Η 66η Berlinale στην υπηρεσία των προσφύγων - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Η 66η Berlinale στην υπηρεσία των προσφύγων

Ειδήσεις | 26-1-2016 |

Όταν το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου ξεκίνησε τις εργασίες του πριν από 66 χρόνια, υπήρχαν εκατομμύρια Γερμανοί πρόσφυγες και γενικότερα άνθρωποι που έχασαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους. Από τότε μέχρι και σήμερα το φεστιβάλ αναλαμβάνει δράσεις, όχι μόνο σε ό,τι αφορά το κινηματογραφικό του πρόγραμμα, αλλά και σε ό,τι αφορά την κοινωνία.

Την προηγούμενη χρονιά 79,034 άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στο Βερολίνο. Οι άνθρωποι αυτοί κατάγονται από Συρία, Αφγανιστάν, Ιράν, Ερυθραία, και άλλα περιοχές σε κρίση, από όλον τον κόσμο. Σαν ένα δημόσιο φεστιβάλ, και σαν ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα της Ευρώπης, η Berlinale έχει την ευθύνη να κάνει το χρέος της απέναντι στην κουλτούρα της χώρας.

Εδώ και πολλά χρόνια η Berlinale δείχνει το κοινωνικό της πρόσωπό με πολλούς τρόπους, όπως την έκπτωση έως 50% στα εισιτήριά της, αλλά και δωρεάν εισιτήρια σε ανθρώπους χαμηλού εισοδήματος. Φέτος σε αυτές τις ενέργειες προστίθενται και διάφορα project για να βοηθηθούν οι πρόσφυγες.

Οι διοργανωτές προτρέπουν το κοινό να κάνει δωρεές στη μη κερδοσκοπική οργάνωση “Behandlungszentrum für Folteropfer e.V.”, η οποία υποστηρίζει ανθρώπους που έχουν υποστεί βασανιστήρια, πόλεμο, εκδιώξεις και έχουν αναγκαστεί στο να φύγουν από την χώρα τους. Τα χρήματα που θα συλλεχθούν από τα κουτιά δωρεών που θα βρίσκονται σε πολλά σημεία των εγκαταστάσεων του φεστιβάλ, θα δοθούν προκειμένου να ενταχθούν οι πρόσφυγες στην κοινωνία της χώρας, καθώς και για διερμηνείς, οι οποίοι θα βοηθούν σε θεραπευτικές συνεδρίες και συμβουλές από νομικούς.

Επίσης, ακόμα μία ενδιαφέρουσα ενέργεια είναι εκείνη του “sponsored cinema visit”, κατά την οποία ο οργανισμός καλεί εθελοντές να συνοδέψουν πρόσφυγες σε κινηματογραφικές προβολές, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων πάνω σε θέματα κουλτούρας. Επίσης, στα “Welcome Classes” του φεστιβάλ, θα ενταχθούν νέοι και παιδιά που θέλουν να συμμετέχουν σε συζητήσεις σχετικές με τον κινηματογράφο.

Σε μία ακόμα ενδιαφέρουσα ενέργεια, το Culinary Cinema, ο κορυφαίος σεφ Roberto Petza θα μοιράζει μεσογειακά πιάτα δωρεάν στο κοινό.

Διαβάστε περισσότερα για: