Γιατί στο παλιό αμερικανικό σινεμά η προφορά των ηθοποιών είναι διαφορετική; - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Γιατί στο παλιό αμερικανικό σινεμά η προφορά των ηθοποιών είναι διαφορετική;

Inside Cinema | 20-1-2016 |

Οι θαυμαστές του παλιού καλού κινηματογράφου της Αμερικής, θα έχετε σίγουρα αναρωτηθεί, γιατί όλοι οι ηθοποιοί είχαν αυτή την τόσο ιδιαίτερη και παράξενη προφορά στις ταινίες. Ειδικά αν γυρίσει κανείς τον χρόνο πίσω στην δεκαετία του 1940 για παράδειγμα, θα δει μεγάλες διαφορές σχετικά με την τωρινή απόδοση των ηθοποιών.

Κύριοι εκφραστές της προφοράς, ήταν σίγουρα οι καταξιωμένοι Katharine Hepburn και Cary Grant όπως μπορείτε να δείτε πλούσιο υλικό στην ταινία «The Philadelphia Story».

Ο λόγος γιατί εκείνα τα χρόνια οι ηθοποιοί διδάσκονταν μια ιδιαίτερη προφορά που μάλιστα ονομάζεται, Mid-Atlantic ή αλλιώς Transatlantic.

Ένα βίντεο από το κανάλι «HowStuffWorks» στο Youtube, μας εξηγεί ακριβώς τι συνέβη εκείνο τον καιρό.

Όπως διαπιστώνεται, όχι μόνο οι ηθοποιοί μάθαιναν αυτή την προφορά, αλλά ήταν μια κατάσταση στην οποία όλη η αριστοκρατία της εποχής, διδάσκονταν να μιλούν έτσι.

Το εντυπωσιακό είναι, πως η συγκεκριμένη προφορά, δεν είναι απόρροια μιας ηχητικής έκφρασης που γίνονταν με τον καιρό, με την εξέλιξη, αλλά μια συγκεκριμένη καθοδήγηση, που έφερνε σε κάτι μεταξύ αγγλικής προφοράς και αμερικανικής.

Στα πλούσια ιδιωτικά σχολεία της νέας Αγγλίας, η Mid-Atlantic προφορά ήταν ένα μέσο επικοινωνίας, ως μια παγκόσμια συνθήκη που μόνο μπορούσε να τους δώσει όφελος, όπως οι εκλεκτοί της Βρετανικής κοινωνίας συνήθιζαν να μιλούν – παρομοίως με τους αριστοκράτες και τους βασιλιάδες της εποχής.

Αργότερα, με την εξέλιξη των μορφών του κινηματογράφου, οι ειδικοί αποφάσισαν να επιφέρουν μεγαλύτερη φυσικότητα στους διαλόγους και έτσι να αφήσουν πίσω τους την Mid-Atlantic προφορά.

Για όσους από εσάς όμως, που αγαπήσατε τον παλαιό αμερικανικό κινηματογράφο, είχατε συμπάθεια σε αυτή την προφορά, μπορείτε να ακούσετε μπόλικη, σε ταινίες του σήμερα, όπως το Aviator, ή το Gangster Squad, στα οποία, ακολούθως, οι καταξιωμένες Cate Blanchett και Emma Stone δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό!

Διαβάστε περισσότερα για: , , , ,