9 πράγματα που όλοι θέλουμε να ξέρουμε για το Star Wars!! - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

9 πράγματα που όλοι θέλουμε να ξέρουμε για το Star Wars!!

Αφιερώματα | 20-1-2016 |

Πώς αναπαράγονται τα γούκι; Τι είναι η Δύναμη; Απαντήσεις στις πιο σημαντικές  ερωτήσεις σχετικά με το  Star Wars!

Δείτε επίσης: Πότε θα δούμε τις επόμενες ταινίες Star Wars;

Μη χάσετε: Το μαγικό Ιρλανδικό νησί στον Ατλαντικό από το Star Wars: The Force Awakens

1.Πώς περιποιείσαι μία πληγή από φωτόσπαθο;

Ο Obi-Wan Kenobi αποκαλούσε το φωτόσπαθο « ένα κομψό όπλο για μία πιο πολιτισμένη εποχή»,  αλλά εμείς θα το αποκαλούσαμε ένα φωτεινό σπαθί το οποίο είναι εξίσου θανατηφόρο με ένα κανονικό.

«Τα φωτόσπαθα φαίνεται να λειτουργούν σαν σπαθιά υπερθερμαινόμενα τα οποία μπορούν να διαπερνούν και να κόβουν μεταλλικούς, ανθρώπινους ή εξωγήινους ιστούς”, ισχυρίζεται ο Dr Iain Beardsell FRCEM, ιατρικός σύμβουλος έκτακτων περιστατικών.

« Συνεπώς, τα θύματα θα μεταφέρονταν στο πλησιέστερο μεγαλύτερο κέντρο υγείας με ιπτάμενο ασθενοφόρο!». Ακόμα και ένα πλάγιο χτύπημα μπορεί να προκαλέσει τέτοιο τραύμα που οι γιατροί και το υπόλοιπο ιατρικό προσωπικό πρέπει να βάλουν τον ασθενή σε ένα είδος κώματος, με την βοήθεια φαρμάκων και αναισθησίας. Αλλά υπάρχουν και τα ευχάριστα νέα. « Υπάρχει και η περίπτωση, να ζήσει κάποιος που έχει υποστεί τέτοια τραύματα», ισχυρίζεται ο Beardsell. « Αν τραυματιστείς από ένα φωτόσπαθο και όχι από ένα συμβατικό σπαθί, έχεις το πλεονέκτημα του ότι η πληγή καυτηριάζεται κατευθείαν από την θερμότητα που εκπέμπει το σπαθί και συνεπώς σταματάει η αιμορραγία». Έτσι αν ο Sith Lord σου πετσοκόψει το χέρι, θα μπορέσει να επανακολληθεί;

 « Πιθανώς, θα χρειαστούν βέβαια πολλές ώρες πλαστικής χειρουργικής, αλλά τα καθαρά άκρα, θα βοηθήσουν την διαδικασία και το άκρο θα αποκατασταθεί», λέει ο Beardsell.

Επίσης: Ποιος είναι τελικά ο Supreme Leader Snoke; (Spoiler Alert!)

Μη χάσετε: Εκτός Θέματος 56: To νέο Star Wars στο μικροσκόπιο

2. Τι ακριβώς είναι η Δύναμη; «Force»

« Η ζωή την δημιουργεί, την μεγαλώνει. Η ενέργειά της μας περικλείει και μας ενώνει». Ο Γιόντα, εδώ μας περιγράφει τι σημαίνει «Δύναμη», με μη επιστημονικό ορισμό, χωρίς στην ουσία να μας διαφωτίζει για το τι είναι τελικά η «Δύναμη». Για να εξηγήσουμε αναλυτικά τι σημαίνει, θα πρέπει να διεισδύσουμε στον κόσμο της θεωρητικής φυσικής. « Οι φυσικοί ξέρουν εδώ και καιρό ότι ένα μεγάλο κομμάτι του σύμπαντός μας είναι «σκοτεινό», εξηγεί ο David Tong, καθηγητής θεωρητικής φυσικής στο  DAMTP, στο Πανεπιστήμιο του Cambridge.

« Αυτό απλά, σημαίνει ότι δεν μπορούμε να το δούμε. Το 70% της ενέργειας του σύμπαντος είναι μια σκοτεινή δύναμη, ένα πεδίο αντιβαρύτητας που εξαπλώνεται γύρω σε όλο το διάστημα, ωθώντας το καθετί στο σύμπαν να απωθεί το ένα το άλλο. Ίσως, θα ήταν ένα φαινόμενο που θα βοηθούσε στο να τραβήξει κανείς ένα διαστημόπλοιο έξω από ένα βάλτο στην Dagobah. Αν μάθει κανείς να ελέγχει αυτόν τον σκοτεινό κόσμο, θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει νέες δυνάμεις».

Ο καθηγητής Φυσικής, του Nottingham , Philip Moriarty, αναλύει: « Σε ένα σύμπαν με διαφορετικές θεμελιώδεις αρχές, ο έλεγχος του μυαλού, ίσως να ήταν αποτέλεσμα μίας μείξης των κβάντα με τα μεταβολικά μονοπάτια των οργανισμών, ενώνοντας τον έναν με τον άλλο και οδηγώντας στην ένωση των μυαλών. Ίσως, λοιπόν, στους Jedi, να μην ισχύει αυτό που ισχύει για τους υπόλοιπους, σχετικά με την κβαντική αποσυνοχή, στον κόσμο του Star Wars. Αυτοί οι συσχετισμοί που έγιναν αναγκαστικά από τον καθηγητή Tong, με την σκοτεινή ενέργεια, τον οδηγούν, σ’ ένα μάλλον, άβολο συμπέρασμα: « Όλα αυτά, αποδεικνύουν ότι η Δύναμη είναι «σκοτεινή». Άρα, υπάρχει απόδειξη. Η «σκοτεινή» πλευρά είναι πιο δυνατή…»

yoda

3. Η πριγκίπισσα Leia είναι ακόμα πριγκίπισσα;

Η καημένη η Leia. Η αφοσίωσή της στην Επανάσταση, οδήγησε στον αφανισμό του πλανήτη που είχε γεννηθεί, του Alderaan. Χωρίς θρόνο, γη ή υπηκόους είναι ακόμα πριγκίπισσα;

Η  Lynsey Wood, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Lancaster, η οποία τελειώνει το διδακτορικό της σχετικά με την γυναικεία διαδοχή θρόνων την εποχή των Τυδόρ, μας εξηγεί: « Μία γυναίκα γίνεται πριγκίπισσα από τη στιγμή που γεννιέται, δεν είναι κάτι που αποκτά, ανεβαίνοντας στον θρόνο με το να παντρεύεται κάποιον, συνεπώς, υπό αυτή την έννοια, δεν είναι ένας τίτλος που μπορεί να αφαιρεθεί».

Κατά τη διάρκεια των αιώνων, γυναίκες και άντρες, έχουν διατηρήσει τον τίτλο τους, παρόλο που η επικράτειά τους μπορεί να έχει καταστραφεί ή χαθεί. Βέβαια, υπάρχει και αξία της προπαγάνδας, μέσα σε όλα αυτά. « Αξίζει να έχεις μια πριγκίπισσα στο πλευρό σου, δίνει μία νότα αριστοκρατική σε ότι κάνεις!», λέει η Wood. Άρα, ο δεσπότης του Death Star, Grand Moff Tarkin, τα έκανε μαντάρα που αντί να παντρευτεί την Leia, την τρομοκρατούσε; « Ήταν χρυσή ευκαιρία! Ένας γρήγορος γάμος στον πλανήτη Death Star θα ήταν ένας τρόπος να αντιμετωπίσει ο Tarkin την απειλή του Alderaan, χωρίς να τον ανατινάξει!».

4. Πόσο κόστισε η κατασκευή του διαστημικού σταθμού Death Star ;

Πολλά λεφτά, πρέπει να σας πούμε! Και, μάλλον, θα ήταν καλό να λύσεις το πρόβλημα με τον ελαττωματικό αγωγό αερίων, ε, Darth; Το μπλογκ σχετικό με οικονομικά,το Centives, το οποίο έχει φτιαχτεί από φοιτητές του Πανεπιστημίου του Lehigh της Πενσυλβάνια, έκανε την εκτίμηση ότι ένας διαστημικός σταθμός σαν το Death Star, θα στοίχιζε στο Δημόσιο Ταμείο, γύρω στα 852.000.000.000.000.000 δολάρια, (δηλ. 852 τετράκις εκατομμύρια) και αυτό θα ήταν μόνο το κόστος του ατσαλιού!

Το μπλογκ του Centives, επίσης, υπολογίζει ότι σύμφωνα με τον σημερινό ρυθμό παραγωγής ατσαλιού, θα χρειάζονταν 800 χιλιετίες για να φτιαχτεί ένα όπλο στον σταθμό αυτόν. « Το θέμα είναι», ισχυρίζεται ο επιστήμονας Adam Rutherford, « ότι η καταστροφή του Death Star θα είχε καταστροφική επίδραση στην οικονομία του γαλαξία. Χιλιάδες θέσεις εργασίας είχαν δημιουργηθεί και απασχολούσαν εργαζόμενους και η καταστροφή του θα οδηγούσε σε δεκαετίες απόλυτης φτώχειας. Οι επαναστάτες δεν το έλαβαν αυτό υπόψη τους, στις επιθέσεις τους».

trooper

5. Τι προσόντα πρέπει να έχει κανείς για να γίνει στρατιώτης στα Τάγματα Εφόδου;

Μέχρι τώρα, η μόνη πληροφορία που έχουμε, σχετικά με το τι προσόντα έπρεπε να έχει κάποιος στην Αυτοκρατορία, για να γίνει στρατιώτης, ήταν ένα σχόλιο της πριγκίπισσας Λέια: « Δεν είσαι λίγο κοντός για να είσαι στρατιώτης;». Έτσι, θα μπορούσαμε να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι ήταν ψηλοί! Αλλά, ενώ όλοι οι στρατιώτες ήταν αυθεντικοί κλώνοι, κατά την διάρκεια της Επανάστασης, χρειάστηκε να στρατολογηθούν πάρα πολλοί, με αποτέλεσμα τα όποια κριτήρια επιλογής να χαλαρώσουν.

“Κατά τη διάρκεια της ακμής του και κατά τη διάρκεια του εμφύλιου γαλαξιακού πολέμου, η αυτοκρατορία πρέπει να αριθμούσε εκατομμύρια στρατιώτες”, λέει ο δόκτορας Rory Cox, λέκτορας ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του St Andrews. ” Με τόσο μεγάλο αριθμό στρατιωτών, η υποβάθμιση των απαιτούμενων είναι ανέφικτη”, ειδικά σε περιόδους στρατολόγησης άμεσης. Ο δόκτορας Brian Hall, λέκτορας της σύγχρονης στρατιωτικής ιστορίας, στο Salford University, συμφωνεί: ” Αυτοί οι στρατιώτες, ήταν στο κάτω κάτω απλοί πολίτες, που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα είχαν καμία σχέση με τον στρατό.” Ο δόκτορας Cox, πάει την σκέψη αυτή ένα βήμα πιο πέρα, λέγοντας ότι ” κατά τη διάρκεια της μεσαιωνικής και της πρώιμης νεότερης περιόδου, οι μονάρχες ξεφορτώνονταν τα περιεχόμενα των φυλακών, στον ένοπλο στρατό. Οι καταδικασμένοι ήταν πρόθυμοι να υπηρετήσουν στον στρατό για να πάρουν βασιλική χάρη”. Συνεπώς, οι στρατιώτες στα Τάγματα Εφόδου του Star Wars είναι απλά καθάρματα και παλιάνθρωποι που υπηρετούσαν για να την σκαπουλάρουν από την αγχόνη; Η ιστορία, πάντως της γης, έχει στοιχεία για τέτοια φαινόμενα. Δεν χρειάζονται τίποτα ιδιαίτερα προνόμια για να γίνεις στρατιώτης τελικά. Απλά, μπες στην στενή για κάποιον λόγο!

