Χαμός στο ΕΚΚ μετά τις νέες αλλαγές στα μέλη του ΔΣ - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Χαμός στο ΕΚΚ μετά τις νέες αλλαγές στα μέλη του ΔΣ

Ειδήσεις | 6-1-2016 |

Χτες, το Υπουργείο Πολιτισμού αιφνιδίασε πολλούς ανακοινώνοντας νέα σύνθεση στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρει ότι

“Η απόφαση ελήφθη μετά από έγγραφες καταγγελίες τεσσάρων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, οι οποίες οδήγησαν τελικώς στην παραίτηση τριών από τα επτά μέλη του, καθιστώντας τη λειτουργία του Οργανισμού εξαιρετικά προβληματική. Οι καταγγελίες αφορούσαν σε εμφανείς δυσλειτουργίες που παρουσίασε η διοίκηση κατά το διάστημα τής μέχρι σήμερα θητείας της. … Τόσο οι λόγοι που επικαλούνται τα παραιτηθέντα μέλη, όσο και οι αναφορές που υποβλήθηκαν ενώπιον του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, αφορούν σε μονομερείς ενέργειες του Προέδρου και του Γενικού Διευθυντή του ΕΚΚ, που δεν συνάδουν προς τις αρχές της χρηστής διοίκησης ενός οργανισμού δημοσίου συμφέροντος. Ενδεικτικά αναφέρεται η σύναψη σύμβασης μεταξύ του Προέδρου και του Γενικού Διευθυντή για τον καθορισμό αποδοχών του τελευταίου που υπερβαίνουν τις κατά νόμο προβλεπόμενες αποδοχές. Στην ίδια σύμβαση προβλέπεται η πλήρης αποζημίωση του Γενικού Διευθυντή, για όλη τη χρονική περίοδο της θητείας του, στην περίπτωση που αυτή λήξει πρόωρα για οποιονδήποτε λόγο.

Το νέο ΔΣ που ορίστηκε με τριετή θητεία και με την αρμοδιότητα να οργανώσει την κατά νόμο προβλεπόμενη διαδικασία για τη στελέχωση της θέσης του νέου Γενικού Διευθυντή του Οργανισμού.

  • Πρόεδρος: Ιωάννης Λεοντάρης (επίκουρος καθηγητής του τμήματος Θεατρικών Σπουδών, Σχολής Καλών Τεχνών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου)
  • Αντιπρόεδρος: Κωνσταντίνος Τερζής (κριτικός κινηματογράφου)
  • Μέλη: Τίμων Κουλμάσης (σκηνοθέτης, παραγωγός), Αθανάσιος Σκρουμπέλος (σεναριογράφος, σκηνοθέτης), Δημήτριος Παπαϊωάννου (οικονομολόγος), Ελισάβετ Χρονοπούλου (σκηνοθέτης, μοντέζ), Jan Rofekamp (παραγωγός, ειδικός σε θέματα διεθνούς προώθησης ταινιών).

Όπως ήταν αναμενόμενο οι αντιδράσεις ήταν πολλές και προς τις δύο κατευθύνσεις με πολλούς παραγωγούς να κατακρίνουν την απομάκρυνση του προηγούμενου ΔΣ. Ωστόσο η Εταιρία Ελλήνων Σκηνοθετών έβαλε ανακοίνωση επικροτώντας την απόφαση του Υπουργείου. Συγκεκριμένα το Δελτίο τύπου ήταν:

Τα τελευταία χρόνια το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου είχε βαλτώσει και είχε πέσει σε μια άνευ προηγουμένου ανυποληψία, με τις αλλοπρόσαλλες και αυταρχικές του διοικήσεις. Η θαρραλέα κίνηση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδη Μπαλτά να αλλάξει όλη τη διοίκηση του Ε.Κ.Κ. είναι πέρα για πέρα θετική ενέργεια. Αυτά που καταγγέλλονται και αυτά που κυκλοφορούν είναι τόσο σοβαρά που θα πρέπει να απασχολήσουν όλους μας, όταν μάλιστα αυτά συμβαίνουν σε μια τόσο δύσκολη περίοδο για την χώρα και τον Κινηματογράφο.

Είναι πλέον καθήκον του νέου Δ.Σ. να επαναφέρει το Ε.Κ.Κ. στην δημόσια αποστολή του, στηρίζοντας την ελεύθερη καλλιτεχνική έκφραση με μοναδικό κριτήριο την Τέχνη. Η νέα Διοίκηση οφείλει να φανεί άξια και ικανή να συνεργαστεί με τους δημιουργούς και όλη την κινηματογραφική κοινότητα για να ξανακάνουμε το Ε.Κ.Κ. ουσιαστικό και αναπτυξιακό φορέα της Ελληνικής Κινηματογραφίας, με βασική προϋπόθεση την επιστροφή του Οργανισμού στην πλήρη θεσμικότητα.

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ

Άμεση ήταν και η αντίδραση του μέχρι σήμερα προέδρου του ΕΚΚ Αλέξη Γρίβα:

… Το Υπουργείο σύμφωνα με το χθεσινό Δελτίο Τύπου του προέβη σε αυτή του την απόφαση μετά από «έγγραφες καταγγελίες τεσσάρων μελών του Δ.Σ. του Οργανισμού».

