"Αν..." - Μην το δείτε, ακούστε το! - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

“Αν…” – Μην το δείτε, ακούστε το!

Soundtracks, Στήλες | 22-1-2016 |

Είναι αστείο να ασχολούμαστε με την τουλάχιστον απαράδεκτη παραγωγή του φίλου μας Χριστόφορου. Κι αν ακόμα υπάρχουν κάποιοι πικραμένοι που παρηγορούνται με την εμπορική υποκουλτούρα που τόσο ξεδιάντροπα μεταφέρθηκε από τη μικρή στη μεγάλη οθόνη, το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού κοινού αποδέχεται, ευτυχώς, την πραγματική της αξία, που είναι μεν μηδαμνή, αποτελεί όμως τη μοναδική απόδειξη πως το ελληνικό σινεμά μπορεί να είναι οπτικά ευχάριστο. Κάπου στο μέλλον μπορούμε να ελπίζουμε πως ένα καλό σενάριο θα αξιοποιηθεί από αντίστοιχο καστ σε μια καλογυρισμένη ταινία, κι εγώ θα σταματήσω να αναπολώ τη Σκόνη του Χρόνου κάθε φορά που βλέπω τη Σολωμού να το παίζει Βίρνα Δράκου, όπως πολύ εύστοχα σχολίασε ο Mikeus στη σατιρική εκπομπή του. Μπορούμε να τα βρούμε κάπου στη μέση, ελπίζω.

Εντάξει, δεν έχω ξεπεράσει ακόμα την αναβολή της πρεμιέρας του Star Wars για τα ωραία του τα μάτια. Μου είναι ακόμη αδιανόητη η επιτυχία τέτοιων επιεικώς κάτω του μετρίου παραγωγών, και αδικαιολόγητη η ανταπόκριση ενός κοινού που υποτίθεται ότι κουβαλά αιώνες ποιοτικής κουλτούρας. Όσες πατάτες όμως και να βγάλει ο Παπακαλιάτης δε μπορώ να αρνηθώ πως ο τύπος ξέρει να επιλέγει μουσική. Ορίστε, κατέληξα…

Το “Αν…” λοιπόν δε χρειάζεται ούτε συστάσεις ούτε θα υποπέσει στην κριτική μου. Η μουσική του επένδυση όμως, χαίρει άκρας αισθητικής ικανοποίησης. Είναι απόλυτα στοχευμένο στο κοινό στο οποίο απευθύνεται η ταινία, συνοδεύει εξαιρετικά την αλαζονικά μελόδραματική εκδοχή του Χριστόφορου για τα παράλληλα σύμπαντα (έλεος), ενώ ταυτόχρονα αποτελεί μια αυτόνομη mainstream συλλογή με ενδιαφέρουσες επιλογές. Ανάμεσα στα 15 κομμάτια που περιλαμβάνει θα μνημονεύσω τα «Wild is the Wind» της Nina Simone και «I’ll be Seeing You» της Billie Holliday. Ας το ακούσουμε παρακάτω.