεχή σκληρότητα. Καταρρακώνει εκείνους που είναι λιγότερο ικανοί να το αντέξουν. Η γραφειοκρατική ανεπάρκεια είναι εκδικητική και η πείνα χρησιμοποιείται ως όπλο. Οι άνθρωποι εξαναγκάζονται να αναζητούν δουλειά που δεν υπάρχει την στιγμή που οι εργαζόμενοι δεν έχουν πλέον τον έλεγχο της ζωής τους. Όλα αυτά οδηγούν στο διαχωρισμό των ανθρώπων σε εργαζόμενους και μή. Πρέπει να υπάρξει δημόσια οργή για όλο αυτό”

Δείτε τι γραψαμε για το Daniel Blake του Ken Loach

Το “I, Daniel Blake” αναμένεται να βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες μέσα στο 2016 ενώ αναφορικά με τα γυρίσματα ο Ken Loach ανέφερε το σοκ που του προκάλεσε ο υπέρογκος αριθμός των πεινασμένων ανθρώπων που αντιμετώπισε με τα μάτια του σε μια τράπεζα τροφίμων ενώ κάλεσε τον αρχηγό του Εργατικού Κόμματος, Jeremy Corbyn, να τοποθετηθεί πάνω στο θέμα τονίζοντας “Η ιδέα ότι κάποιος μέσα από το σύστημα μπορεί να αποφασίζει εάν μπορείς να φας ή όχι είναι αποκρουστική. Ποια είναι η θέση των Εργατικών πάνω σε αυτό; Οι άνθρωποι νιώθουν καταπιεσμένοι, συντετριμμένοι και ανίσχυροι. Ποιος είναι ο ρόλος του Εργατικού Κόμματος εάν όχι να δώσει φωνή στους ανθρώπους σε τέτοιες καταστάσεις;”
Την ίδια στιγμή που πυκνώνουν όλο και περισσότερο οι φωνές που μιλούν για ένα υπερβολικά τιμωρητικό και γραφειοκρατικό σύστημα που οδηγεί μέσω παράλογων κυρώσεων ορισμένους δικαιούχους επιδομάτων βαθύτερα μέσα στην φτώχεια, ένας δικαστής ερευνών υποστήριξε πως η αυτοκτονία του ανάπηρου Michael O’Sullivan το 2013 υποκινήθηκε από το έντονο άγχος που του προκάλεσε η αμφιλεγόμενη από πολλούς διαδικασία εκτίμησης εργασιακής ικανότητας.

Σε πλήρη συσχετισμό με την εργασιακή πραγματικότητα, το cast της καινούργιας ταινίας του Loach αποτελείται από ένα μείγμα πρώην υπαλλήλων από ένα κέντρο εργασίας στην βόρειο-ανατολική Αγγλία, ανθρώπων που έχουν υποστεί κυρώσεις επιδομάτων, επαγγελματιών και ερασιτεχνών ηθοποιών. Μάλιστα μια από τις ηθοποιούς που εμφανίζονται στην ταινία και πρώην υπάλληλος κέντρου εργασίας περιέγραψε την εργασιακή εμπειρία της ως αρκετά τραυματική, σε σημείο που την οδήγησε στην αρρώστια και τελικά στην παραίτηση. Η ίδια γυναίκα επιβεβαιώνει επίσης την αδυναμία των υπαλλήλων στα εν λόγω κέντρα να βοηθήσουν ουσιαστικά τους ανθρώπους που καταφεύγουν εκεί να αλλάξουν την ζωή τους καθώς και την εμπειρία της από ανθρώπους που υπέστησαν αδίκως περικοπές επιδομάτων ενώ στην πραγματικότητα λόγω προβλημάτων υγείας δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Επίσης η υπάλληλος αναφέρθηκε στον ταπεινωτικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι άνθρωποι με διανοητικά προβλήματα από το παρών καθεστώς καθώς επίσης και τις μηδαμινές πιθανότητες που έχουν για ανεύρεση εργασίας. Τέλος ανέφερε την πίεση που δέχονταν οι υπάλληλοι του κέντρου από την διοίκηση με σκοπό να διατηρούν αυξημένα ποσοστά κυρώσεων στους μη νομοτηρητές δικαιούχους.
Εκτός από τον Loach, πάνω στην θεματολογία της ταινίας τοποθετήθηκε ο σεναριογράφος της ταινίας, Paul Laverty ο οποίος δήλωσε “Μια διοικητική απόφαση μπορεί να καταδικάσει έναν άνθρωπο και την οικογένεια του στην πείνα. Οι άνθρωποι αναγκάζονται να επιλέξουν ανάμεσα στην θέρμανση και την πείνα. Αυτό προκαλεί μακροπρόθεσμη ζημιά ορίζοντας τους ανθρώπους σαν μη-πολίτες. Οι κυρώσεις δεν βοηθούν τον κόσμο να βρεί δουλειά, απλά μεγαλώνουν το χάος στη ζωή τους”

Η Rebecca O’Brien, μια από τις παραγωγούς της ταινίας, τόνισε “Η κατάσταση φαίνεται εξαιρετικά επείγουσα. Το κράτος δεν στέκεται δίπλα στους ανθρώπους με τον τρόπο που το έκανε παλιά”
Με την σειρά του ο πρωταγωνιστής της ταινίας Dave Johns, standup κωμικός, αφού ανέφερε οτι απόλαυσε κάθε στιγμή των γυρισμάτων παραδέχτηκε ότι σοκαρίστηκε φοβερά από την θεματολογία της ταινίας, μη γνωρίζοντας την τόσο δύσκολη κατάσταση στον τομέα των εργασιακών.
Μετά από όλες τις παραπάνω απόψεις μένει να δούμε την πολυαναμενόμενη ταινία για να γνωρίσουμε καλύτερα την άγνωστη εργασιακή εκμετάλλευση στην κρατερά Μεγάλη Βρετανία που φαίνεται να έχει αρκετά κοινά στοιχεία με το εργασιακό χάος που αντιμετωπίζει, σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό, τα τελευταία χρόνια η χώρα μας…