6. Πώς αναπαράγονται οι Γούκι;

Όπως όλοι ξέρουμε ο Chewbacca, μπορεί να οδηγεί διαστημόπλοιο, να πυροβολεί, να επανασυναρμολογεί ένα ανδροειδές αλλά τι συμβαίνει όταν ένα Γούκι είναι σε ερωτική διάθεση; Για να απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση, πρέπει να κατηγοριοποιήσουμε ακριβώς ένα Γούκι. ” Ξέρουμε ότι ζει σε δέντρα, ότι έχει μεγάλα, μακριά, δυνατά χέρια, ότι περπατάει όρθιο”, αναφέρει ο Donald Gow, αρχηγός της ομάδας το δάσους Budongo, στον ζωολογικό κήπο του Εδιμβούργου. ” Επίσης, ξέρουμε ότι στον Chewie αρέσει το κρέας, για αυτό και θα τον ταξινομούσα στα πρωτεύοντα θηλαστικά, σαν τον σαρκοβόρο πίθηκο”. Πώς συνδέεται αυτή η πληροφορία με την αναπαραγωγή; ” Θα έλεγα ότι αναπαράγονται με τον ίδιο τρόπο που το κάνουμε και εμείς”, λέει ο Gow. Υπάρχουν, άραγε κάποιες στρατηγικές που ακολουθούν για πιο επιτυχημένο ταίριασμα μεταξύ τους, οι Γούκι; ” Σε συνθήκες αιχμαλωσίας πρέπει να φροντίζεις το περιβάλλον να είναι το κατάλληλο. Οι Γούκι είναι πολύ έξυπνοι, για αυτό και χρειάζονται την διαφύλαξη της ιδιωτικότητάς τους. Ο Chewie έχει την φήμη ότι μπορεί να σε πετσοκόψει αν χρειαστεί και το ίδιο εντυπωσιακά και δυνατά είναι και τα θηλυκά. Για αυτό, καλύτερα, να μην τους διακόψει κανείς, κατά τη διάρκεια του σεξ!”

 7. Πόσος καιρός χρειάζεται να περάσει για να γίνει κάποιος Jedi;

Σύμφωνα με τον Γιόντα, η σκοτεινή πλευρά είναι πιο γρήγορη, πιο εύκολη και πιο σαγηνευτική. Στην επίσημη μυθολογία του Star Wars, χρειαζόταν μία δεκαετία, τουλάχιστον πριν να γίνει η σφαγή στην Εκδίκηση του Σιθ που εξαφάνισε την οργάνωση των Τζεντάι. Στον δικό μας κόσμος είναι πιο εύκολο να γίνεις τζεντάι, αρκεί να γραφτείς στην ιστοσελίδα  Church of Jediism (churchofjediism.org.uk) και μπορείς να ξεκινήσεις! ” Ναι, μπορείς να αποκαλείς τον εαυτό σου Jedi, μόλις γραφτείς στην ιστοσελίδα”, λέει ο  Daniel M Jones, ένας Ουαλός μεγάλος φαν του Star Wars που ίδρυσε αυτή την ιστοσελίδα το 2008. ” Αλλά, αν κάποιος θέλει να γίνει πραγματικός Jedi, θα πρέπει να περάσει τα 4 στάδια εκπαίδευσης και αυτό πιθανώς να διαρκέσει 6 μήνες με έναν χρόνο, με συνεχές διάβασμα και τεστ”. Η εκκλησία των Τζεντάι, που αριθμεί 500.000 μέλη παγκοσμίως, εστιάζει κυρίως στη μεταφυσική πλευρά της Δύναμης. ” Το πώς να ελέγχεις το μυαλό, να βρίσκεις την πνευματικότητά σου, να ηρεμείς, είναι πράγματα που συνειδητοποιήσαμε πως μπορεί κανείς να κάνει στον πραγματικό κόσμο, φοβάμαι όμως πως δεν υπάρχουν φωτόσπαθα”, λέει ο Jones!