Αιτούμαι από το Υπουργείο έχοντας έννομο συμφέρον, να δημοσιοποιήσει τις έγγραφες καταγγελίες στις οποίες στηρίχτηκε για να λάβει την απόφασή του, δεδομένου ότι εξ’ όσων είμαι σε θέση να γνωρίζω, τουλάχιστον τα δύο από τα τρία μέλη τα οποία αναφέρεται ότι παραιτήθηκαν δεν κατέθεσαν συγκεκριμένες γραπτές καταγγελίες.
Επίσης αιτούμαι τη δημοσιοποίηση των παραιτήσεων των τριών μελών.

Στην ανακοίνωσή του επίσης το Υπουργείο αναφέρεται σε δυσλειτουργίες.
Θα ήθελα να καταστήσω σαφές ότι ουδεμία δυσλειτουργία παρουσιάστηκε στη διαχείριση των θεμάτων του Ε.Κ.Κ.
Αντίθετα τόσο το Δ.Σ. όσο και ο Γενικός Διευθυντής αποκατέστησαν και επιτάχυναν όλες τις σχετικές διαδικασίες, από εγκρίσεις σχεδίων ταινιών (75 μέχρι σήμερα), μέχρι την αναθεώρηση λειτουργικών αναγκών για χρηματοδοτήσεις, την επανακατάρτιση του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας, την απελευθέρωση μεγάλου αριθμού ταινιών που επί χρόνια παρακρατούνταν από ιδιώτη και την επιστροφή τους στους έχοντες τα δικαιώματα, την επιστροφή στους εργαζόμενους αναδρομικών παρακρατηθέντων επί μακρό χρονικό διάστημα κ.λ.π.

Σε ότι αφορά τις επιμέρους επισημάνσεις του Υπουργείου σχετικά με τη σύναψη σύμβασης μεταξύ του Προέδρου και του Γενικού Διευθυντή, όπως και του περιεχομένου της, υπογραμμίζω ότι ως Πρόεδρος υπέγραψα την σύμβαση όπως προβλέπεται, αντιπροσωπεύοντας το Δ.Σ. και κατόπιν σχετικής απόφασής του.
Τόσο το παραπάνω θέμα όπως και τα άλλα που αναφέρονται στο Δελτίο Τύπου του Υπουργείου, (ρήτρα εμπιστευτικότητας, μη τήρηση επικυρωμένων πρακτικών, δυστοκία στη διερεύνηση προηγούμενων διαχειριστικών χρήσεων του Ε.Κ.Κ.), όχι μόνο θεωρώ ότι δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα αλλά επί πλέον έχουν δοθεί γραπτώς επαρκείς και αναλυτικότατες εξηγήσεις στον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού στις 18.11.2015 αμέσως μετά τη συνάντησή μας μαζί του (16.11.15).

Επιπλέον τα έγγραφα αυτά τα οποία δεν μπορούν να αμφισβητηθούν όπως και οι εξηγήσεις που περιέχουν είναι στη διάθεση όποιου ενδιαφέρεται για να ενημερωθεί αναλυτικά και να σχηματίσει πραγματική και αντικειμενική εικόνα σχετικά με όλα τα προαναφερόμενα.

… Επίσης ας σημειωθεί ότι στο Δελτίο Τύπου δεν αναφέρεται ότι το ΥΠ.ΠΟ.Α. μας υποχρέωσε ως Ε.Κ.Κ., να σταματήσουμε τη εν εξελίξει διαδικασία κάλυψης της θέσης του Διευθυντή Διεθνών Οπτικοακουστικών Παραγωγών (Hellenic Film Commission), ενώ είχε από κοινού αποφασιστεί από τον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Νίκο Ξυδάκη, τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό κ. Τέρενς Κουίκ και τον Διευθυντή του Γραφείου του Αναπληρωτή Υπουργού, κ. Παναγιώτη Δούρο, να προχωρήσουμε άμεσα στην προκήρυξη της θέσης.

Τέλος θεωρώ ότι η μέχρι σήμερα πρακτική του ΥΠ.ΠΟ.Α. τόσο σε αυτή την περίπτωση όπως και σε προηγούμενη, δείχνει το μέτρο του τρόπου άσκησης της πολιτικής του. Ειδικότερα φαίνεται να αποδεικνύει ότι με την αρωγή ιδιοτελών κύκλων και προσώπων, δεν ευνοεί πραγματικά την κάθαρση των κακώς εχόντων στο Ε.Κ.Κ., έναν από τους κύριους σκοπούς τους οποίους εκλήθη να υπηρετήσει το μόλις αποπεμφθέν Δ.Σ., το οποίο κρίνω ότι στη 10μηνη θητεία του κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για την εκπλήρωση όλων των στόχων του και κυρίως για την ενθάρρυνση στο πλαίσιο των οικονομικών πενιχρών δυνατοτήτων του, της ελληνικής δημιουργικής κινηματογραφικής παρουσίας.

Αλέξης Γρίβας

Εκτελών χρέη Προέδρου του Υπηρεσιακού Δ.Σ. μέχρις εκδόσεως του ΦΕΚ διορισμού του νέου Δ.Σ.