8. Μπορεί κανείς να επιβιώσει αν παγώσει σε ανθρακίτη;

Όταν ο Χαν Σόλο, τοποθετήθηκε  και καταψύχθηκε σε θήκη με ανθρακίτη, ο Boba Fett, ο κυνηγός κεφαλών, ανησύχησε για το αν λόγω ψύξης, το θύμα του θα καταστρεφόταν. Είχε τους λόγους του, καθώς αποδεικνύεται! ” Η ψύξη καταστρέφει τη δομή των ιστών, με αποτέλεσμα όταν επανέρχεται η θερμοκρασία, το ψυχόμενο αντικείμενο να ξεζουμίζεται, να υπάρχει διαρροή του περιεχόμενού του”, αναφέρει ο δόκτορας και μοριακός βιολόγος  Dawn Coverley του Πανεπιστημίου του York. ” Αν έχετε ποτέ παγώσει φράουλα, θα καταλάβετε σε τη κατάσταση πολτοποίησης θα έβγαινε ο Χαν, όταν θα ξεπάγωνε!”. Έτσι, ενώ κάποιος εξωτερικά να φαίνεται ότι έχει διατηρηθεί, τα κύτταρά του έχουν καταστραφεί.  Υπάρχουν κάποια είδη που μπορούν να αντισταθούν στην διαδικασία της ψύξης, όπως κάποια είδη βατράχων, ψαριών, χελώνων και εντόμων, επειδή παράγουν μεγάλη ποσότητα γλυκόζης, η οποία εμποδίζει την ολική ψύξη. Αν όμως, χορηγηθεί μεγάλη ποσότητα γλυκόζης στο ανθρώπινο σώμα, θα έχει θανατηφόρες συνέπειες. Η κρυογονική, δουλεύει πάνω σε αυτό, ψάχνει να βρει τρόπους να σταματήσει την καταστροφή κυττάρων, κατά τη διάρκεια ψύξης.

O Σόλο, προφανώς αντιστάθηκε στην ψύξη! Σύμφωνα, πάντως με μία πρόσφατη έρευνα που έγινε από επιστήμονες που ασχολούνται με την κρυογονική, όταν τελειώσει η διαδικασία κατάψυξης, τα σκουλήκια διατηρούν τις μνήμες τους και τις αναμνήσεις και αυτό είναι αισιόδοξο! (έχουν τα σκουλήκια αναμνήσεις;;;!!)

9. Τι κάνουν οι επαναστάτες για να χαλαρώσουν;

 Αφού τελειώσουν με τα σπαθιά τους, κατεβαίνουν στο  DownTime καφέ, στην βάση των Επαναστατών; Υπάρχει σπα για επαναστάτες;Έχουν κάποιο αντίστοιχο Νetflix; Ο δόκτορας Joe Michalski, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, βρίσκει αρκετά κοινά μεταξύ μας και των τότε επαναστατών. ” Όπως έχει αποδειχτεί κατά το πέρασμα των αιώνων, οι στρατιώτες και οι ναυτικοί για να χαλαρώσουν και να διασκεδάσουν, βρίσκονται πάντα σε αναζήτηση ερωτικού συντρόφου. Αλλά και αυτό θέλει προσοχή, μην μπλέξεις πχ με την αδερφή σου!”

Όμως τι συμβαίνει με τα droids? Δεν θέλουν να βγουν από την πρίζα και να αράξουν; Ο Murray Shanahan, καθηγητής γνωστικής Ρομποτικής, στο  Imperial College του Λονδίνου, πιστεύει πως όχι. ” O R2-D2, έχει βιολογικό μυαλό, δεν είναι από σιλικόνη, έτσι επαναπρογραμματίζεται όπως ο υπολογιστής, δεν χρειάζεται ξεκούραση!”

Ελπίζουμε να σας καλύφθηκαν κάποιες απορίες, εμείς πάντως, διασκεδάσαμε πολύ!